Hlavní obsah
Sport

Česká sportovní nátura. Proč je zahraniční kouč fotbalové reprezentace okrajovým řešením?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK/Michaela Říhová, Profimedia

Petr Fousek

Po konci kvalifikace na EURO 2024, která nakonec skončila kýženým výsledkem, se rozvířila debata o akvizici nového trenéra fotbalového národního týmu. Je na místě si položit otázku, zda by nebyl přínosem zahraniční lodivod?

Článek

Ronen Ginzburg, Kari Jalonen, Egil Gjelland a mnozí další, ti všichni se podíleli na vedení reprezentačních výběrů v nejrůznějších sportovních odvětvích. U kormidla však aktuálně působí již pouze poslední jmenovaný. Největšími úspěchy se může pyšnit Ginzburg, jenž s českými basketbalisty slavil několik pozoruhodných výsledků: 7. místo na ME, 6. místo na MS a 9. příčka na OH v Tokiu. Příznačné je, že izraelský rodák dal svému nástupci výstižnou radu - pochopit českou mentalitu.

Právě poslední bod je možná kamenem úrazu. Vzpomeňme na Jalonena, který proslul svými umírněnými vyjádřeními směrem k médiím a určitě se nedalo očekávat, že v kabině bude působit odlišným dojmem. Přestože se finskému kouči povedlo po dlouhých letech získat cenný bronz na MS, po nezdaru o rok později se musel za zvláštních okolností pakovat. I tak ale představoval jistou výjimku - nepocházel z tuzemska.

V případě fotbalu se podobného řešení reprezentace v novodobé historii nedočkala. Nicméně není právě teď ten správný čas? Jindřich Trpišovský má rozdělanou práci ve Slavii, Zdeněk Zeman se šance nikdy nedočkal a hlavními favority tak jsou Ivan Hašek a Martin Svědík. Oba zaslouží úctu, nicméně stále by zde mohl panovat dojem jisté personální krize. Ideální moment na to se poohlédnout po někom zvenčí.

„Nemůžu to úplně vyloučit, ale považuju to za okrajovou možnost. Tuhle záležitost jsme taky diskutovali, a jak jsem říkal, že ve fotbale je všechno možné, tak nikdy neříkej nikdy…,“ vyjádřil se k možné zahraniční akvizici pro iSport.cz předseda FAČR Petr Fousek. Čerstvý vítr ze zahraničí tak s největší pravděpodobností vyšumí do prázdna.

Zdroj: iSport.cz, iRozhlas.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz