Hlavní obsah
Umění a zábava

Vzpomínky z mladých let: Plnění bobříka odvahy a síly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Zřídili jsme si na jedné plošině nad Závodí ve svazích Dlouhých Záhonů nad bývalým lomem Bosna II svoje vlastní sportovní středisko pro plnění klubových bobříků.

Článek

Bylo naším výchozí bodem pro naše houbařské aktivity a sběry brusinek, kterých tak bylo v okolí velké množství a ty byly na prodej. Borůvky jsme dávali paní Lhotákové pro Aničku nebo domů. Plochu jsme si upravili pro disciplíny a postavili přístřeší, kdyby bylo špatné počasí. Vykopali jsme o kus dále malou díru v zemi, kde jsme skrývali, co bylo potřeba k činnosti tak, aby to nikdo neodhalil a neodnesl nebo nerozbil.

Z disciplín si pamatuji u bobříka síly (a mrštnosti), z atletických trojskok a skok do dálky, silové bylo visení za ruku levou i pravou a obouruč ruce za větev na stromě na čas a vrh kamenem jako koulí (byl to křemen o váze 2.45 kg), mrštnosti byl skok na rozhoupaném laně do dálky a lezení po skále na čas po vyznačené trase v lomu Bosna I, odolnosti byl běh do kopce.

Trasa od lávky k dřívější hospodě a odtud strmě do kopce mimo cesty až nahoru na Kvíčalu a odtud na našeho sportoviště. To tedy byl tedy zabiják, 820 m a místy i krátké úseky se stoupání i 60 stupňů. No něco nepředstavitelného, skoro hrozivého. Ostatní disciplíny do celkového počtu 16 už nebyli tak náročné. Bylo tam plavání na 50 m délku a čas na koupaliště v Malých Svatoňovicích.

Krosová trať v lesním porostu od mostku v Karbance po cestě k Sedloňovu na křižovatku na Velké Svatoňovice a zpět k mostku. Bylo to asi 100 m od našeho tradičního místa naších táborů, než jsme se o prázdninách vydávali na naše výlety po našem kraji. Vypracovali jsme si tabulky a body se sčítaly. Podle výše bodů byly limity pro bobříka síly 1 až 3 stupně.

Pamatuji právě kolem bodování bylo dost rozepří, protože v době, kdy jsme s bobříky začali, byly limity tak tvrdé, že jsme se horko těžko dostávali na 3. stupeň a jen někteří. Jak jsme rostli, rostly s námi i naše výkony a teprve, když jsme chodili do 7. mé třídy, se podařilo poprvé překonat limit bobříka 1. třídy a došli jsme k závěru, že jsme celý systém hodnocení velmi správně sestavili.

Pro představivost uvedu zde některé výkony a časy z průběhu plněníbobříků. Třeba skok na laně, počáteční výkony byly kolem 18 ti metrů a nejlepší později rekord 47,25 m. Trojskok 10.21 m a později rekord 13.42 m. Nebo zabijácká disciplína běh do kopce 27,22 minut a později rekord 18.26 minut. V krosu 32:45 minut a později rekord 21:54 minut.

Prostě, jak jsme rostli, posouvaly se výkony. Smyslem tohoto sportování a plnění stanovených úkolů a disciplín byly podle Foglara kamarádství a sounáležitost mladých lidí. Klub Kotva se nepodařilo rozbít nikomu, a že jsme zažívali různé útoky zloby a závisti i problémy třeba s policií i státní mocí.

Nebyli jsme žádní svatoušci, ale zásady jsme dodržovali, a mohu s klidem napsat, že nás dospěláci měli rádi, a při aktivitách nás nejednou podporovali a velkých akcích i pomáhali.

Za celou dobu působení jsme nikoho nepoškodili, ba naopak pomohli, proto se nám stalo, že rodiče měli v nás důvěru a po zkušenostech počátečních táborů s panem Valkem jsme mohli na prázdniny se toulat po našem kraji a nasávat dobrodružství a poznání o části země, kde vyrůstali naši historičtí velikáni v literatuře, sportu, písmáci i lidští velikáni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz