Hlavní obsah
Rodina a děti

Fyzické tresty do rodiny opravdu nepatří. Dětem škodí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels, Antonio Friedemann

Fyzické tresty byly po dlouhá desetiletí považovány za běžný nástroj při výchově dětí. Dnes však víme, že způsobují víc škody než užitku a mohou u dětí vést k psychickým problémům i agresivnímu chování. Vláda je chce omezit od ledna 2025.

Článek

Výchova dětí je náročná. Každý rodič někdy hledá způsoby, jak svým dětem předat správné hodnoty a naučit je chovat se dobře. Fyzické tresty, jako jsou facky nebo pohlavky, byly v minulosti považovány za běžnou součást výchovy. Dnes ale víme, že takové tresty dětem víc ubližují, než pomáhají. Proč bychom tedy měli přestat používat fyzické tresty a jaké jsou lepší způsoby, jak děti vychovávat?

Fyzické tresty – zastaralý způsob výchovy

V minulosti se fyzické tresty používaly téměř všude – ve školách, doma i ve společnosti. Například ve starověké Spartě byly tělesné tresty běžné, aby z dětí vyrostli silní bojovníci. Tento trend pokračoval ještě za dob komunismu, což je relativně nedávno. Dnes už ale víme, že tělesné tresty nejsou ideální.

Výzkumy ukazují, že děti, které jsou často fyzicky trestány, mají větší sklony k úzkostem, nízkému sebevědomí a agresivitě​. Je tedy jasné, že bychom měli hledat jiné způsoby, jak děti vést k odpovědnému chování.

Fyzické tresty často vycházejí z hněvu

Velkým problémem je, že fyzické tresty často nejsou promyšlené. Rodiče je mnohdy používají ve chvíli, kdy jsou frustrovaní nebo naštvaní, a ne proto, že by šlo o účinný výchovný prostředek. Výzkum provedený mezi rodiči v České republice ukázal, že mnoho z nich sáhne po fyzickém trestu ve stresu​.

Jedním z hlavních argumentů pro používání fyzických trestů je myšlenka, že dítě tak rychle pochopí, co udělalo špatně. Ve skutečnosti je tomu často naopak. Dítě může sice změnit své chování ze strachu, ale tento strach nevede k pochopení, proč je dané chování špatné. Místo toho se dítě učí, jak se trestu vyhnout, nebo se začne cítit zahanbeně či vzdorovitě. Děti, které jsou často fyzicky trestány, si navíc mohou vytvořit pocit, že je v pořádku řešit konflikty silou.

Fyzický trest způsobuje bolest, ale většinou nepomáhá dítěti pochopit, co pokazilo. Navíc zanechávají hluboké emoční jizvy, které ovlivňují sebevědomí dítěte a jeho vztahy s ostatními. Často je to spíše výbuch vlastních emocí než skutečná snaha dítě něco naučit. Zrovna v takových situacích se ukazuje negativní důsledek takového zacházení s dítětem.

V dětství bitý rodič neumí řešit svoje emoce jinak než vlastním emocionálním zhroucením. Takové chování je podobné tomu, když se malé dítě vzteká a bouchá do všeho kolem sebe. Přitom je to dospělý zodpovědný občan, který jen přenáší svá traumata na další generaci. Moderní přístupy k výchově, které staví na vysvětlení a pozitivní motivaci, mají daleko lepší výsledky v rozvoji zodpovědného chování.

Co říkají čísla?

Z výzkumu provedeného Psychiatrickou klinikou 1. LF UK a VFN vyplynulo, že fyzické tresty používá stále velká část rodičů. Studie z roku 2023 se zaměřila na vnímání fyzických trestů v České republice, a zúčastnilo se jí 1013 rodičů dětí ve věku 0–18 let. Výsledky ukazují, že fyzické tresty jsou stále považovány za efektivní nástroj výchovy.

Více než polovina rodičů přiznává, že někdy své děti fyzicky trestá​. To je poměrně vysoké číslo, zvláště když víme, že fyzické tresty mají na děti dlouhodobě negativní dopad. Ačkoli 70 % rodičů věří, že by se tyto tresty měly používat jen ve výjimečných případech, stále se jedná o praktiku, kterou bychom měli opustit. Navíc, děti, které byly fyzicky trestány, mají často sklon používat podobné metody na svých dětech v budoucnu​.

Jaké jsou lepší způsoby výchovy?

Mnoho rodičů se obává, že když přestanou používat fyzické tresty, děti jim „přerostou přes hlavu“. Opak je pravdou. Moderní výzkumy ukazují, že existuje spousta lepších způsobů, jak děti vychovávat. Místo bití mohou rodiče využívat pozitivní posilování – například pochvaly nebo odměny, když se dítě chová dobře. Důležité je také jasně stanovovat hranice a být důsledný.

Děti, které vyrůstají bez fyzických trestů, jsou schopné vytvářet zdravější a pevnější vztahy. Bez strachu z trestu mají větší důvěru ve své rodiče, nebojí se s nimi sdílet své problémy a mají zdravější sebevědomí. Výchova bez násilí učí děti, jak řešit konflikty mírovou cestou a jak zvládat své emoce. To je přeci něco, co by měl každý rodič pro své děti chtít.

Pokud rodiče cítí, že si nevědí rady, je vždy lepší se obrátit na odborníka, například dětského psychologa. Ten může pomoci s návrhem jiných výchovných metod, které budou účinnější a méně škodlivé pro dítě.

Co na to zákon?

Ve většině světa už se fyzické tresty stávají minulostí. V 65 zemích jsou úplně zakázány a další státy plánují přijmout podobné zákony. Česká republika se k tomuto závazku připojila už v roce 2007, ale příslušné zákony zatím schváleny nebyly​. Je tedy na čase, aby i naše legislativa poslala jasný vzkaz – fyzické tresty nemají ve výchově dětí místo.

Stát se tak má už od ledna 2025, kdy vláda do zákoníku označí tělesné tresty jako nepřijatelné. Neznamená to, že bude bijícím rodičům hrozit trest, soudy na to ale budou brát zřetel. Je to první krůček ke zdravé společnosti.

Fyzické tresty jsou pozůstatkem starých časů a když víme, že dětem mohou spíše ublížit než pomoci, nemá smysl v tomto chování pokračovat. Je důležité se zaměřit na pozitivní formy výchovy, které pomohou dětem rozvíjet sebevědomí a respekt k druhým. Pokud budeme jako společnost pracovat na zlepšení výchovných metod a přijmeme zákony, bude to mít jen a jen pozitivní efekt.

Anketa

Souhlasíte s výchovou pomocí fyzických trestů?
Ano, také jsem byl/a takto vychován/a
66 %
Ano, i když jsem sám/a fyzické tresty nezažil/a
1,9 %
Ne, i když jsem byl/a vychováván/a pomocí fyzických trestů
24,7 %
Ne a osobně nemám s fyzickými tresty zkušenost
7,4 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz