Hlavní obsah
Sport

Blýská se v mládežnickém hokeji na lepší časy? „Dvě vlaštovky“ jaro nedělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Ilustrační foto

Český tým přivezl z hokejového MS do 20 let už podruhé za sebou medaili. V předchozích ročnících něco nevídaného. Ukazují dosavadní výsledky na pozitivní trend v prací s hokejovou mládeží, nebo se jedná o výjimku?

Článek

Český tým začal turnaj rozporuplně. Na začátku přišla vysoká prohra se Slováky, další zápasy již naznačily pozitivní herní trend, který vygradoval v play-off. Čtvrtfinále přineslo obrovské překvapení, v němž se Čechům podařilo udolat Kanadu. Lví podíl na senzaci nesl brankář Michael Hrabal. Klání se Švédskem nabídlo dvě vyrovnané třetiny, v té poslední se ale ukázala převaha domácích, jež šli sebejistě za postupem. Náš gólman v některých momentech zaváhal.

Výběr trenéra Patrika Augusty tak čekal boj o bronz. Dlouho to pro české mladíky nevypadalo zrovna růžově. Jenomže třetí třetina přinesla bravurní obrat, na jehož vrcholu Češi skórovali čtyřikrát během 50 sekund. Následovala vlna ovací a gratulací, nutno podotknout, že zcela zasloužená. Letošní výběr ukázal pevnou vůli, kompaktní týmovou hru i notnou dávku povedených individuálních výkonů. V součtu s minulým MS, kdy jsme brali dokonce stříbro, jde o mimořádný úspěch, o kterém se v minulých letech mohlo zdát jenom málokomu. Lze z toho však odvodit nějaký trend, jenž by naznačoval posun v českém mládežnickém hokeji?

Dosavadní výsledky

Pojďme se nejprve podívat na výsledky o patro níže, do tabulek MS do 18 let. Od roku 2014, kdy čeští benjamínci dosáhli na senzační stříbro, se medailové zisky z této kategorie nerozrostly. V onom zmiňovaném stříbrném roce těžili mladíci i ze silných ročníků. Tehdy reprezentovali například Pastrňák, Vrána, Vaněček, tedy hodně hráčů, kteří se pak prosadili v NHL.

Stejný metr lze uplatnit i v kategorii do 20 let, výsledky totiž naznačují především sílu dvou nejstarších ročníků v daném výběru. I letos táhly český tým individuality, byť se mužstvo prezentovalo znamenitou týmovou hrou. Nebýt Jiřího Kulicha, Eduarda Šalého, Matyáše Šapovaliva, Tomáše Hamary nebo brankáře Hrabala a některých dalších, mohli Češi na medailové ambice rovnou zapomenout.

Loni se jednalo o obdobnou situaci. Reprezentace České republiky se pyšnila silnými ročníky, kde vyčnívala kupříkladu nebývale silná obrana v čele s Davidem Jiříčkem, Svozilem, Špačkem a dalšími. Oba turnaje rovněž spojuje povedená práce trenérského štábu. Nechci říct, že dva úspěchy v řadě nic neznamenají, nicméně se z toho nedá vyčíst více, než bylo výše zmíněno. Důsledky zlepšující se práce s mládeží by se daly odvodit pouze v nějaké dlouhodobější perspektivě.

„Vždy je to o ročnících. Některé jsou silnější, některé slabší. Myslím ale, že zrovna trenéři tomu ohromně pomáhají. Minulý rok Radim Rulík a letos Patrik Augusta. Jsou to trenérské osobnosti a mají cit pro výběr týmu. Vědí, jak koučovat a na těch turnajích je to vidět. Není to dlouhodobá práce, turnaj je stlačen do krátkého období. Musíte si na něj vybrat správný tým a hráče správně naladit. Pak ze sebe dostanou nejvíc. Je to o momentální pohodě. Trenérské štáby loni i letos to dokázaly z kluků dostat,“ odpověděl Ladislav Šmíd na otázku Livesport Zpráv, zda dosavadní úspěchy naznačují nějaký trend.

Česká líheň talentů

Je také všeobecně známo, že hráči do 20 let, jež odjedou reprezentovat, hrají výhradně zámořské juniorské soutěže či mládežnické ligy na severu Evropy. Pouze zlomek z českého výběru pak tvoří hokejisté s angažmá v domácích soutěžích. Hokejová obec se možná shodne na minimu témat, avšak fakt, že tuzemská extraliga juniorů postrádá potřebnou kvalitu a soutěživost, bývá obecně přijímaným.

Měřítek, jimž by se dala přiblížit kvalita mládežnického hokeje je nejspíše mnoho, ovšem málo z nich se může pyšnit takovou vypovídací hodnotou, jakou má vstupní draft do NHL. Níže si ukážeme počet draftovaných českých hráčů za posledních deset let. V roce 2013 se dočkali draftu 3 Češi, o rok později je následovalo 8 krajanů, následně 11, 4, 9, 11, 7, 8, 8, 9 a naposledy 7 hokejistů. Kvantitativně se rozhodně nejedná o nějaký vzestupný trend. Víc Čechů pak nešlo na řadu ani v úplné špičce, tedy v 1. kole. Jejich počet se pohyboval maximálně okolo 2 až 3 zástupců.

Osobně tedy výraznou změnu v prací s hokejovou mládeží nevidím. Alespoň pokud jde o výchovu starších mladíků, kdy se v kariéře mladého hokejisty takříkajíc láme chleba. Samozřejmě se čas od času objeví i v našich končinách mimořádný talent, z čehož bych ale obecné závěry nevyvozoval. Vůbec tím nechci snižovat výsledky posledních dvou juniorských šampionátů. Jejich konečné umístění mi samozřejmě dělá radost, jakožto věrnému hokejovému fanouškovi. Doufejme, že se v budoucnu dočkáme podobných úspěchů.

----------------------------

Zdroje: https://www.livesport.cz/zpravy/hokej-mistrovstvi-sveta-u20-cesi-ukazali-silu-a-nikdy-se-nevzdali-chvali-smid-kulich-muze-byt-rozdilovym-hracem-v-nhl/xl5W1KuQ/

https://www.livesport.cz/hokej/svet/mistrovstvi-sveta-u20-2023/vysledky/

https://www.nhl.cz/historie-nhl/stranka/5002687

https://www.iihf.com/en/tournaments?tournamentType=WM20&selectedSeason=2024&tournamentCategory=worlds

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz