Hlavní obsah
Sport

Sport zn. 2024. Na co se mohou fanoušci těšit a jaké výsledky očekávat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sönke Biehl / Wikimedia Commons / public domain

Ilustrační foto

Roku 2023 pomalu odtikává. V tom následujícím se může české sportovní obecenstvo těšit na řadu významných akcí. Co se bude konat? A jaké sportovní úspěchy se mohou zrodit?

Článek

Únor: Mistrovství světa v biatlonu

Již zkraje února se bude konat MS v biatlonu, jež po 11 letech opět zavítá do Vysočina arény v Novém Městě na Moravě. Stadion prošel celou řadou modernizací a dá se očekávat, že jeho tribuny budou praskat ve švech. Otazník ale visí nad výkony domácích reprezentantů. Češi totiž v letošní sezoně příliš nezáří, zatím se jim povedlo ukořistit pouze pár umístění v TOP 10.

Na vině je především nevyrovnaná střelba. Přesnost mušky trápí i Markétu Davidovou, které se start do sezony příliš nevyvedl. Nicméně na posledním podniku v Lenzerheide už šla její výkonnost pomalu nahoru. Problémy s přesností na položkách ale má i zbytek reprezentačního týmu, což se týká hlavně mužů. Většina reprezentantů má stále to nejlepší před sebou, na druhou stranu však postrádá patřičné zkušenosti.

Prognóza: Pokud Markétu Davidovou potká šťastný den, mohla by ukořistit jednu z individuálních medailí. Musí se však sejít střelba s během. Ve štafetách se nejspíš nedají očekávat medailové žně. Nejvyšší šance má pravděpodobně smíšená štafeta čtveřic, kde Češi brali v Östersudu 5. příčku, a ženská štafeta. V mužské části je to přece jenom o něco slabší. Michal Krčmář se ovšem umí na velké akce výborně připravit, což ukázal hlavně na ZOH 2018 ve sprintu, v němž získal stříbrnou medaili.

Květen: Mistrovství světa v hokeji

V květnu se utkají reprezentační výběry v Praze a Ostravě. Dějiště tedy zůstávají identická jako při posledním domácím MS v roce 2015. Již nyní je zřejmý obrovský divácký zájem ze strany fanoušků. Letošní šampionát tak bude atakovat divácký rekord z roku 2015. Těžko v tuto chvíli předvídat výsledek českého výběru. Vyvodit se však dá herní styl, který dozná mnoha změna od toho, co ordinoval hokejistům bývalý kouč Kari Jalonen.

Celkové pořadí turnaje se bude odvíjet od počtu a kvality posil z NHL, což naznačí až konec základní části kanadsko-americké soutěže. Pokud vezmeme v potaz dosavadní výkony českého týmu v EHT, tak lze očekávat, že se výběr Radima Rulíka bude spoléhat na aktivní forčeking a kreativní útočnou hru.

Prognóza: Češi mohou splnit medailové ambice a zaútočit na jednu z medailových pozic. Zlatá medaile však nejspíš bude nad jejich síly. Konkurenti v podobě Kanady, Švédska a Finska totiž mohou přivézt arzenál posil z NHL, jejichž kvality by pravděpodobně přesahovaly výběr domácího hostitele. Formát play-off se ovšem hraje na jedno utkání a tudíž může nastat spousta scénářů. Třeba opět překvapí někdo z druhého sledu, jako se tak stalo v minulosti u Lotyšska nebo Německa.

Červen/červenec: Mistrovství Evropy ve fotbale

Evropský šampionát se bude konat jen pár desítek či stovek kilometrů od našich hranic, hostitelem je totiž sousední Německo. Česká fotbalová reprezentace má před sebou celou řadu domácích úkolů, které nesnesou odkladu. V první řadě se bude vybírat nový reprezentační trenér. Jako favorit č. 1 se jeví Ivan Hašek. Od toho se následně odvíjí přípravná utkání a poté rovněž finální nominace.

Trenérský štáb si bude muset poradit s hráčskými personáliemi. Většině fanoušků se vybaví případ Antonína Baráka, jehož v poslední době míjely pozvánky na reprezentační srazy. Kauza tří hříšníků z posledního srazu je také rovněž na stole. Absence Coufala, Brabce a Kuchty by mohla znamenat výrazné oslabení, což platí hlavně pro prvního jmenovaného.

Prognóza: Fotbalová reprezentace postoupí alespoň ze skupiny. V ní čeští fotbalisté narazí na favorizované Portugalsko, Turecko a jednoho z barážových vítězů. Vzhledem k postupovým kritériím by účast v play-off neměla Čechy minout, vždyť se z několika skupin do další fáze turnaje dostanou tři ze čtyř týmů. Cokoli výš než účast v osmifinále by bylo považováno za znamenitý úspěch.

Červenec/srpen: Olympijské hry v Paříži

Slavnostní zahájení LOH vypukne 26. července na řece Seině. Letní olympiáda se tak do Evropy vrátí po dlouhých dvanácti letech, kdy tuto akci hostil Londýn. Kouzlo příštích OH tkví i v tom, že se valné množství sportovních klání bude konat v centru francouzské metropole. Jezdectví a sportovní pětiboj se pak uskuteční v areálu majestátního zámku Versailles.

Přestože se příští rok může pyšnit tučným výčtem sportovních akcí, tak největší pozornost bude již tradičně upřena právě do Paříže. Bohužel se ani tyto LOH neobejdou bez kontroverzí. Tu největší představuje povolení učasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou, kterou schválil Mezinárodní olympijský výbor.

Prognóza: Analýza společnosti Gracenote přisoudila Česku zisk celkem deseti medailí. Z toho by čeští sportovci měli uzmout tři zlaté, dva stříbrné a pět bronzových cenných kovů. Předpověď ukazuje, že zlato získají ve vodních sportech Jiří Prskavec s Martinem Fuksou a ženský tenisový debl. Všechny cenné zisky jsou predikovány nepřekvapivě v individuálních sportech. Celkově se tato predikce jeví jako dosti reálná.

------------------------------------------------------------

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/sport/olympic-games-2024-biatlon-euro-world-championship_2312261439_rej

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2458072

https://www.sport.cz/clanek/zimni-sporty-biatlon-ms-2024-program-vysledky-5018204

https://www.biathlonworld.com/results

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz