Článek
Matcha je tradiční japonský nápoj, který je díky vysokému podílu polyfenolů, zejména katechinů, považován za jeden z nejbohatších zdrojů přírodních antioxidantů se schopností neutralizovat volné radikály.
Matcha latte, jak jej známe my, je ale spíše dnešním vynálezem západu. V Japonsku, odkud matcha pochází, byste matcha latte v tradiční čajovně hledali marně. Podává se zde pouze usucha (řídká varianta) a/nebo koicha, tedy samotný prášek zeleného čaje rozmíchaný s horkou vodou. A má to svůj důvod.
Vědecké studie ukazují, že přidání mléka může zásadním způsobem oslabit antioxidační účinky čaje.
Z testovaných variant vyšlo vůbec nejhůře kravské mléko. Jeho přidání vedlo ke snížení obsahu fenolů o více než polovinu, u flavonoidů došlo k poklesu o 82 % a antioxidační kapacita dle FRAP testu se snížila až šestinásobně.
Důvodem je vysoký obsah mléčných bílkovin v mléce, zejména kaseinu, který má silnou schopnost vázat polyfenoly a vytvářet s nimi komplexy, které jsou pro tělo hůře využitelné. Jakmile dojde k navázání polyfenolu na protein, ztrácí svou biologickou účinnost. Tento jev je dobře znám i u jiných nápojů – například černý čaj s mlékem vykazuje podobný efekt.
Podobně je to i se sójovým „mlékem“, opět ze stejného důvodu, má ze všech rostlinných alternativ nejvyšší obsah bílkovin.
Ostatní rostlinné alternativy obsahují bílkoviny s odlišnou strukturou než kasein a jejich celkové množství je navíc obecně nižší, takže i interakce s polyfenoly je méně výrazná. Jako nejšetrnější varianta se prokázalo kokosové „mléko“, vhodný ale může být také nápoj mandlový a ovesný.
Další zajímavostí je dopad matchy na vstřebávání železa. Polyfenoly dokážou vytvářet komplexy i s kovovými ionty, jako je železo nebo měď. V případě stravy to může znamenat snížení absorpce nehemové formy železa, která se nachází především v rostlinné stravě. To znamená, že pokud jste vegetarián, bylo by vhodné konzumovat matchu s určitým odstupem od jídla.
Některé studie ukazují, že volné kovové ionty (Fe²⁺, Fe³⁺, Cu²⁺) mohou katalyzovat oxidaci katechinů – tedy zrychlovat jejich rozklad a měnit antioxidační aktivitu. Občas se tak traduje tvrzení, že matchu nelze připravovat za použití kovových nástrojů. Jde však o pouhý mýtus nebo přesněji špatnou interpretaci výsledků studie. Problém jsou pouze ionty rozpuštěné v roztoku. Takže pokud jste se dosud bránili tomu zamíchat si matchu kovovou lžičkou nebo pro její přípravu použít elektrickou metličku, nemusíte si s tím nadále dělat starosti.
Používání tradiční bambusové metličky chasen je spíše kulturní záležitost, která je spojována se samotným rituálem přípravy a jeho estetikou. Její hlavní výhodou je to, že je tvořena mnoha jemnými vlákny, jejichž zakřivení a pružnost pomáhají vytvořit dokonale hladkou pěnu.
Celkový závěr je tedy jednoznačný, pokud chcete využít maximum antioxidačních účinků matchy, pijte ji bez mléka. V případě, že preferujete jemnější chuť mléčné verze, budou nejlepší volbou rostlinné alternativy s nízkým obsahem bílkovin, zejména kokosový nápoj. A zamíchat si ji pak můžete klidně obyčejnou lžičkou. Z chemického hlediska vám nic nehrozí.
Zdroje:
· Alhazmy, S., Omar, U. M., Alhroibaibi, H., & Alshareef, N. O. (2025). Harnessing antioxidants: Investigating plant and animal milk variants in matcha tea’s health benefits. Modern Phytomorphology, 19, 107–115. https://doi.org/10.5281/zenodo.15300499
· Hasni, I., Bourassa, P., Hamdani, S., Samson, G., Carpentier, R., & Tajmir-Riahi, H. A. (2011). Interaction of milk α-and β-caseins with tea polyphenols. Food chemistry, 126(2), 630-639.
· Yasuda, M., Matsuda, C., Ohshiro, A., Inouye, K., & Tabata, M. (2012). Effects of metal ions (Cu2+, Fe2+ and Fe3+) on HPLC analysis of catechins. Food chemistry, 133(2), 518-525.
· Perera, Sandali & Rathnayaka, Dilini & Dahanayake, Damayanthi. (2025). The Impact of the Consumption of Tea on Iron Absorption.
· Tezumi. (n.d.). Introductory guide to tea ceremony utensils. Retrieved November 21, 2025, from https://www.tezumi.com/blogs/tezumi-insights/introductory-guide-to-tea-ceremony-utensils




