Hlavní obsah

Z animovaného seriálu mrazí: Mnohé epizody se staly skutečností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Všichni určitě známe americký animovaný sitcom Simpsonovi, vysílaný od roku 1989. Z některých vtipných scének však s odstupem času mrazí, protože se staly skutečností.

Článek

Mnoho dětí i dospělých pravidelně čeká, než se žlutá animovaná rodinka usadí na svém gauči již více než 30 let. Kromě přesného humoru a nekončící zábavy reagující na aktuální dění se však tento seriál proslavil i schopností předpovídat budoucnost. Je to pouhá náhoda, nebo je opravdu možné, aby byla v seriálu vyobrazena budoucnost?

Na svém kontě mají mnohé výjevy, které se z televizních obrazovek přenesly do reálného světa, od předpovědi prezidentství Donalda Trumpa, výsledků fotbalových zápasů nebo světové pandemie. V seriálu se objevilo opravdu mnoho skutečných událostí, u nichž je mezi seriálovou verzí a skutečností rozdíl pouze v barvě kůže hlavních aktérů.

Nejedná se pouze o události z minulosti. Mnoho fanoušků je přesvědčeno, že mohou v seriálu nalézt odpovědi na budoucnost. Kvůli tomu, že seriál stále vychází, v něm mnozí hledají možnosti, jak se bude svět vyvíjet dále.

I když je toto téma populární mezi fanoušky seriálu i konspiračními teoretiky, musíme si stále uvědomit, že je seriál pouhou fikcí, která vzniká na základě scénářů. Aby byl seriál pro diváky atraktivní a srozumitelný, musí se vždy alespoň lehce držet věcí, které jsou možné ve skutečném světě.

Díky velkému množství dílů, které seriál má, se v něm samozřejmě objevilo několik situací, které se následně opravdu staly. Zároveň si však musíme uvědomit, že se stále mnohonásobně více scén nestalo a pravděpodobně nikdy nestane.

Hrobka Marge Simpsonové

Výzkumníky pátrající v Egyptě po starobylých artefaktech z dob faraonů čekal šok, když odkryly sarkofág starý minimálně 3 tisíce let. Na víku rakve je totiž vyobrazena postava, která nápadně připomíná populární matku žluté rodinky Marge. Odpovídá vše, osoba je oděna do zelených šatů, a dokonce má ikonické vysoké vlasy. Ve skutečnosti se mělo jednat o dceru vysoce postaveného kněze.

Vítězství a konec Donalda Trumpa

Scéna, kdy po svém zvolení Donald Trump mává z jednoho eskalátoru ve svém mrakodrapu Trump Tower, byla v seriálu viděna mnohem dříve, než k tomu reálně došlo v roce 2016. Simpsonovi dokonce předpověděli, že Trumpova vláda skončí zadlužením země a částečným rozvratem společnosti. Nebyla to tak úplně vize, jako karikatura reagující na to, že Donald Trump o své možné kandidatuře mluvil již několik desítek let.

Disney koupí 20th Century Fox

V roce 1998 mohl jen málokdo odhadovat, že se společnost Disney stane králem televizního a filmového průmyslu. Simpsonovi však očekávali, že Disney získá dominantní pozici na trhu a dokonce, že koupí společnost 20th Century Fox, která za celým seriálem stojí. To se následně v roce 2017 opravdu stalo.

Rolling Stones

Jedna z epizod z roku 1995 ve scéně zasazené do seriálové budoucnosti zobrazuje plakát odkazující na turné kapely Rolling Stones, které se mělo odehrávat v roce 2010 a členové kapely měli během koncertu využívat kolečková křesla. Byl to samozřejmě odkaz na odhodlání hudebníků této populární skupiny hrát i v pokročilém věku.

Napadení chovatelů tygrů

Siegfried a Roy byli členy populárního dua krotitelů tygrů. Stejně jako mnoho dalších známých osobností se i oni dočkali své účasti v seriálu. Stalo se tomu v epizodě z roku 1993 a oba krotitelé v ní byli napadeni svými mazlíčky během vystoupení. Přesně to se bohužel přihodilo o deset let později.

Chytré hodinky

První chytré hodinky, jak je dnes známe, se objevily na trhu až v roce 2013. To samozřejmě nebránilo tvůrcům seriálu vyobrazit toto zařízení v díle z roku 1995. Šlo o stejný díl jako s kapelou Rolling Stones a celá epizoda byla zaměřená na to, jak si tvůrci představovali rok 2010. Z hodinek tehdy šlo i telefonovat, avšak neměly dotykový displej, ale šlo spíše o miniaturu pevné linky.

Občanská válka v Sýrii

V jednom z dílů z roku 2001 je vyobrazena skupina syrských povstalců, kteří jsou ozbrojení a používají bojové vozidlo. Na jejich automobilu je vyobrazena syrská vlajka s třemi hvězdami v prostředním pruhu. Přesně takovou začala opravdu používat syrská opozice bojující proti režimu Bašára Asada o deset let později.

FaceTime

Opět jsme u dílu o roku 2010 z roku 1995. Líza si v této epizodě během svého studia na univerzitě telefonuje se svojí matkou Marge. Na tom by nebylo nic až tak šokujícího, protože telefony v té době již samozřejmě existovaly. Líza ale kromě zvuku přenáší i obraz, což v té době bylo pro normálního smrtelníka pouze těžce představitelné.

Vadné volební přístroje

V roce 2008 se v jednom díle objevila scéna, kdy se Homer snaží volit pomocí volebního přístroje. Chce volit Baracka Obamu, jenže přístroj jeho hlas vždy přepíše na jeho oponenta Johna McCaina. Přesně k tomu došlo během voleb v roce 2012 v Pensylvánii, kdy jeden volební automat dovoloval hlasovat pouze pro kandidáta republikánů.

Prohra Brazílie

Tři měsíce před finálem mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 vyšla epizoda, ve které probíhal finálový zápas. Simpsonovi přesně odhadli, že se do finále dostane Německo a Brazílie a z výsledku se budou radovat Němci. Dokonce je v epizodě narážka na korupční skandál okolo vedení FIFA, který se na světlo světa dostal až o rok později.

Sledování občanů

V roce 2008 se v jednom díle objevilo něco, co si v té době lidé dokázali představit pouze ve sci-fi filmech. Bylo to centrální sledování občanů vládou a bezpečnostními složkami. Později v roce 2012 se díky odhalením Edwarda Snowdena veřejnost skutečně dozvěděla, že tento program na sledování opravdu existuje.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz