Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vypadá jako kudlanka a není to kudlanka. K tomu navíc vysává pavouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Katja Schulz (CC BY 2.0)

Některé pakudlanky připomínají svým zbarvením vosy

Kdyby vám pakudlanka přistála na ruce, možná byste chvíli přemýšleli nad tím, co to je za „zmutovanou“ kudlanku. Navzdory trochu matoucímu vzhledu a českému názvu však nejde o kudlanky, ale nelítostné pavoučí parazity.

Článek

Ačkoliv připomínají kudlanky (řád Mantodea), jsou pakudlanky (Mantispidae) ve skutečnosti řazené do řádu síťokřídlí (Neuroptera), kam patří například i mravkolvi - známí lovci mravenců z pohádek Ondřeje Sekory.

Proč se pakudlanky podobají kudlankám?

Podobnost s kudlankou nábožnou (konkrétně s jejími dravými předními končetinami) není založena na genetické příbuznosti, ale je výsledkem konvergentní evoluce.

Konvergentní evoluce je nezávislý vývoj podobných rysů u druhů, které často nejsou příbuzné a dokonce mohou žít v různých časových obdobích. Příkladem jsou například kytovci, kteří tvarem těla připomínají ryby, ačkoli s nimi nejsou příbuzní. Obě skupiny organismů se však musely přizpůsobit stejným podmínkám (v tomto případě životu ve vodě).

Foto: cotinis (CC BY-NC-SA 2.0)

Podoba s kudlankou je patrná na první pohled

Ze stejného důvodu mají pakudlanky a kudlanky podobné přední nohy. Přední končetiny slouží u obou skupin ke stejnému účelu - chytání drobného hmyzu.

Nelítostní paraziti pavouků

Zatímco dospělci jsou aktivními lovci, larvy pakudlanek parazitují na larvách včel, vos, brouků drabčíků a pavouků. Vztah mezi pakudlankami a pavouky zkoumala i práce Kurta Redborga.

Cílem larev je dostat se do pavoučího kokonu, získat potřebné živiny a proměnit se v kuklu. Podle Redborga k průniku do kokonů využívají larvy pakudlanek dvě strategie. Buďto zvolí přímý průnik do již vytvořených kokonů, kdy se prokoušou pavoučím hedvábím, nebo dávají některé druhy přednost o něco komplikovanějšímu „osedlání“ pavouka.

Druhou možnost volí i druh Climaciella brunnea. Jeho larvy se vztyčí a s nataženýma nohama čekají na procházejícího pavouka. Po nasednutí se uvelebí na vhodném místě tak, aby na ně pavouk „nedosáhl“ a čekají na správný okamžik k obsazení kokonů. Mezitím se živí pavoučí hemolymfou, v podstatě pavoukovi pijí krev.

Vysávají nevylíhnuté pavouky

Larvy vstupují do vaječného vaku při jeho stavbě. Nejsou schopny proniknout přímo hedvábím, a pokud se dostanou k vajíčku až po jeho částečném obalení, mohou se do hedvábí zaplést a zůstat v něm uvězněny.

Po vniknutí do kokonu si pakudlanky počkají, až malí pavoučci dosáhnou potřebné velikosti, a svým zašpičatělým ústním ústrojím je začnou vysávat. Řádně posilněná pakudlanka následně projde svlékáním, promění se v pohyblivou kuklu a prokouše se z kokonu zase ven.

Později se z kukly vylíhne již dospělá pakudlanka připravená se rozmnožit, naklást vajíčka a celý proces, jehož hlavní obětí jsou ještě nevylíhnutí pavouci, může začít znovu.

Když vlezou na „špatného“ pavouka

Redborg došel k závěru, že ačkoliv pakudlanky potřebují k vývoji vajíčka a měly by tedy vyhledávat pavoučí samice, zřejmě při nastupování mezi pohlavími nerozlišují. Z pavoučích samců přestupují na samice, buď když se pavouci páří, nebo během kanibalismu (když samice požírá samce).

Aby to pakudlanky neměly tak jednoduché, bojují i mezi sebou. Pokud se na jednom pavoukovi setká více larev, snaží se navzájem vystrnadit, případně usmrtit.

Pakudlanku najdeme i u nás

Existuje mnoho rodů pakudlanek s přibližně 410 druhy vyskytujícími se po celém světě, zejména v tropech a subtropech (viz Mongabay). V Evropě najdeme druhů pouze pět, z nichž jeden, pakudlanka jižní, ojediněle zavítá i na území České republiky.

Pakudlanka jižní (Mantispa styriaca) dorůstá délky až 2,5 centimetru a i ona má charakteristické „kudlančí“ přední končetiny, které jí umožňují efektivně chytat mouchy, jimiž se živí. Larvy pakudlanky jižní během svého vývoje taktéž kolonizují pavoučí kokony a vysávají jejich obyvatele. V České republice je chráněna jako kriticky ohrožený druh a setkat se s ní lze jen na jižní Moravě, převážně v národním parku Podyjí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz