Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jeden za všechny a všichni za jednoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se posouváme v hospodaření s odpady.

Článek

Pokřik tří mušketýrů z Dumasova románu mě napadl na schůzi vlastníků bytových jednotek v našem domě. A co mě k tomu vedlo­­? Ve městech, obcích probíhají postupně změny v hospodaření s odpady. Tak se děje i v našem městečku. Letos by mělo dojít k očipovaní všech nádob na odpad, poté jejich rozdání a umístění v místech, kde budou popelnice stát.

Zatím jsme stáli my na společné chodbě, zástupci 10 bytových jednotek, ostatních zbývajících 12 bylo bohužel úplně někde jinde.

P­ředseda VBJ (vlastníků bytových jednotek) nás informoval srozumitelně o dalších krocích, které vlastníci by měli vykonat ke zdárnému konci. To znamená, abychom se dostali do situace, kdy bude každá rodina zodpovědně třídit vše, co během dne se vyprodukuje v kuchyni při vaření apod. Změny jsou nevyhnutelné, protože finanční výdaje na likvidaci 1 tuny netříděného odpadu jsou stále pro obec vyšší. Myslím, že jsem řeč předsedy našeho VBJ pochopila bez problému. Dalším naším krokem bude pořízení nádoby na komunální odpad. Předseda i výbor společenství navrhuje velkokapacitní kontejner, který se bude uzamykat. Další možností by bylo pořízení popelnice pro každou bytovou jednotku. Ale vidina, že budeme mít před panelákem stát 22 nádob není to pravé.

Přestože se mi tato otázka zdá do dalších let dost závazná, přišla na schůzku necelá polovina majitelů bytů. I v tom malém seskupení se však rozběhla hlasitá diskuse k tématu kontejner či popelnice.

Dát dvě možnosti volby rozdělily přítomné na ty, kteří odpadové hospodářství perfektně dodržují, a na ty, o kterých ti první ví, že by se museli podílet finančně na jejich netřídění.

Starší pán, který v bytě je sám, chce zachovat popelnice. On nemá skoro žádný odpad, tak proč by měl platit za ostatní nájemníky? Mladá maminka s novorozencem se zmínila, že dítě potřebuje plínky a kam ty použité dávat? Jiný příspěvek měla paní v důchodu, která každý den vaří pro sebe a manžela. Na to se ozval taky pán důchodce, který jí radil, aby si obědy nechala vozit Charitou.

Stála jsem a poslouchala. Každý má kus své pravdy, když říká, že budu mít málo komunálního odpadu, protože budu třídit vše, co se dá, a přitom budu platit stejně jako ti, kteří do komunální odpadu budou házet všechny zbytky z domácnosti. Kdo je bude kontrolovat? Otázky, které předseda chápe, ale bohužel nemůže stát za zády každého, který hází odpad do kontejneru. Měla jsem zakřičet, lidi pojďme si věřit! Pokřik tří mušketýrů by v dané situaci byl na místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám