Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neštěstí na FF UK jako prostředek k zisku laciných a amorálních politických bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dominik Pánek

Ilustrační foto

Od tragické střelby na FF UK uplynul skoro měsíc. Mezitím se bohužel našli i tací, kteří zneužili nešťastnou událost za účelem zisku politického kapitálu - především Jiří Kobza a Robert Šlachta.

Článek

Aktuálně zarezonovaly výroky Roberta Šlachty (Přísaha), jenž kvůli zásahu na FF UK požaduje hlavu policejního prezidenta Martina Vondráška, a i samotného ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Předseda Přísahy považuje za chybné určení jednoho místa útoku a jediného motivu, ve chvíli, kdy policie po střelci pátrala. Šlachta rovněž zkritizoval nevyužití analytických pracovišť policie. Jednoduše všechno špatně.

Ano, můžeme se tázat a ptát na spoustu okolností a je nejspíše přirozené, že si veřejnost, a nejenom ona, klade spoustu otázek. Pátrači po střelci skutečně vyhodnotili jako místo pobytu nebezpečné osoby budovu v Celetné, jedna hlídka se dokonce dostavila i na hlavní budovu FF UK, již následně opustila. Indicie pravděpodobně nenasvědčovaly tomu, že se střelec bude pohybovat jinde. Tyto důvody však Šlechta nejspíš nebere v potaz. Nicméně zasvěceného člověka, který se alespoň trochu vyzná ve fungování FF UK, by možná napadlo, že pokud se dotyčný nevyskytuje v Celetné, bude pobývat na budově u náměstí Jana Palacha, stejně tak se ale mohl pohybovat i v dalších budovách fakulty, případně někde mimo univerzitní prostředí.

Další argumenty bývalého vysoce postaveného policisty neberu příliš v potaz. Mezi řádky jednoduše čtu, že se snaží nahnat zcela odporné politické body v souvislosti s prosincovým neštěstím. Protože poukázat na to, jak policie nefunguje, ukazuje na hru se strachem. Lidé otřesení nedávnými událostmi by mohli podlehnout dojmu, že další hrozící nebezpečí nejsou bezpečnostní složky schopny odvrátit.

Status Jiřího Kobzy

Nejotřesnější slova, která po útoku zazněla, však pocházejí z pera poslance SPD.

„Co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?“ napsal poslanec SPD Jiří Kobza v prosincovém příspěvku na Facebooku, kde reagoval na tragédii na škole. Samotného útočníka pak označil jako „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Později se sice za svůj odporný status na sociálních sítích omluvil. To ale nestačí, čehož si je vědoma sama univerzita, která na Kobzu podala trestní oznámení.

V první řadě mi přijde jako naprosto nelidské urážet FF UK a její členy, kteří se doteď vzpamatovávají z šoku, jehož jsem byl i já, student FF UK, zvenku hlavní budovy svědkem. Po Kobzově příspěvku jsem nabyl dojmu, že si snad fakulta střelce „vypěstovala“. Taková nehoráznost.

Panu poslanci se zjevně nelíbil také styl a obsah výuky. Což ale může svědčit o správném přístupu, jelikož se na univerzitě pěstuje pluralita názorů a myšlenkových výměn bez jakékoliv špetky extremistických tendencí. Dá se předpokládat, že hnutí SPD to má přesně naopak. Jasná hierarchie, kde to populismem a extremismem jenom čiší. Můžu jen dodat, že Univerzita Karlova se řadí k nejlépe hodnoceným univerzitám v ČR, a i ve srovnání se zahraničím se rozhodně neztratí. Filozofická fakulta pak patří mezi jednu z tradičních a dobře hodnocených součástí v rámci univerzity.

Na závěr se dostanu i k samotnému útočníkovi, jehož nechci žádným způsobem propagovat. Před dvěma roky jsem chodil na stejný seminář jako dotyčný. Výuka se točila okolo problémů současného světa se zaměřením na dění v Evropě. Probírala se témata jako globalizace, liberální demokracie, politické extrémy z obou stran či události 20. století. Seminář byl veden diskuzní formou v poměrně malém počtu účastníků (zhruba 8-10). Zpětně si vůbec nevybavuji, byť jen jeden náznak o tom, že by střelec zastával nějaký extremistický postoj k dané tématice. Názory diskutujících byly barvité, nicméně pokud bych je měl nějakým způsobem zaškatulkovat, definice „liberální“ je asi to správné slovo.

Přál bych si, aby se kdokoliv oprostil od zisku laciných politických bodů vztahujících se k tragédii z 21. prosince, přestože jen těžko dokážu pochopit, jak tato vyjádření někomu dokáží imponovat. Chtěl bych ještě jednou popřát všem, kterých se hrozivá událost dotkla, sílu. Společně to zvládneme. Ukázali jsme, že jako fakulta dokážeme držet za jeden provaz.

--------------------------------

Zdroje: autorský text

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/podle-slachty-by-mel-kvuli-zasahu-na-filozoficke-fakulte-skoncit-policejni-prezident-rakusan-ceka-344933

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-sokujici-za-hranici-lidskosti-rektori-reaguji-na-slova-poslance-kobzy-242717

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanec-kobza-se-omluvil-za-vyroky-o-strelci-z-filozoficke-fakulty-40456663

https://cuni.cz/UK-6311.html?news=19169&amp%3Bamp%3Blocale=cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz