Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Neujde mu ani tlukot vašeho srdce. Žralok modrý je rychlým a nenasytným lovcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Steve Woods (CC BY-NC-ND 2.0)

Žralok modrý

Dosud bylo popsáno více než 500 druhů žraloků. Přestože se největší mediální pozornosti dostává žraloku bílému, jiné druhy nejsou o nic méně zajímavé. Dnes si představíme nenasytného rychlíka – žraloka modrého.

Článek

Žralok modrý (Prionace glauca) je kosmopolitní druh, který lze nalézt v Atlantském, Tichomořském, Indickém a Jižním oceánu, tudíž i v pro nás blízkém Středozemním moři. Preferuje otevřené vody daleko od pobřeží, ale občas zavítá i blíže k pevnině.

Pro člověka však nepředstavuje téměř žádné riziko. Od roku 1580 má podle webu The British Sea Fishing na svědomí pouze 29 útoků na člověka, z nich 4 byly fatální.

Nejedná se o žádné drobečky. Samci běžně dorůstají délky 1,8 až 2,8 m, zatímco větší samice mohou dosáhnout délky 2,2 až 3,3 m. U největších exemplářů byla naměřena délka až 4 metry. Hmotnost se pohybuje od 135 do 205 kg, přičemž samice bývají těžší.

Drsný milenec

Žralok modrý je živorodý druh, mláďata vyživuje v děloze a rodí je již plně vyvinutá. Novorození žraloci měří na délku 40 až 51 cm a v jednou vrhu je jich obvykle 25 až 50. Rekordem však byl vrh čítající 135 mláďat, jak uvádí Shark Sider.

Od žraloků asi nelze očekávat žádné něžnosti, čemuž odpovídá i způsob rozmnožování. Předpokládá se, že při námluvách dochází k pokousání samcem, protože dospělé jedince lze přesně určit podle přítomnosti či nepřítomnosti jizev po kousnutí. Samice žraloka modrého se přizpůsobily krutému pářícímu rituálu tím, že si vyvinuly kůži třikrát silnější než samci.

Rychle a organizovaně

Jakmile však jde o potravu, spolupracují žraloci modří dokonale. Při lovu nahání skupina žraloků vyhlídnutou kořist, kterou se mohou stát olihně, humři nebo makrely, do soustředěné skupiny, z nichž se mohou snadno nakrmit.

Jedlíci jsou to opravdu nenasytní. Obvykle se nadšeně krmí, dokud nejsou nuceni jídlo vyvrhnout. Následně v hostině pokračují.

Lov jim usnadňuje také jejich rychlost. Se 70 km/h se řadí mezi nejrychlejší druhy žraloků. Pro srovnání – maximální rychlost žraloků bílých se pohybuje kolem 55 km/h.

Vnímají i tlukot vašeho srdce

Žraloci patří mezi nelítostné predátory pyšnící se někdy skoro až nadpřirozenými schopnostmi. Jsou totiž mimo jiné vybaveni Lorenziniho ampulemi – speciálními senzory na rypci (protažené přední části hlavy).

Tyto ampule obsahují mnoho drobných kanálků naplněných gelem, které jsou citlivé na elektrické a magnetické pole. Pomáhají tak svým nositelům nalézat kořist, orientovat se v prostoru a navigovat během migračních cest. Žralok modrý má tento orgán také a jeho sledování elektromagnetických impulzů je natolik přesné, že by vás mohl lokalizovat díky rytmickému tlukotu vašeho srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz