Hlavní obsah
Sport

Svátek biatlonu v Česku. Domácí mistrovství ve světle generační obměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Již necelé dva měsíce zbývají do vypuknutí Mistrovství světa v biatlonu, které bude hostit česká Vysočina Arena, ta se před šampionátem dočkala rekonstrukce. Sezona už je v plném proudu a nezbývá než doufat v úspěch českých biatlonistů.

Článek

Čeští biatlonisté mají za sebou první zastávku Světového poháru a mnoho fanoušků si jistě klade otázku, jak se povede reprezentantům na domácím MS. Po technické a organizační stránce se vše vyvíjí tak, jak má. Stadion se dočkal několika úprav, včetně zcela nové tribuny E. V případě nepříznivých přírodních podmínek je připraven zásobník sněhu. Pořadatelé navíc načerpali zkušenosti s pořádáním této velké akce již v roce 2013.

Nejzásadnější však zůstává sportovní hledisko. Aby se domácí fanoušci dočkali kýžených výsledků, musí se sejít celá řada faktorů. Zásadní je v první řadě letní příprava, jež se bohužel neobešla bez zdravotních komplikací. Závodníky potkalo několik menších zdravotních neduhů a k tomu se navíc dlouhodobě zranil Tomáš Mikyska.

Jestli lze něco vyčíst z dosavadních výsledků směrem k MS, není lehké určit. V přípravných závodech v Sjusjoenu zválcovala norská reprezentace konkurenci a pomalu začaly vyvstávat obavy z dominance severské biatlonové velmoci i ve Světovém poháru. Opak byl ale pravdou. Hojně probíraným tématem se stal i zákaz fluorových vosků při přípravě lyží.

Dosavadní výsledky českých biatlonistů

Z předchozího textu vyplývá, že příprava a ostré závody jsou dvě odlišné věci, což platí i pro rozdíl mezi Světovým pohárem a MS. Přestože se českým reprezentantům až na pár výjimek příliš nevyvedl vstup do sezony, není na místě panikařit. Trenérský štáb jistě ví, co dělá a není pochyb o tom, že se bude lámat chleba až na MS.

Přesto se však objevilo pár varovných signálů. Nabízí se střelecká nevyrovnanost Markéty Davidové, což se pak odráží i na psychice závodníka. Jakuba Štvrteckého trápí střelba ve stoje a ani další běžecká či střelecká vystoupení českých reprezentantů nejsou zcela stoprocentní. Dá se nicméně očekávat, že výkonnost bude postupem času gradovat.

Generační obměna

Český biatlon to v posledních letech neměl úplně jednoduché. Po hojných medailových sbírkách přišly hubenější cenné zisky, jelikož odešla řada opor v čele s Gabrielou Soukalovou, Ondřejem Moravcem, Michalem Šlesingrem a Veronikou Vítkovou. Jejich následovníci se však pomalu derou do popředí. Markéta Davidová se stala mistryní světa, Michal Krčmář podává konstantní výkony a do A týmu pronikla celá řada talentů. Kupříkladu Tereza Voborníková, která v minulé sezoně zajela pár pěkných výsledků. V mužském týmu se zase objevila celá řada perspektivních jmen, jež potřebují nabrat zkušenosti a stabilizovat svou výkonnost.

Zdroj: idnes.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Markéta Davidová
Michal Krčmář

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz