Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Schovávající se vánoční stromeček. Najdete ho pod vodou a za příbuzné má žížaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nhobgood Nick Hobgood (CC BY-SA 3.0 DEED)

Pokud se pod vodou také slaví Vánoce, roli vánočního stromečku by mohl skvěle zahrát malý červík žijící na korálových útesech. Pohled je na něj opravdu krásný.

Článek

Protože se kvůli všudypřítomným kýčovitým reklamám duchovi Vánoc prostě nedá vyhnout, svolila jsem k vánoční tématice i já. Ale abych si zachovala alespoň nějakou sebeúctu, pojmu ty Vánoce po svém. Navštívíme vánoční stromeček, v moři.

Nejspíš už tušíte, i vzhledem k mým předešlým článkům, že nepůjde o skutečný vánoční stromeček. Nezklamu vás. Půjde o červa.

Pod poetickým anglickým jménem „christmas tree worm“ a už méně poetickým českým názvem rournatec ozdobný se skrývá mnohoštětinatec. Že vám to nic neříká? Určitě ale znáte kroužkovce. Ano, mezi kroužkovce patří i žížaly. Rournatec ozdobný je tedy vzdáleným příbuzným našich žížal.

Foto: Matt Kieffer (CC BY-SA 2.0 DEED)

Les vánočních stromečků

Asi 4 centimetry dlouhé tělo rournatce je podobně jako tělo žížaly válcovitého tvaru a tvoří jej jednotlivé segmenty. Na rozdíl od nich však žije pod vodou.

Vánoční stromeček v rouře

Proč se nějakému červovi přezdívá vánoční stromeček? Protože z jeho těla vyrůstají dvě jasně zbarvené „korunky“, které nápadně připomínají osvětlenou jedli. Oranžově, zeleně nebo třeba i modře zbarvené „jedle“ však nemají jehličí, ale malé štětinky. Ty zachytávají z vody kyslík, potravu v podobě fytoplanktonu i písek na stavbu příbytku.

Hlavně se nepředřít

Jak se na vánoční stromeček sluší a patří, žije rournatec přisedle. Jakmile se mu někde zalíbí, (v oblibě má především korály), vyvrtá si noru nebo spíše jakousi rouru a už ho ani nehne se hýbat.

Svůj domov neopustí dokonce ani kvůli rozmnožování. Samičky jednoduše vypustí svá vajíčka do vody, a když vajíčko „potká“ samcem podobně vypuštěnou spermii, dojde k oplodnění. Oplodněné vajíčko se za pouhých 24 hodin vyvine v larvu, která se usadí na korálu, vyvrtá si rourku, v níž může žít až 40 let, a celý proces začíná znovu.

Jediného výraznějšího pohybu se dočkáme při leknutí. Myslím rournatcova leknutí, ne vašeho. I když… Pokud byste při šnorchlování okolo korálového útesu (tip na výlet: Karibik, nebo jiné mělké tropické vody) spatřili vánoční stromeček rychle mizející v rouře, možná byste se podmořského ducha Vánoc přeci jen lekli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz