Hlavní obsah
Sport

Volba padla na Ivana Haška. Český fotbal se dočkal konzervativní varianty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohammad Moussa / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ivan Hašek ještě jako trenér Libanonu

O novém kouči české fotbalové reprezentace je jasno. Stal se jím zkušený Ivan Hašek. Sekundovat mu budou Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Pracovní skupina FAČR se tak rozhodla pro konzervativní volbu. Jak svaz ve výběru kouče postupoval?

Článek

Začněme výčtem adeptů, předseda fotbalové asociace ČR se v den volby vyjádřil i k dalším kandidátům na trenérský post. Jednání probíhala nepřekvapivě s jedním z nejúspěšnějších koučů domácí scény Jindřichem Trpišovským. Zádrhelem však zůstalo jeho probíhající angažmá ve Slavii. Podle nejvýše postaveného muže v rámci fotbalového svazu se jako další adepti jevili Michal Bílek s Vítězslavem Lavičkou, zahraniční řešení pak vůbec nebylo na stole.

Fousek podal poměrně zajímavé vysvětlení k poslední zmíněné variantě. Zahraniční kouč byl prý nepřípustný i kvůli specifické české mentalitě, která potřebuje porozumění. Předseda FAČR také uvedl, že dosud českou reprezentaci vedl vždy tuzemský trenér.

Zajímavé je, že v ostatních reprezentačních odvětvích nepředstavovala „specifická česká mentalita“ problém. Vždyť ještě donedávna působil zahraniční trenér v hokejové, basketbalové či florbalové reprezentaci. U ženské biatlonové reprezentace účinkuje kouč zvenčí dodnes, konkrétně se jedná o Egila Gjellanda. A tím tento výčet jistě nekončí.

Argument č. 2, který stojí na faktu dosavadního vedení lavičky čistě českých trenérů, nezní zrovna přesvědčivě. To, že se zahraničním koučem na lavičce národního týmu nejsou zkušenosti, přece neznamená, že tuto variantu můžeme rovnou shodit ze stolu. Zahraniční řešení by se naopak nabízelo, jelikož výčet domácích kandidátů nebyl zrovna velký, obzvlášť když nejvážnějšího kandidáta Jindřicha Trpišovského odmítla uvolnit Slavia.

Jako poslední důvod neprůchodnosti této varianty byla zmíněna finanční a ekonomická náročnost. Argumentace dává smysl, pakliže by se zvolilo známé jméno ze zahraničí, na jehož působení by se vynaložila velká finanční částka. V případě méně „známé“ persony však tento argument opět neobstojí.

Hašek za zenitem?

Staronovému kouči fotbalové reprezentace se rozhodně nedají upřít zkušenosti. Svou trenérskou kariéru Hašek rozvíjel napříč kontinenty, působil doma v Česku, ve Francii, na Blízkém východě nebo v Japonsku. Na jeho největší trenérské úspěchy se však nahromadil prach, znamenitá štace ve Spartě, francouzské i japonské angažmá a počátky v arabském světě jsou již dávno minulostí. Obzvlášť jeho poslední působení v zahraničí nebyla protkána úspěchy a zkušený kouč svého zaměstnavatele často střídal.

Nutno podotknout, že pracovní skupina, jež měla výběr nového kouče na starost, se na volbě nového lodivoda shodla jednomyslně. Sázka tak padla na známé a ostřílené jméno, které má možná své největší úspěchy za sebou. Jisté oživení trenérského štábu by mohla přinést alespoň dvojice asistentů Köstl-Veselý. To platí především pro prvního jmenovaného, ten totiž dlouhodobě spolupracoval s Jindřichem Trpišovským, a to už od dob, kdy oba působili ve Viktorii Žižkov. Doufejme, že právě on prosadí alespoň některé z progresivních trenérských metod.

--------------------------------

Zdroje:

https://www.fotbal.cz/repre/novym-trenerem-ceske-reprezentace-se-stal-ivan-hasek/a19635

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-vitany-i-nechteny-zradce-i-zachrance-dve-tvare-ivana-haska-241404

https://www.livesport.cz/zpravy/fotbal-euro-fousek-o-volbe-trenera-opakovane-jsme-jednali-s-trpisovskym-ale-slavia-ho-nechtela-pustit/S4AoBZC6/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz