Hlavní obsah
Umění a zábava

Brněnskou výstavu MegaBrouci ovládli mravenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dominika Jandorová

Když se rádoby biolog (já) vydá na výstavu určenou pro širokou veřejnost, nemůže to skončit dobře.

Článek

Výstava MegaBrouci na brněnském výstavišti lákala na „20 megaobrovských modelů dosahujících velikosti až 5 metrů a váhy 1 tuny“ (viz megabrouci.cz), což mě samozřejmě zaujalo. Málokdy se vám naskytne příležitost vidět brouky velikosti krávy, a tak jsme vyrazili (já a Jakub Čumíček, autor některých z fotografií).

Poté, co jsme na druhý pokus našli vchod do správného pavilonu, a zaplatili vstupné 350 Kč (cena za jeden lístek pro dospělého), jsme konečně spatřili první exponát. K mému překvapení (Jakuba to nechalo v klidu) před námi seděl mravenec (ano, opravdu seděl, na židli). Nezarážel mě jeho posed, určitá stylizace se dala čekat, ale to, že mravenec není brouk.

Foto: Se svolením Jakuba Čumíčka

Mravenci potvrdili, že patří mezi nejpočetnější druhy na světě

Asi už jim došly nápady, řekla jsem si, a pokračovala dál. V dalším oddělení byli zástupci nosatců, docela roztomilých broučků, což mi udělalo radost. V další části však místo brouka stála včela. Uznávám, že včely jsou atraktivní, rozšířené a oblíbené členky řádu blanokřídlých (Hymenoptera), ovšem k broukům mají daleko. Nevadí, s nadějí jsem postoupila dále, kde byl vruboun posvátný (brouk), střevlík (brouk), ehm… kobylka a hlemýžď?!

Další modely sice patřily alespoň do hmyzu, ale brouk už mezi nimi nebyl žádný. Některé z vystavených druhů si můžete prohlédnout na fotografiích, ale ne všechny, jinak byste neměli důvod tam jít (toto není placená spolupráce).

Foto: Dominika Jandorová

Nosatec žaludový, jeden z mála vystavených brouků

Vystavených exponátů bylo více než 20, brouků mezi nimi bylo 5. To je jako kdybyste sběratelskou řadu 20 kartiček pojmenovali „hokejisté“ a propašovali mezi ně 15 fotbalistů. Sběratel by moc radost neměl. A to má fotbalista k hokejistovi mnohem blíže než mravenec k broukovi. Mimochodem, mravenci byli na výstavě minimálně 3 (nejsem si jistá, jestli tam nebyly i dva modely vývojových stádií) a šlo tedy o druh s nejvíce exponáty.

Foto: Se svolením Jakuba Čumíčka

Nechyběla ani včela medonosná

Je mi jasné, že většinu návštěvníků nechá nesoulad mezi názvem výstavy a exponáty zcela v klidu, ale kdybyste si objednali pár střevlíků a došly vám mouchy, byli byste minimálně zaražení. Také chápu, že megabrouci zní lépe než megahmyz. Dokonce na stránkách výstavy stojí „MegaBrouci - Fascinující svět hmyzu“, ale co tam potom dělal ten hlemýžď?

Foto: Se svolením Jakuba Čumíčka

Jeden z podstavců bleskurychle obsadil hlemýžď zahradní

Možná si někteří z vás řeknou: „To je povyku kvůli hloupému názvu nějaké výstavy“. Na jednu stranu souhlasím, chleba kvůli tomu opravdu levnější nebude, na druhou stranu až vám bude někdo tvrdit, že hlemýžď je brouk, víte, odkud to má.

Abych však jenom nekritizovala. Modely byly opravdu hezké a propracované. Ani ta deklarovaná maximální velikost nebyla marketingová léčka. Vruboun posvátný se svojí kuličkou hnoje mohl na délku těch 5 metrů klidně mít. Jestli vážil tunu, netuším, váhy jsem si zapomněla doma, nicméně ani bych se nedivila. Ke každému modelu byla i informační tabule se zařazením (správným, ale upřímně, kolik lidí je čte) a zajímavostmi. Pokud byste chtěli výstavu zhlédnout na vlastní oči a opravit moje počty, máte čas do konce března.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz