Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Yetti existuje. Žije na mořském dně a sám si pěstuje potravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bernard Wee (CC BY-NC-ND 2.0)

Kiwa hirsuta

Objev málokterého korýše vyvolá takovou pozornost, jako se to povedlo krabu příznačně přezdívanému Yetti. Víme o něm poměrně málo, ale o to více nás fascinuje. Třeba tím, že si potravu pěstuje na sobě samém.

Článek

Oficiálně se tento vcelku nedávno objevený korýš jmenuje Kiwa hirsuta na počest polynéské bohyně měkkýšů Kiwy. Veřejnost jej však více zná jako „Yettiho“, jelikož svým bílým „ochlupením“ skutečně připomíná legendárního sněžného muže.

Nejedná se ale o skutečné chlupy, jaké známe u savců, ale o štětiny zvané sety, které mají velmi bohaté využití, které si za chvíli ukážeme. Bílá barva odráží podmínky prostředí, které krab obývá. Jelikož žije převážně ve tmě, nedošlo u něj k tvorbě barevného pigmentu.

Jméno podle hollywoodského herce

První a zároveň nejznámější druh čeledi Kiwa byl objeven v roce 2005, jak uvádí časopis Oceanus. Krab se natolik lišil od všech ostatních desetinožců, že si zasloužil zcela samostatnou čeleď Kiwaidae. Název hirsuta je latinské označení pro „chlupatý“.

Kromě Kiwa hirsuta jsou známy další čtyři druhy. Kiwa puravida byl objeven o rok později poblíž vod Kostariky a má stejně chlupatá klepeta jako Kiwa hirsuta. Druh Kiwa tyleri zaznamenali vědci v roce 2010 v Jižním oceánu severně od Antarktidy. Přezdívá se mu krab Hoff, protože svým vzhledem připomíná chlupatou hruď herce Davida Hasselhoffa.

Čtvrtý nepojmenovaný druh byl poprvé nalezen v roce 2011 na místě zvaném Longqi uprostřed Indického oceánu. Klepeta tohoto druhu jsou poměrně krátká a chlupy se nacházejí na hrudi podobně jako u kraba Hoffa. Kiwa araonae se lidem představil roku 2013 poblíž australsko-antarktického hřebene a postrádá dlouhou štětinatou srst.

Život na hraně

Všech pět druhů žije v hlubokých mořských vodách, kde panuje většinou tma a chlad, přičemž jedním z mála zdrojů tepla jsou hydrotermální průduchy, v jejichž blízkosti se krabi vyskytují.

Přestože jsou tomuto prostředí dobře přizpůsobeni, jejich přežití zde vyžaduje velmi pečlivou rovnováhu. Pokud se od průduchů příliš vzdálí, mohou v mrazivém moři umrznout. Pokud se však zatoulají příliš blízko, mohou se přehřát a zemřít.

Foto: A. D. Rogers (CC BY 2.5)

Těsný kontakt krabům Kiwa nevadí

Kvůli nedostatku tepla se krabi Yetti kupí jeden na druhého, aby se navzájem zahřáli. Na metru čtverečním jich může být až 700.

Krab Yetti si sám pěstuje potravu

Největší pozornost (zřejmě proto, že byl objeven jako první) vzbudil krab Yetti, který byl poprvé spatřen u Velikonočního ostrova a o jehož životě víme nejvíce.

Prostředí, ve kterém se nachází, není zrovna bohaté na život, proto se musel naučit s potravou hospodařit. Podstatnou část jídelníčku tvoří pravděpodobně bakterie, které žijí v krabím „ochlupení“.

Aby podpořili růst těchto mikroorganismů, mávají krabi svými chlupatými klepety skrz výpary kyslíku, metanu a sirovodíku vycházející z průduchů. Rozkladem těchto látek získávají bakterie energii. Bílé sety tedy slouží jako jakási zahrádka, na které Yetti pěstuje svoji potravu v podobě mikrobů.

Nicméně pozorováni byli také při pojídání mlžů a jejich sety by mohly sloužit jako smyslový mechanismus, který jim pomáhá najít potravu nebo partnery.

Životní cyklus je zahalen tajemstvím

Rozmnožovací chování a délka života těchto krabů zůstávají stále naprostou záhadou. Předpokládá se, že hydrotermální průduchy jsou pro vývoj larev příliš teplé, takže samice pravděpodobně klade vajíčka do chladnějších vod. O dalších skutečnostech je známo jen velmi málo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz