Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Punkrocková žába, která dokáže měnit tvar svého těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andreas Kay (CC BY-NC-SA 2.0)

Pristimantis mutabilis

Superman je fiktivní postavou, superžába však skutečně existuje. Nemá sice nadžabí sílu, ani neumí skenovat okolí rentgenovýma očima, ale dokáže měnit tvar svého těla, respektive povrch své kůže. Jde jí to tak dobře, že skoro oklamala i vědce.

Článek

Tou žábou není nikdo jiný než Pristimantis mutabilis (nemá české jméno) z deštných pralesů v ekvádorských Andách. Najít ji není vůbec snadné. Jednak se umí skvěle maskovat, jednak dorůstá do velikosti lidského nehtu. Samci měří asi 17 mm a samice 21-23 mm. Neprozradí ji ani šedozelené, případně hnědozelené, zbarvení, které žábě umožňuje splynout se stromovou kůrou. Není divu, že byla poprvé objevena teprve před 17 lety.

Katherine a Tim Krynakovi žábu poprvé spatřili v roce 2006. Ovšem až když zkoumali pořízené fotografie, uvědomili si, že by se mohlo jednat o nový druh. Pro její „ostnatou“ kůži začali žábě říkat „punkrockerka“.

Je to ona, nebo ne?

Neměli však živý exemplář, a proto se vydali punkrockerku najít znovu. Byl to nesnadný úkol, ale snaha se vyplatila. V roce 2009 žábu chytili a na noc uložili do malého plastového kelímku.

Když však Katherine Krynaková druhý den ráno kelímek otevřela, žába s kůží plnou výrůstků byla pryč. Místo ní tam byla žába s hladkým povrchem těla. Badatelka si zklamaně pomyslela, že po tolika letech čekání nakonec chytili špatný druh. Přidala do kelímku mech, aby se chycený obojživelník cítil pohodlněji, a měla v plánu jej večer vrátit do lesa.

Krynakovi před vypuštěním žábu ještě jednou zkontrolovali a nemohli uvěřit vlastním očím. V kelímku byla punkrockerka. Dalším zkoumáním vědci zjistili, že žába dokáže změnit strukturu své kůže z „ostnité“, kdy na povrchu vytvoří jakési hrbolky, na hladkou za něco málo přes 3 minuty.

Poté provedli morfologické a genetické analýzy, které ukázaly, že žába je jedinečným a dosud nepopsaným druhem. Výsledky své práce zveřejnili Krynakovi s dalšími kolegy v Zoological Journal of the Linnean Society.

Další superžába

Během výzkumu Krynakovi a jejich kolegové také zjistili, že P. mutabilis není jediná žába ovládající kouzlo přeměny. Blízce příbuzný druh, Pristimantis sobetes, dokáže též měnit tvar, potažmo strukturu kůže.

Vědci předpokládají, že měnící se struktura kůže slouží jako forma maskování - „ostnatější“ kůže může zvířeti pomoci splynout s mechovým prostředím.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz