Hlavní obsah
Rodina a děti

Rozhodli jste se přijmout dítě do náhradní rodinné péče? Kde a jak začít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

„Dobrý den, máme zájem o náhradní rodinnou péči, rádi bychom si u Vás sjednali schůzku.“ Jedna obyčejná věta, a přesto je těžké ji vyslovit nebo napsat. A proto vznikl tento článek. Provede vás úplně prvními kroky na cestě k náhradnímu rodičovství.

Článek

Na začátku možná přemýšlíte, o kterou formu náhradní rodinné péče vlastně žádat. Je pro vás nejvhodnější adopce, dlouhodobá pěstounská péče nebo přechodná pěstounská péče? V rozhodování vám může pomoci tento užitečný rozcestník. 

Při podávání žádosti o náhradní rodinou péči ještě nemusíte být definitivně rozhodnuti pro určitou formu, ani nemusíte mít přesné představy o dítěti, které jste schopni přijmout do péče. Celý proces podání žádosti a přípravy na náhradní rodičovství slouží k tomu, abyste měli dost času promyslet si druh náhradní rodinné péče, o které chcete žádat, o jaké dítě chcete a můžete pečovat, zda je náhradní rodičovství pro Vás a Vaši rodinu vhodné a všechny další důležité věci.

Na webových stránkách Městského úřadu obce s rozšířenou působností hledejte OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí), potřebujete pracovníka, který se věnuje oblasti Náhradní rodinná péče.  Orientujte se dle vašeho trvalého bydliště. Domluvte si termín schůzky a zeptejte se, co máte na první schůzku přinést s sebou. Je úplně v pořádku napsat si otázky, které vás napadají např. na lísteček a mít je u sebe.

Formulář žádosti si můžete sami stáhnout, vyplnit a vzít s sebou, případně ho dostanete na místě.

K žádosti bude potřeba doložit několik příloh. Můžete si je nachystat předem, nebo si od pracovnice OSPOD nechat vysvětlit, jak má příloha vypadat. Zde je odkaz na dotazník, který je jednou z příloh žádosti.

Pokud máte partnera či partnerku, ale nejste manželé, budete sice podávat žádost jako jednotlivec, ale do posuzování a příprav budete zapojeni oba. Pokud již máte děti, budou také posouzeny pro přijetí dítěte a mohou projit individuální nebo skupinovou přípravou pro děti.  Náhradním rodičem se můžete stát, i když žijete sami.

Jaké jsou další předpoklady pro to, abyste se mohli stát náhradními rodiči:

  • trvalý pobyt na území ČR
  • zabezpečené bydlení buď vlastnictvím nemovitosti nebo nájemní smlouvou
  • mít zajištěný příjem ze zaměstnání, podnikání či jinou formou
  • odpovídající zdravotní stav, který umožní péči o dítě, které chcete přijmout
  • trestní bezúhonnost
  • další předpoklady, které se liší dle typu náhradní rodinné péče např. zkušenosti s péčí o děti.

Sociální pracovnice OSPOD Vám buď dopředu zašle potřebné formuláře k vyplnění, nebo vše proberete na následné schůzce a dodáte, co je zapotřebí:

  • žádost o zařazení žadatelů do evidence vhodných stát se osvojiteli, pěstouny
  • dotazník k žádosti o zařazení žadatele, žadatelky,
  • výpis ze zdravotní karty od obvodního lékaře,
  • kopie občanských průkazů, oddacího listu,
  • potvrzení o příjmech,
  • vaše aktuální společné fotografie,

Sociální pracovnice většinou sama požádá o výpis z rejstříků trestů a domluví si s Vámi následnou schůzku u Vás doma. Většina těchto schůzek probíhá v pozitivním duchu a příjemné atmosféře.

Byla jsem připravená na to, že pracovnice projde každou místnost, skříň i ledničku, všechno do úplného detailu, ale nestalo se. Přijela s úsměvem, přivítali ji naši dva hafani. To jsem se modlila, aby nevadilo. Byla nadšená, protože pejska také má a naší hafánci jsou velmi přátelští. Jedním očkem koukla do pokojů, druhým očkem do obýváku s kuchyní. Zeptala se, kolik máme volných pokojíčků, kdybychom později chtěli přijmout také sourozence. A to my samozřejmě chceme. Co se týče tzv. šmejdění po bytě, nemusíte mít obavy. Už to není jako kdysi. Úklidem se dopředu nestresujte. Mám odezvu i od ostatních párů, že návštěvy probíhají v podobném duchu.

Sociální pracovnice se bude zajímat, jaké máte prostředí a předpoklady pro výchovu a péči o dítě. Pokud v představách o přijímaném dítěti nemáte ještě úplně jasno, požádejte sociální pracovnici, aby Vám pomohla a poradila. Případně je možné využít tento užitečný nástroj.

Je úplně v pořádku, pokud během procesu změníte pohled na to, jaké dítě chcete a zvládnete přijmout. Proto vyplnění těchto formulářů berte spíše jako informativní. Na konci celého procesu budete své představy o přijímaném dítěti znovu upřesňovat s tím, že také kdykoliv po schválení můžete své představy dále měnit.

Může se stát, že pracovnice OSPOD vám dá informace, které vám úplně nesedí, nebo jste jinde dostali jiné informace. Nebojte se zeptat, z kterých informačních zdrojů pracovnice vychází, případě si sdělené informace ověřte z více zdrojů.

Rozhovor probíhá formou otázek, aby zjistila, jak pevný je váš vztah, stabilita zaměstnání, společné zájmy a motivace, která vás vedla k podání žádosti. Sociální pracovnice následně předá vaši žádost na příslušný krajský úřad, odkud vás budou následně kontaktovat a předají vám informace o absolvování psychologického posouzení a odborné přípravy. Pro osvojitele a pěstouny je v rozsahu 48 hodin a pro budoucí pěstouny na přechodnou dobu v rozsahu 72 hodin.

Některé organizace (například Dobrá rodina) nabízí podporu pro žadatele o náhradní rodinnou péči. Tato pomoc spočívá v možnosti být po celou dobu procesu v kontaktu s regionálním sociálním pracovníkem. Tento sociální pracovník vám zodpoví všechny otázky, pomůže vám zformulovat vaše představy o dítěti a prostě vás provede celým procesem posuzování a schvalování.

Přejeme hodně štěstí na cestě za náhradním rodičovstvím.

Děkujeme za možnost sdílet vybrané části z ebooku Kateřiny, autorka projektu: Dítě ze srdce, který naleznete zde https://nemuzumitdeti.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz