Hlavní obsah
Zdraví

Obezita není ani zdravá, ani hezká: Civilizační onemocnění 21. století

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Trend naší společnosti nyní směřuje k tomu, že jsou bořeny zavedené standardy krásy. Bohužel to však mnohdy přechází ke glorifikaci obezity. Jenže ta je považována za nemoc a další nemoci jsou s ní neodmyslitelně spojené.

Článek

V současnosti dochází k boření dlouhodobě prosazovaných ideálů krásy, které nám byly léta předkládány a mnohdy způsobovaly u mnoha lidí deprese ze své postavy nebo přímo vedly k poruchám příjmu potravy. Tomuto hnutí, myšlenkovému proudu či jak to můžeme nazývat, se přezdívá body positivity.

Ve zkratce to znamená, že člověk nemusí odpovídat fotkám z časopisů a internetu, a naprosto stačí, pokud se líbí sám sobě a cítí se dobře. S tímto naprosto souhlasím, protože ženy nemusí mít míry 90-60-90 a muži nemusí mít pekáč buchet na břiše, aby mohli být krásní.

Bohužel se to nyní zvrhává k tomu, že si myšlenky body positivity uzurpují morbidně obézní lidé, a ty, kteří se jim odváží říct, že by se sebou měli něco dělat, označují za fatfobní. Tím se snaží omlouvat svou mnohdy katastrofální životosprávu. Jenže lidé, kteří jsou obézní, ve většině případů nesplňují to, že jsou zdraví a líbí se sami sobě, což byly původní myšlenky body positivity.

Samozřejmě není v pořádku být příliš obézní, a dokonce se to považuje za civilizační onemocnění dnešní doby. Jde totiž o to, že dříve lidé neměli příliš možností, jak být nepřiměřeně tlustí, protože jídla bylo výrazně méně a dřívější populace se musela více snažit, aby ho získala. Zároveň nebyl cukr rozšířený tak moc.

V současné době se bohužel příliš často stává, že mnoho obézních influencerů ukazuje svým sledujícím, že je naprosto v pořádku žít nezdravým životním stylem. To je stejně nebezpečné, jako dávat za ideál krásy téměř nedosažitelně vypracovaná těla, která mnohdy nebyla rýsovaná přirozeně, nebo byla upravena ve Photoshopu.

Civilizační onemocnění

Mezi civilizační onemocnění řadíme stavy, které způsobuje současný styl života. To znamená, že jsou sice neinfekční a nemůžeme se jimi nakazit, ale je velmi jednoduché jimi onemocnět. Proto je důležité upozorňovat na to, že propadání zhýralému životnímu stylu je nebezpečné pro zdraví jednotlivců.

Mezi ně patří samozřejmě i obezita. Ta se řadí vedle onemocnění srdce a cév, mozkových příhod, nádorů nebo cukrovky druhého typu mezi civilizační onemocnění. Příliš velká tělesná hmotnost sice není natolik akutní stav, jako například cévní mozková příhoda, ale v mnoha případech může být právě obezita vstupní bránou k dalším civilizačním chorobám.

Žijeme v době, kdy s naprosto minimálním úsilím můžeme získat velké množství nezdravého jídla. V kombinaci s nízkou fyzickou aktivitou je velmi jednoduché stát se obézním. Dalšími příčinami civilizačních nemocí jsou sedavá zaměstnání, kouření cigaret, pití alkoholu nebo užívání omamných látek.

Obezita je problém

Samozřejmě mít pár kilo navíc nevadí a je naprosto v pořádku řadit se mezi plnoštíhlé, ale problém začíná, když už to hraničí nebo rovnou spadá do kategorie morbidní obezity. To, jak na tom jsme, si můžeme jednoduše ověřit pomocí výpočtu BMI, což je výsledek rovnice tělesná váha dělená výškou v metrech na druhou.

Pokud vám výpočet není jasný, je možné najít na internetu kalkulačky, kam stačí zadat svou výšku a váhu a dozvíte se, jak na tom jste. Samozřejmě vše je pouze orientační, protože není zohledněn věk ani poměr svalů a tuků. Pokud si však nejste jisti, je to ideální způsob, jak přibližně zjistit, jak na tom jste.

Prvním problémem, který pociťují obézní lidé, jsou pohybové problémy. Naše tělo zkrátka není stavěné na takovou zátěž. Dochází tedy k nutnosti vyvinout více úsilí k samotnému pohybu. Často tedy pociťují únavu při chůzi nebo jiné tělesné aktivitě. Ke všemu jsou zatěžovány i klouby a kosti.

S obezitou je také přímo spojena další civilizační choroba, a tou je cukrovka druhého typu. Ta sice není způsobena obezitou, ale špatným životním stylem. To jde ruku v ruce a 90 % lidí s tímto typem cukrovky je obézních. Zvýšená hladina cukru v těle způsobuje, že buňky jsou rezistentní vůči inzulínu, tedy hormonu tvořenému ve slinivce břišní.

Obézní lidé mají také zvýšenou hladinu cholesterolu. Pokud ho máme v těle příliš, začne se nám ukládat v tepnách a cévách. Jednak je to může učinit hůře průchodnými a zhoršit prokrvení částí našeho těla, nebo to může mít za následek infarkt myokardu, plicní embolii nebo cévní mozkovou příhodu.

Krásné to není

Jak jsem již psal, body positivity vychází z toho, cítit se ve svém těle dobře a být zdravý. O příliš obézních lidech se nedá říci, že jsou převážně zdraví. A jak je to s tou krásou? Uznávám, že každý máme jiný vkus a jsou i lidé, kteří vyhledávají rozměrnější partnery. Jenže s obezitou jsou spojeny i vlastnosti, které mnozí vnímáme jako klíčové u partnera nebo partnerky.

Obézní lidé se více potí, s čímž se pojí i tělesný zápach. Samozřejmě i obézní lidé mohou mít hygienické návyky lepší než ti hubení, ale ani časté mytí nebo silné deodoranty či voňavky nezabrání nepříjemnému odéru. O tělo je potřeba pečovat a obézní lidé by se neměli vymlouvat na to, že se cítí krásní a zdraví, i když jejich životospráva svědčí o opaku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz