Hlavní obsah
Věda

Přežili dinosaury a nyní zachraňují lidské životy. Nenápadné listonohy jen tak něco nezastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John Alan Elson (CC BY-SA 3.0)

Listonoh letní

Jsou malí, nenápadní a velice přizpůsobiví, však se také na Zemi vyskytují déle než 300 milionů let. Ačkoliv listonozi pravděpodobně nevyhrají žádnou soutěž krásy, rozhodně si zaslouží naši pozornost a ochranu.

Článek

Tito korýši jsou řazeni mezi lupenonožci (Branchiopoda), konkrétně do řádu listonožky (Notostraca). Vypadají jako starověcí obrnění pulci, což je vzhled, kterým se pyšní už stovky milionů let. Latinské označení „Triops“ znamená „tři oči“, což odkazuje na to, že mají dvě hlavní složené oči a třetí jednoduchý orgán zvaný okulární oko, který jim pomáhá rozpoznávat světlo.

Rod Triops existuje již 300 milionů let, což je asi o 200 milionů let více než T. Rex, a patří mezi nejstarší známé živočichy na planetě. To je také důvodem, proč se jim říká „živé fosílie“, což ale úplně neodpovídá realitě. Jak uvádí Live Science, listonozi a jejich DNA se neustále vyvíjí, pravdou ovšem je, že hlavní plán těla zůstává nezměněn.

Desítky párů nohou

To, že se na Zemi vyskytovali ještě před rozpadem posledního superkontinentu, vysvětluje, proč se nachází v sezónních rybnících, tůních a kalužích na všech kontinentech kromě Antarktidy. Jejich délka se pohybuje v řádu centimetrů a zbarvení je obvykle hnědé až šedavé. Tělo mají kryto krunýřem a na spodní straně mohou mít až 140 nohou.

Některé nohy fungují jako tykadla, která jim pomáhají najít potravu, zatímco jiné vytvářejí vodní proud, který směřuje potravu k jejich ústům. Někteří listonozi mají na nohách lalůčky nebo listům podobné útvary, které fungují podobně jako žábry a umožňují jim dýchat.

Foto: Max Kueng (CC BY-SA 2.0)

Výjimečný není ani kanibalismus, zde se požírají zástupci listonoha amerického

Co se týká stravy, jsou vděčnými strávníky, kteří nepohrdnou larvou komára, vodní rostlinou, drobnými bezobratlými nebo jiným listonohem.

Stačí jedno vajíčko

Aby jeden rod přežíval tak dlouho, musí se umět přizpůsobovat neustále se měnícím podmínkám anebo je „zaspat“. Listonozi se mohou rozmnožovat pohlavně, ale některá vajíčka jsou schopna vývoje bez oplodnění. Jiní listonozi jsou hermafroditi. To znamená, že celá populace se může vyvinout pouze z jednoho vajíčka.

Pokud však například dojde k vyschnutí tůně, vstoupí vajíčka listonohů do klidové fáze – diapauzy, kdy se přestanou vyvíjet a vyschnou. Diapauza umožňuje vajíčkům a v nich žijícím listonohům přečkat do návratu vody. Navíc se vajíčka mohou dočkat i přestěhování, pokud se jim podaří svézt se třeba v trávící soustavě stěhovavých ptáků nebo na nohou zvířat, která je seberou z kaluží a tůní.

Hlavně rychle

Dalším typem adaptace je rychlý metabolismus a rychlost růstu, které jim umožňují prožít celý život v několika litrech dešťové vody, která může vydržet jen několik týdnů. Přestože vajíčka mohou být v klidu desítky let, jakmile se vrátí vhodné podmínky, líhnou se listonozi velmi rychle. Některé druhy potřebují k vylíhnutí od několika hodin až po jeden den.

Mnozí dosáhnou dospělosti za jeden až dva týdny - ale jejich exoskelety (krunýře) ne. Proto se musí pravidelně svlékat, a to klidně každý den. Pokud se jim nepodaří zbavit se starého exoskeletu, mohou i zemřít.

Čeští zástupci

Dva druhy najdeme i u nás, a to listonoha letního (Triops cancriformis) a listonoha jarního (Lepidurus apus). Oba však patří mezi kriticky ohrožené druhy (v rámci České republiky), proto se s nimi potkáte jen výjimečně.

Foto: Laurenç MARSOL (CC BY-SA 3.0)

Listonoh jarní

Listonoh letní obývá zejména periodické kaluže na polních cestách, z toho důvodu se mu daří ve vojenských objektech s hustou sítí nezpevněných komunikací, jako je například bývalý vojenský prostor Milovice, kde byl podle webu Česká krajina spatřen v roce 2016.

Zachraňují lidské životy

Ačkoliv to tak nemusí na první pohled vypadat, milióny lidí vděčí listonohům za život. Druhy žijící v Africe se totiž živí larvami komárů, kteří přenáší smrtící západonilskou horečku. O to větším problémem je vymírání těchto korýšů, protože bez jejich pomoci se bude nemoc s až 15% úmrtností šířit mnohem rychleji.

Listonohy můžete chovat i doma. Pořídit je lze ve zverimexu, nebo si stačí vybrat jednu z mnoha startovacích sad dostupných na internetu. Kvůli snadnému chovu jsou vhodní i pro začínající akvaristy. Jenom je třeba počítat s tím, že se dožívají maximálně 3 měsíců, při správné péči byste ale měli mít brzy další skupinu těchto fascinujících „pravěkých“ tvorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz