Hlavní obsah
Jídlo a pití

Matcha: hit, který většina z nás pije špatně

Foto: freepik

Matcha latte se těší na velké popularitě. Vidíme ho všude: v kavárnách, na Instagramu i v rukou těch, kteří do nedávna pili jen cappucino. Málokdo ale tuší, že právě přidání mléka může zásadně ovlivnit to, proč matchu vlastně pijeme.

Článek

Matcha je tradiční japonský nápoj, který je díky vysokému podílu polyfenolů, zejména katechinů, považován za jeden z nejbohatších zdrojů přírodních antioxidantů se schopností neutralizovat volné radikály.

Matcha latte, jak jej známe my, je ale spíše dnešním vynálezem západu. V Japonsku, odkud matcha pochází, byste matcha latte v tradiční čajovně hledali marně. Podává se zde pouze usucha (řídká varianta) a/nebo koicha, tedy samotný prášek zeleného čaje rozmíchaný s horkou vodou. A má to svůj důvod.

Vědecké studie ukazují, že přidání mléka může zásadním způsobem oslabit antioxidační účinky čaje.

Z testovaných variant vyšlo vůbec nejhůře kravské mléko. Jeho přidání vedlo ke snížení obsahu fenolů o více než polovinu, u flavonoidů došlo k poklesu o 82 % a antioxidační kapacita dle FRAP testu se snížila až šestinásobně.

Důvodem je vysoký obsah mléčných bílkovin v mléce, zejména kaseinu, který má silnou schopnost vázat polyfenoly a vytvářet s nimi komplexy, které jsou pro tělo hůře využitelné. Jakmile dojde k navázání polyfenolu na protein, ztrácí svou biologickou účinnost. Tento jev je dobře znám i u jiných nápojů – například černý čaj s mlékem vykazuje podobný efekt.

Podobně je to i se sójovým „mlékem“, opět ze stejného důvodu, má ze všech rostlinných alternativ nejvyšší obsah bílkovin.

Ostatní rostlinné alternativy obsahují bílkoviny s odlišnou strukturou než kasein a jejich celkové množství je navíc obecně nižší, takže i interakce s polyfenoly je méně výrazná. Jako nejšetrnější varianta se prokázalo kokosové „mléko“, vhodný ale může být také nápoj mandlový a ovesný.

Další zajímavostí je dopad matchy na vstřebávání železa. Polyfenoly dokážou vytvářet komplexy i s kovovými ionty, jako je železo nebo měď. V případě stravy to může znamenat snížení absorpce nehemové formy železa, která se nachází především v rostlinné stravě. To znamená, že pokud jste vegetarián, bylo by vhodné konzumovat matchu s určitým odstupem od jídla.

Některé studie ukazují, že volné kovové ionty (Fe²⁺, Fe³⁺, Cu²⁺) mohou katalyzovat oxidaci katechinů – tedy zrychlovat jejich rozklad a měnit antioxidační aktivitu. Občas se tak traduje tvrzení, že matchu nelze připravovat za použití kovových nástrojů. Jde však o pouhý mýtus nebo přesněji špatnou interpretaci výsledků studie. Problém jsou pouze ionty rozpuštěné v roztoku. Takže pokud jste se dosud bránili tomu zamíchat si matchu kovovou lžičkou nebo pro její přípravu použít elektrickou metličku, nemusíte si s tím nadále dělat starosti.

Používání tradiční bambusové metličky chasen je spíše kulturní záležitost, která je spojována se samotným rituálem přípravy a jeho estetikou. Její hlavní výhodou je to, že je tvořena mnoha jemnými vlákny, jejichž zakřivení a pružnost pomáhají vytvořit dokonale hladkou pěnu.

Celkový závěr je tedy jednoznačný, pokud chcete využít maximum antioxidačních účinků matchy, pijte ji bez mléka. V případě, že preferujete jemnější chuť mléčné verze, budou nejlepší volbou rostlinné alternativy s nízkým obsahem bílkovin, zejména kokosový nápoj. A zamíchat si ji pak můžete klidně obyčejnou lžičkou. Z chemického hlediska vám nic nehrozí.

Zdroje:

· Alhazmy, S., Omar, U. M., Alhroibaibi, H., & Alshareef, N. O. (2025). Harnessing antioxidants: Investigating plant and animal milk variants in matcha tea’s health benefits. Modern Phytomorphology, 19, 107–115. https://doi.org/10.5281/zenodo.15300499

· Hasni, I., Bourassa, P., Hamdani, S., Samson, G., Carpentier, R., & Tajmir-Riahi, H. A. (2011). Interaction of milk α-and β-caseins with tea polyphenols. Food chemistry, 126(2), 630-639.

· Yasuda, M., Matsuda, C., Ohshiro, A., Inouye, K., & Tabata, M. (2012). Effects of metal ions (Cu2+, Fe2+ and Fe3+) on HPLC analysis of catechins. Food chemistry, 133(2), 518-525.

· Perera, Sandali & Rathnayaka, Dilini & Dahanayake, Damayanthi. (2025). The Impact of the Consumption of Tea on Iron Absorption.

· Tezumi. (n.d.). Introductory guide to tea ceremony utensils. Retrieved November 21, 2025, from https://www.tezumi.com/blogs/tezumi-insights/introductory-guide-to-tea-ceremony-utensils

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz