Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zapomeňte na škůdce! Za tyto věci bychom měli být potkanům vděční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ArtBrom / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 DEED

Potkan dumbo

Před nedávnem zemřel potkan jménem Bolek, který se mnou strávil dva roky jeho velmi krátkého života. Nemám však v plánu psát epitaf, raději bych tento článek věnovala všem potkanům, kteří slouží v „zájmu lidstva“, a přesto se jim dostává opovržení.

Článek

Na úvod bych chtěla poznamenat, že nepopírám jisté negativní dopady, které potkani na lidskou společnost můžou mít. Za prvé, potkani žijící ve volné přírodě přenáší nejrůznější nemoci. Za druhé, díky rychlému množení a neustálé potřebě něco kousat způsobují nemalé škody na majetku a lidské psychice, zvláště přemnoží-li se v obydlené oblasti a začnou okupovat naše domovy.

Jenže označit potkany pouze za škůdce je přinejmenším nespravedlivé. Jak si ukážeme na následujících příkladech, potkani jsou pro lidi také velmi prospěšní.

Laboratorní pracovníci

Ačkoliv z toho asi moc radost nemají, potkani hrají významnou roli ve výzkumu. Na encyklopedii Britannica se dočteme, že jsou považováni za vůbec první savce domestikované pro laboratorní výzkum - ve službách vědy slouží již více než 150 let. První studie s laboratorními potkany z roku 1856 byla zaměřena na pozorování účinků adrenalektomie (odstranění nadledviny). Po ní následovala v roce 1863 studie o nutriční kvalitě bílkovin.

Foto: Dominika Jandorová

Bolek

Domestikace potkanů od té doby vedla ke vzniku mnoha odlišných genetických linií, které byly pečlivě vyšlechtěny pro specifické účely. Např. albínský potkan Wistar je pravděpodobně nejoblíbenějším vědeckým modelem potkana, využívá se hlavně pro lékařský výzkum infekčních chorob nebo jako chirurgický model. Další linie potkaních albínů - Sprague Dawley - hraje zase významnou roli ve zkoumání chování neboli v tzv. behaviorálních studiích.

Laboratorní potkani se obecně liší od těch volně žijících. Na rozdíl od nich jsou často bílí s červenýma očima a projevují také větší ochotu učit se. Co však mají všichni potkani společné a jsou také kvůli tomu mezi výzkumníky tak oblíbení, je schopnost přežít i v těch nejnepříznivějších podmínkách a téměř bezkonkurenční schopnost rozmnožování. Což na druhou stranu může být pro ty, co se jich snaží zbavit, spíše na obtíž.

Asistenční potkani

Určitě jste se již setkali s asistenčními psy, ale i potkani dokáží být skvělými pomocníky. Využívají se jako terapeutická zvířata pro děti s vývojovými poruchami nebo také jako služební zvířata, například k rozpoznání nebezpečných svalových křečí u lidí, kteří trpí nervovým poškozením a nejsou schopni křeče vnímat. Služební potkani Dani Moore jsou vycvičeni k tomu, aby jí při začínající křeči olizovali krk, čímž jí poskytnou čas na protahovací cviky nebo užití léků.

Přátelští domácí mazlíčci

Ano, ač to někomu může připadat nepochopitelné, potkani jsou skvělými domácími mazlíčky. Získají si vás svou přátelskou povahou, inteligencí (slyší na jméno a dokáží se naučit spoustu triků) a čistotností. Samotní potkani totiž opravdu nezapáchají, jen je potřeba čistit jim výběh. Musíte však počítat s tím, že rozkoušou vše, co necháte v jejich dosahu (obzvláště rádi mají kabely).

Pokud byste si chtěli tohoto hlodavce pořídit, vždy berte alespoň dva jedince. Jsou to sociální tvorové a potřebují kontakt se svým druhem. Vybírat můžete z různých variet, které se liší ušima, barvou nebo srstí. Například potkani dumbo mají oproti standardním potkanům plošší a níže posazené uši, varieta rex má vlnitou až kudrnatou srst a pod označením black se skrývají potkani zcela černí (včetně očí).

Pro mě osobně je největší nevýhodou chovu potkanů jejich krátký život. I při té nejlepší péči se dožívají něco málo přes dva roky. Často také trpí respiračními onemocněními a nádory, což byl bohužel i důvod odchodu mého potkana Bolka.

Anketa

Jaký je váš vztah k potkanům?
Jsou roztomilí
15,6 %
Fuj!
34,4 %
Nevadí mi, dokud mi nelezou domů
47,8 %
Chovám je jako mazlíčky
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Zdroje:

Můj život s Bolkem

Philipeaux JM, Note sur l'extirpation des capsules servenales chez les rats albios (Mus Rattus), 1856

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Potkan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz