Hlavní obsah
Sport

Evropa versus zbytek světa. Saúdové narazili, fotbal není jenom o penězích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Logo Saudi Pro League

Evropa zůstává fotbalovým srdcem, přestože již několikrát došlo k zapojení dalších, globálně silných hráčů - Číny, MLS a v poslední době se přihlásili o slovo Saúdové. Proč k úspěchu nestačí pouze peníze?

Článek

Nebudeme si nic nalhávat. Bez peněz se fotbal na vysoké úrovni dělat nedá. Stačí však pouze a jenom finance? Rovnou odpovídám: ne. Důvody rozeberu níže. Fotbalová historie již zažila několik pokusů o uzmutí klubové slávy, která tradičně patřila a stále náleží Evropě. Do hry vstoupily globální velmoci, které pomocí soukromých či státních peněz lákaly velké fotbalové hvězdy. Řadě z nich to ale dlouho nevydrželo. Aktuálně to vypadá na odliv známých plejerů ze Saúdské Arábie, kteří přitom na Blízkém východě nepůsobí nikterak dlouho.

Jordan Henderson je jednou nohou zpátky na starém kontinentu, anglický fotbalista má blízko k dohodě s Ajaxem. Do veřejného éteru prosakují i zvěsti o tom, že se saudskoarabskou scénu chystá opustit Karim Benzema či Roberto Firmino, tedy výrazné osobnosti, které zde hrají teprve půl roku. Poslednímu z nich se nevede na hřišti, všeobecný problém může představovat i nemilosrdné klima, odlišné kulturní prostředí či fanouškovská kultura, jíž chybí pevné kořeny.

Kluby Saudi Pro League se samozřejmě pyšní obrovskou výhodou, která spočívá ve finanční síle. Tamní scéně však chybí tradice, kvalitní práce s mládeží či dostatek špičkových trenérů. V tom je Evropa dál a pravděpodobně vždy bude, alespoň prozatím. Historie ukázala, že v případě finančního výpadku není nikdo z mimoevropského prostoru schopen konkurovat na klubové scéně nejmenšímu kontinentu. V jednu chvíli to vypadalo na exodus do Číny nebo MLS, nicméně v obou případech se stěhovali hráči, jenž si šli ve většině případů přivydělat před fotbalovým důchodem.

Našlo se ale i spoustu těch, kteří měli nejlepší léta kariéry před sebou. Kupříkladu do Číny odešla řada známých Brazilců, z nichž asi nejvíce překvapil výběrem nové destinace Oscar. Fotbalové terno v USA udělal zase David Beckham a později Zlatan Ibrahimovič. Oba však zvolili zámořskou cestu až po třicítce.

Situaci dobře vystihl předseda UEFY Alexander Čeferin. Minulé léto se v rozhovoru pro nizozemskou televizi NOS vyjádřil k odlivu fotbalistů do Saúdské Arábie. „Kupování hráčů na sklonku kariéry není cestou vpřed. Podobnou chybu už udělali v Číně, kam vodili hráče, kteří už pomalu končili s fotbalem,“ reagoval.

„Řekněte mi jméno jediného hráče, který je v nejlepším věku a rozhodl se jít nastartovat kariéru do Saúdské Arábie,“ uvedl. „Není to jen o penězích. Hráči chtějí vyhrávat tituly v kvalitních ligách. A ty jsou v Evropě,“ doplnil.

Jestli dopadne Saudi Pro League jako čínská Superliga, samozřejmě nelze s jistotou predikovat. Určitě by však neměla opakovat stejné chyby, které se čínskému fotbalu tvrdě vymstily. Na prvním místě zmíním klubový management. V Číně bylo běžné, že ze scény mizely kluby, které předtím dosáhly značných sportovních úspěchů. Jeden příklad za všechny. V roce 2020 skončil v lize úřadující mistr FC Ťiang-Su. Vlastník klubu měl totiž nemalé finanční dluhy. Firma postrádala peníze na výplaty hráčů, kteří neobdrželi ani bonusy za zisk titulu.

Čínskému fotbalu rovněž chyběl kvalitní skauting a koncepční práce s mládeží. Druhý nejlidnatější stát s celkovým počtem 1,4 miliardy obyvatel měl například k minulému roku registrováno pouze kolem 700 tisíc fotbalistů. V mnohem méně lidnaté Francii provozovaly tento sport oficiálně 2 miliony lidí. Což jenom ukazuje, že k vypěstování sportovní kultury „rychlokvašky“ nevedou.

-----------------------------

Zdroje: https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/saudska-arabie-dela-stejnou-chybu-jako-cina-rika-sef-uefa-ceferin/648ee0c7f91255b5ebfaf68e

https://tn.nova.cz/sport/clanek/429687-po-titulu-velky-pad-cinsky-mistr-v-lize-konci-krachujici-firma-vlastni-i-inter

https://zonglmagazin.com/cinska-super-liga-vychazejici-hvezda-dalneho-vychodu/

https://medium.seznam.cz/clanek/zongl-fotbal-versus-penize-trznice-v-arabii-bankrot-v-cine-messi-jako-vystavni-veprik-v-americe-28875

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz