Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Samci mezi sebou bojují polibky. Francouzák od slizounka může skončit prokousnutou hlavou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ken Bondy (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)

Láska, zvláště její fyzické projevy, mohou u lidí někdy vypadat jako souboj kdo s koho. U ryby slizounek je tomu naopak. Co se jeví jako líbání, je ve skutečnosti bojem o moc.

Článek

Asi už jste také někomu, kdo si na vás příliš dovoloval, řekli „neotvírej si na mě pusu“. Věřte však, že ve srovnání se slizounkem byl dotyčný drzoun žabař. Když otevře pusu slizounek, většina tvorů radši uteče.

Kdo je slizounek Blanchardův?

Slizounek Blanchardův, latinsky Neoclinus blanchardi, je až 30 cm velká ryba žijící v Tichém oceánu u pobřeží Severní Ameriky. V hloubce od 3 do 73 m vyhledává skalní štěrbiny, mušle, ale i prázdné plechovky a lahve, ve kterých se ukrývá.

Ryba na první pohled zaujme výraznou tlamou, která končí až daleko za očima a jejíž části fluoreskují. Kvůli svému výrazu, který ještě umocňují třásňové výrůstky (zvané cirri) nad očima, si slizounek vysloužil anglickou přezdívku „sarcastic fish“ (sarkastická ryba).

Foto: Nathan Rupert (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Slizounek Blanchardův

Velká tlama rybě značně komplikuje příjem potravy. Zatímco příbuzné druhy se živí „nasáváním“ planktonu, slizounek Blanchardův musí vzít zavděk jinou stravou, například jikrami olihní.

Navzdory nepříliš impozantní velikosti nedostatkem sebevědomí slizounci opravdu netrpí. Útočí na všechny, kteří se přiblíží k jejich obydlím (včetně potápěčů). Samci jsou navíc velmi teritoriální, však mají také za úkol hlídat oplodněná vajíčka. A právě na ostatní samce svého druhu si otevírají tlamu dokořán.

Souboj tlama na tlamu

Když slizounek spatří na svém území dalšího slizounka, doširoka rozevře čelisti a ty tak dosáhnou až čtyřnásobku své velikosti v „zavřené“ pozici. Tím odhalí jasné zbarvení tlamy, které v kombinaci s extrémními rozměry působí opravdu odstrašujícím dojmem. Někdy to však nestačí a slizounek „vetřelec“ odpoví též rozevřením tlamy. V takovém případě se dvojice pustí do boje „ústa na ústa“, který zdánlivě připomíná líbání.

Ryby k sobě přitisknou tlamy s jehlicovitými zuby a přetahují se tak dlouho, dokud se jednomu nepodaří kousnout druhého do hlavy. Je pravděpodobné, že slizounci moc neví, s kým vlastně bojují, protože na soupeře přes otevřené čelisti nevidí. Důležité je jen jediné: Ukázat svou sílu a získat nadvládu nad územím. Když se jim to podaří, zajistí svým potomkům zase o něco větší pravděpodobnost na přežití.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz