Hlavní obsah

Domácí medové řezy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sun2

Kdykoli vyrazíme s kamarádkou na kávu a nabídnou nám moučník, vyhraje to medovník. Jenomže takový, jako pekla moje máma, nemají nikde.

Článek

Sama ho nepeču. Je to, jedním slovem „vopruz“. Máma ale využívala jeho oblibu a obyčejně ho upekla na své narozeniny, než ho vystřídaly jiné moučníky. Je tam jedna vychytávka, která, oproti kupovanému, nemá chybu a tím se tento medovník stává nezaměnitelný.

Máte-li trpělivost, tak ho vyzkoušejte. Mámě se vždycky povedl, upozorňuji však, že s těstem se po upečení špatně manipuluje, proto se musí sundat rychle. Možná by to vyřešilo použití pečícího papíru, dřív se tohle nepoužívalo, tak to nemáme vyzkoušené. Ale třeba zkusíte a objevíte nějakou vychytávku. Já ho stejně nejspíš neupeču, je to kalorická bomba.

Na těsto budeme potřebovat 50 g másla, 2 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 lžíce sody, 150 g cukru. Vše 5 minut povaříte v kastrůlku za stálého míchání a pak necháte vystydnout. Prochladlé nalijeme na vál do 450 g hladké mouky s jedním vejcem a zaděláme těsto. Těsto se rozdělí na 4 díly a pak se z něj upečou 4 placky. Nejlepší je vyválet je na obrácený plech, aby se lépe vyklopilo, jinak ho po upečení zničíte. Placky jsou pak tvrdé jako perník.

Upečené necháme být a připravíme krém. Ten se utře ze čtvrtky másla, 200 g cukru a pozvolna přidáváme uvařenou kaši z mléka a jednoho vanilkového pudingu. Taky se může přidat trochu rumu. U krému si dejte pozor, abyste neudělali stejnou chybu, jako já, a sice smíchat celou kaši dohromady s máslem. Pak už je definitivně po krému. Musí se přidávat pozvolna, a hlavně ne ještě teplý puding. Pečení medovníku je o trpělivosti. U krému ještě mohu prozradit, že se dá koupit i krém v prášku, který se smíchá s potřebnými surovinami (nejspíš jen šlehačka) a udělá to stejnou parádu jako krém z másla a pudingové kaše. Jsem dokonce toho názoru, že krém z másla a pudingu už je zastaralá metoda, i v kuchyni musíme využívat inovace.

Poslední fáze je pak natírání placek. První placka se natře vrstvou krému, druhá pak švestkovými povidly rozředěnými rumem, další placka krémem a poslední se slabě natře krémem kolem dokola a posype nastrouhanými ořechy nebo čokoládou. Medovník se musí pár dnů rozležet a až se do něj zakousnete, oceníte výbornou chuť švestkových povidel, která ho chuťově oživí a není mdlý. Až ochutnáte, uznáte, že oproti kupovanému je jiný.

Jeho největší nevýhodou je však to, že si další kousek nemusíte přikoupit, můžete si klidně přidat, což určitě uděláte. A až zbyde poslední kousek, tak si hospodyně řekne, že ta chvilka za tolik námahy nestála!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Medovník

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám