Hlavní obsah
Sport

Fotbalový rok 2023 ve světle majetkových transferů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Polák / Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Nejprve Viktoria Plzeň, teď Slavia i Liberec. Tří významných fotbalových celků v tuzemsku se dotýká změna vlastnické struktury. Jaký bude dopad na český fotbal?

Článek

Rakousko-švýcarská podnikatelská skupina vlastníkem Plzně

Pro západočeský klub znamená zisk nového vlastníka především finanční stabilizaci klubu. Předtím totiž nebyla ekonomická situace vůbec jednoduchá, sám generální ředitel Adolf Šádek se svěřil s tím, že si kvůli klubu půjčil 150 miliónů korun a ke splacení dluhů mu pomohlo účinkování Viktorie v Lize mistrů. Nové poměry ale pravděpodobně nepovedou k soutěžení Plzně s pražskými „S“, alespoň co se týče finančních akvizic a přestupů.

V klubu samozřejmě došlo i k jistým personálním změnám, byť ve vedení zůstal zmiňovaný Adolf Šádek, který drží rovněž minoritní podíl. V představenstvu se objevily nové tváře: Martin Dellenbach a Raphael Landthaler, přičemž oba mají zkušenosti z vedení významných fotbalových celků - FC Basilej a Rapid Vídeň, rozhodně se tedy jedná o erudované persony ve fotbalovém prostředí. Změn doznala i dozorčí rada. Nejasná je dlouhodobá koncepce klubu, nicméně se asi nedá očekávat žádné velké zemětřesení.

Slavia má českého vlastníka v podobě Pavla Tykače

Sešívaní se díky prodeji drtivé většiny akcií oprostili od čínského vlivu a zejména od čínských peněz. To by jim do budoucna mohlo vylepšit renomé, které se jinak v posledních letech pohybuje na vysoké úrovni. Změny by se naopak neměly projevit ve finanční výkonnosti klubu, Tykač totiž patří mezi nejbohatší Čechy a jeho skupina Sev.en se v žebříčku nejhodnotnějších českých firem umístila na 7. místě.

Sám Tykač se podle předběžných informací stane šéfem dozorčí rady, ve vedení klubu pak nadále zůstává Jaroslav Tvrdík, který má s novým vlastníkem dobré vztahy. Koupě Slavie by neměla ovlivnit ani trenérský štáb, jež by měl zůstat v dosavadním složení.

„Pavel Tykač je aktivní fanoušek, srdcař, z rodiny několika generací slávistů. Je jednoznačné, že obě strany zohledňují ve svých diskuzích pozitivní vztah ke klubu, jeho budoucnost a vzájemný respekt a důvěru,“ objasnil Tvrdík průběh vyjednávání pro server Seznam Zprávy.

Kania získal opci na koupi 75 procent akcií Liberce

Taktéž Slovan Liberec se dočká nového majitele. Mladý podnikatel Ondřej Kania, jenž provozuje síť soukromých škol, získal opci na nákup 75 procent akcií severočeského klubu. Opce má platnost do 15. května příštího roku. Kania mimo jiné plánuje vklad finančního obnosu mimo základní kapitál, který obdrží Slovan.

„Mým jednoznačným cílem je ve střednědobém horizontu navázat na úspěchy, kterých Slovan konzistentně dosahoval v nedávné minulosti - tedy boj o nejvyšší příčky ve Fortuna:Lize a účast v evropských pohárech. Zároveň se chci osobně angažovat v rozvoji mládežnického a ženského fotbalu v rámci klubu,“ nastínil své plány pro ČTK Kania.

Budoucí vlastník má údajně v plánu angažovat Jana Nezmara, pro něj by šlo o návrat do známého prostředí. Nezmar už v týmu působil jako sportovní ředitel a poté stejnou funkci úspěšně vykonával v pražské Slavii. Pokud se tak stane, Liberec se může těšit na mimořádnou posilu v managementu, která by mohla posunout klub do vyšších pater.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-hotovo-tykac-koupil-slavii-s-cinany-podepsal-smlouvu-242251

https://plzensky.denik.cz/fotbal-prvni-liga/sadek-o-prodeji-viktorie-na-karibiku-nebydlim-a-musim-dal-pracovat-20230721.html

https://www.irozhlas.cz/sport/fotbal/fotbal-slovan-liberec-novy-majitel-ludvik-karl-ondrej-kania_2312211105_lis

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fotbalova-slavia-uz-patri-tykacovi-miliardar-koupil-klub-od-cinanu/2453246

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz