Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Antilopu s neobvyklým vzhledem dostaly rohy až na pokraj vyhynutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seilov (CC BY SA 3.0)

Sajga tatarská

Kvůli výraznému nosu sice nevyhrávají soutěže krásy, ale mnohem více problémů jim přinesly rohy. Víra, že produkty z rohoviny mají zázračnou moc, zredukovala stáda sajgy na pár desítek tisíc jedinců.

Článek

Své jméno dostala sajga podle ruského označení pro druh látky z kamzíka – sajgak. Známy jsou čtyři poddruhy, dva už však stihly vyhynout, proto se můžeme setkat jen se sajgou tatarskou (Saiga tatarica tatarica) a sajgou mongolskou (Saiga tatarica mongolica).

Sajga je často řazena mezi „nejpodivnější“ zvířata a asi není těžké uhodnout proč. Její krásu totiž trochu narušuje velký a ohebný nos, jehož vnitřní struktura funguje jako filtr. V létě filtruje prach zvedaný stádem a v zimě ohřívá mrazivý vzduch před tím, než se dostane do plic.

Sajgy jsou velmi společenská zvířata, která tvoří početná stáda. Jsou aktivní přes den a většinu času tráví na pastvinách a stepích, kde se živí různými rostlinami, včetně těch, které jsou pro ostatní zvířata jedovaté. Na noc si vyhrabávají v půdě prohlubně, v nichž rádi spí.

Známé jsou také dlouhými migračními cestami. Na jaře stáda samic vyrážejí za rozmnožováním, na podzim se vydávají do zimovišť. Na svých poutích mohou urazit až 1 000 km ročně.

Rozpad SSSR sajgám neprospěl

Původně tyto antilopy obývaly rozsáhlou oblast od úpatí Karpat a Kavkazu až po Džungarii (na severozápadě Číny) a Mongolsko. V současnosti se vyskytují pouze na jedné lokalitě v Rusku a ve třech oblastech v Kazachstánu. Oba poddruhy byly podle Fact Animal vyhubeny v Rumunsku, Moldavsku a Číně. V Mongolsku zůstala pouze sajga mongolská.

Sajgy byly cílem lovu již od pravěku, ale tento „udržitelný“ lov se postupem času vymknul kontrole. Dříve milionová stáda se zmenšovala, až prošla v 90. letech minulého století katastrofálním poklesem, kdy se jejich početnost snížila z více než 1,5 milionu na 50 000 jedinců (CMS). Po rozpadu SSSR totiž došlo kvůli politickým a ekonomickým změnám k oslabení právní ochrany a zároveň se otevřely mezinárodní hranice, což velmi ulehčilo práci pytlákům, kteří se ihned chopili příležitosti.

Alternativní medicínou k záhubě

Tradiční čínská medicína má sice teoreticky pomáhat lidem, reálně však především devastuje živočišné druhy a antilopa sajga není výjimkou. Po zákazu obchodování s rohy nosorožců se pozornost přesunula na rohy sajgy, které tradiční čínská medicína využívá jako extrakt nebo prášek do elixírů, mastí a nápojů. Přestože je lov a obchodování považováno za nezákonné, lze produkty z rohů stále na některých místech veřejně prodávat. Antilopy se loví také pro kůži a maso, které je přirovnáváno k jehněčímu.

Současné populace čítají podle Červeného seznamu IUCN 123.450-124.200 jedinců a sajgy se tak řadí mezi kriticky ohrožené druhy. Hlavní hrozbou zůstává pytláctví, k tomu se navíc každoročně přidává hromadný úhyn pravděpodobně v důsledku nemocí (od roku 2010). A konečně rozvoj těžebního průmyslu a související rozvoj infrastruktury způsobuje fragmentaci a degradaci biotopů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz