Hlavní obsah
Jídlo a pití

Obezita je volba: Sladkosti jsou dražší než zelenina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Představa, že bychom si večer k televizi namísto chipsů dali nakrájenou zeleninu je bohužel pro mnoho Čechů zcela absurdní. Přitom by to bylo zdravější i levnější.

Článek

Rozhodně nejsem člověk, který by měl nutkání neustále něco mlsat. Do nákupního košíku při nákupu tedy většinou dávám pouze věci na běžné vaření. U regálu se sušenkami jsem si všiml svých oblíbených a řekl jsem si, že bych si jeden balíček mohl koupit. Jenže pak jsem si všiml ceny, která mi téměř vyrazila dech. Tento splácaný cukr s palmovým olejem stál 35 korun a rozhodně to nebyla nejdražší položka v okolí.

Zamyslel jsem se, jak bohatí asi musí být lidé, kteří jsou obézní v důsledku nezdravé stravy. Dříve jsem totiž měl pocit, že právě zdravé jídlo je dražší. Jenže normální okurku můžeme pořídit někdy i za 10 korun, když je zrovna ve slevě. Naše obchodní řetězce nám tedy poskytují možnost jíst zdravě a ještě ušetřit.

Problémy související s obezitou jsou dobře známé. Probíhají osvětové kampaně, které mají za cíl poučit lidi o nutnosti vyvážené stravy. I přesto však den co den potkávám lidi, které bych bez váhání mohl popsat jako morbidně obézní. Navíc se toto tvrzení nevyhýbá ani dětem, často v doprovodu podobně vyhlížejícího rodiče. Stále mnoho spoluobčanů sáhne raději po oplatku místo něčeho zdravého. Přitom vysoká tělesná hmotnost je problémem asi 60 % Čechů.

Sice žijeme v době, kdy se každý ohání termínem body positivity, který se snaží vysvětlovat lidem, že dosavadní ideály krásy jsou mýtus. Krása je velmi subjektivní pojem a každý ho můžeme vnímat jinak. Jenže na obezitě není nic zdravého a podle mě ani krásného.

Některé rodiny mi připadají, že snad musí u svých dětí obezitu záměrně vyvolávat. Nedávno jsem v jednom obchodě viděl bizarní výjev. Nadměrný tatínek sledoval své dvě dcery, které se hádaly, jestli vezmou deset balíčků kakaových sušenek, nebo jestli vezmou i jinou příchuť.

Samozřejmě je rozhodnutím každého, čím si ničí své zdraví. Jenže problém nastává, když tím ovlivňuje své potomky. Pokud je někdo obézní a má obézní i rodiče, mnohdy tvrdí, že to má zkrátka v genech a nic s tím nenadělá. Podle mě to však mnozí mají v hlavě. Naprosto katastrofální stravovací návyky je totiž velmi jednoduché pochytit od rodičů.

Okurka se dá také mlsat

Plně chápu lidi, kteří mají potřebu často jíst. Jenže tento zlozvyk nemusí nutně vést k obezitě. Bohužel brambůrky nebo sušenky jsou pro lidi atraktivnější než zelenina a ovoce. Přitom však, kdybychom si nakrájeli okurku nebo mrkev a jedli ji, tak je to levnější a sníst tolik okurky, abychom z ní přibrali, podle mě není v lidských silách.

Jde totiž o nutriční hodnoty, které se dají spočítat jednoduše na internetu nebo v aplikaci. Okurka má na 100 gramů 0,65 gramů bílkovin, 0,11 gramů tuku, 3,63 gramů sacharidů a 15 kilokalorií. Tyto hodnoty odpovídají zhruba 0,75 % z celkového množství kilokalorií, které by měl průměrný člověk přijmout za den.

Na druhou stranu si můžeme dát klasické dětské piškoty. Na 100 gramů obsahují 10,42 gramů bílkovin, 5,15 gramů tuků, 75,8 gramů sacharidů a dohromady nám poskytnou 395,5 kilokalorií. Pouhých 100 gramů piškotů odpovídá téměř 20 % ideálního denního příjmu potravy pro průměrného člověka.

Je až děsivé, že stejné energetické hodnoty má buď 100 gramů piškotů nebo více než 2,5 kila okurek. Okurky jsem zvolil jako příklad, protože mi přijdou chuťově dobré, stačí je nakrájet na kolečka a můžete se s nimi krmit od rána do večera, aniž byste ohrozili svou postavu a zdraví.

Body positivita je cestou do pekla

Body positivita je na jednu stranu důležitá, protože boří mylný ideál krásy. Ve zkratce se jedná o to, mít rád své tělo takové, jaké je, bez ohledu na náš tvar nebo velikost. Ženy samozřejmě nemusí mít míry 90 - 60 - 90 a muži nemusí mít vypracované břišní svalstvo, aby byli krásní.

Jenže mnozí se za tento pojem schovávají, aby nemuseli řešit své vlastní problémy. Nadměrná váha totiž není zdravá a ve spoustě případech lze snížit. Navíc nevěřím, že lidé, kteří se zadýchají již při pohledu na schodiště, mohou být ve svém těle šťastní. V určitém bodě začne být obezita velmi limitující v běžných činnostech a může dokonce ohrozit lidský život.

Zdravotní komplikace související s obezitou

Obezita je jednou z civilizačních chorob, která je dnes běžnější než kdykoliv v minulosti. Příčinou obezity je zjednodušeně to, že přijmeme více kilokalorií, než je naše tělo schopné spálit. V závislosti na stupni obezity se nám postupně zhoršují pohybové schopnosti, protože naše kosti nejsou připravené na takové zatížení.

V důsledku váhy, která vytváří tlak na spodní části těla, dokonce hrozí, že dojde k deformaci pánevního dna. To způsobí nejen další zhoršení pohybu, ale může to znamenat i inkontinenci, která si v některých případech vyžaduje nošení plen nebo využívání jiných pomůcek pro zadržení moči.

U obézních lidí dochází k ukládání tuků nejen na viditelných místech, ale i ve vnitřních orgánech. To zhoršuje i jejich fungování a může způsobit kolaps. Také dochází k ucpávání tepen a žil, což může zase vést k horšímu prokrvení nebo rovnou k infarktu. Zhoršená je u obézních lidí také jejich fyzická kondice a často mají obtíže s dýcháním, kvalita života je tak podstatně nižší a přitom je to časti jejich vlastní volba.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz