Článek
Svařené víno, lidově svařák, je neodmyslitelnou součástí adventních trhů, Vánoc a zimy celkově. Co to ale vlastně svařák je ?
Svařák je horký nápoj nejčastěji vyráběný převážně z červeného vína v podstatě jakékoliv kvality, do které je přidán bylinný odvar.
Prvopočátky svařeného vína sahají až do antického Řecka a Říma, kde se zpracovávalo méně kvalitní nebo zbylé víno a zabránilo se tak zbytečnému plýtvání.
Ačkoliv historie svařeného vína sahá až tak daleko do minulosti, s Vánocemi se začalo spojovat až o dost později a to někdy ve viktoriánské éře.
Dnes můžeme během zimy na svařák narazit téměř všude, ať už ve stáncích nebo třeba v barech.
Jak si ale svařák připravit doma?
V první řadě budeme potřebovat víno, ideálně červené a na kvalitě v podstatě nezáleží. Někteří mohou doporučovat suché a jiní zase sladké, to samozřejmě zaleží na osobních preferencích. Klíčem k dobrému pití není samotné víno, ale koření, které použijeme.
Nejběžněji používaným kořením bývá skořice, badyán a hřebíček. Vždycky si ale je možnost pohrát s přípravou a zkusit i trochu experimentovat, takže můžete vyzkoušet například i muškát, vanilku, kardamom nebo zázvor. Popřípadě přidat třeba pomeranč.
Na závěr, podle nejčastější a nejjednodušší metody, už stačí jen všechny ingredience smíchat a všechno mírně zahřívat několik minut. Musíme si dát samozřejmě pozor, aby se víno nezačalo vařit, protože poté dochází k vypařování alkoholu, čehož dosáhnout nechceme.
Pak už jen stačí si svařák nalít, pustit si koledy nebo vánoční pohádky a plně se ponořit do vánoční atmosféry.
Zdroje: