Hlavní obsah
Názory a úvahy

Deset piv je moc aneb je třeba ekonomicky vystřízlivět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Digitální Věk/OpenAi DALL·E

Pivní svátek

Vítejte v rozjetém vlaku, kde jsme všichni cestující, na nekonečné jízdě jménem „růst za každou cenu“. Zdá se, že naše globální mantra zní: více, větší, lepší.

Článek

Představme si růst jako oblíbenou činnost průměrného Čecha - popíjení v hospodě. První pivo je fajn, dvě jsou lepší, ale co třeba deset, dvacet. Nebo nekonečno? Naše globální ekonomika se chová jako ten nezodpovědný kamarád v baru, co si stále objednává další rundu a pak se diví, proč ho ráno bolí hlava. Neměli bychom se, místo tohoto zhýralého konzumního stylu, zaměřit na míru a rozvahu?

Kvalita versus kvantita

Naše posedlost neustálým růstem, je jako závod bez cílové pásky. Potřebujeme více peněz, více technologií, více všeho. Ale není na čase se zamyslet nad kvalitou našeho růstu? Příroda nám neustále ukazuje, že nekonečný růst není udržitelný. Ano, stromy mohou růst vysoko, ale nikdy nedosáhnou nebe.

Dluh jako falešný idol

Půjčujeme si, abychom se tvářili bohatšími, ale co až přijde čas splácet? Je to jako trik s kouzelným kloboukem – když se kouzlo rozplyne, zůstává jen prázdný klobouk. V ekonomice to znamená, že se musíme vypořádat s důsledky našich dluhů – a ty budou mnohem bolestivější, než si myslíme.

Kocovina a střízlivění

Po každé dobré párty přichází kocovina. A v našem případě, po dlouhém období neudržitelného růstu, musíme čelit realitě. Střízlivění může být bolestivé, ale je to nezbytný krok k nalezení zdravějšího a udržitelnějšího způsobu života. Místo „krysího závodu“ za větším a lepším, je na čase přemýšlet, co skutečně potřebujeme, co nás dělá šťastnými. Možná zjistíme, že méně může být někdy více, a že skutečné bohatství spočívá v jiných než materiálních hodnotách. Vystřízlivění nám může poskytnout příležitost k přehodnocení našich priorit a k nalezení cesty k trvale udržitelné budoucnosti.

Foto: Digitální Věk/OpenAI DALL·E

Kocovina a střízlivění

Závěrem

Připomeňme si starou moudrost, že i pole potřebují občas odpočinek. Možná bychom měli nechat odpočinout i naší globální ekonomiku. Nemusíme neustále růst. Někdy stačí zastavit se a ocenit to, co máme.

Co skutečně znamená být „bohatší“? Je bohatství jen o číslech na účtu, nebo o kvalitě života, kterou si můžeme dovolit? Růst je důležitý, ale jen pokud nám skutečně zlepšuje život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz