Hlavní obsah
Finance

7 finančních chyb, kterých se letos vyvarovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Diety a cvičební plány, to je oblíbený kolorit novoročních předsevzetí. Stále více lidí si však dává také finanční cíle.

Článek

Zatímco koronavirová pandemie nepochybně přispěla (alespoň u některých) k většímu zájmu o zdraví, raketově rostoucí ceny energií a vysoká inflace nás nutí k častějšímu přemýšlení o penězích. Pod tlakem okolností je jednoduché učinit nesprávná rozhodnutí. Jakých finančních chyb je třeba se vyvarovat?

1. Nezměníme vztah k penězům

Víme, jaký je náš vztah k penězům? Nezdravý názor na peníze může vést k řadě chybných finančních rozhodnutí. Někteří lidé považují vydělávání peněz za něco špatného, v lepším případě zcela nepodstatného, popřípadě mají v sobě z rodiny zažity různé finanční zlozvyky. Jednoduše jde o to, abychom roli peněz nejen nepřeceňovali, ale také nepodceňovali. Peníze samy o sobě nejsou špatné, jejich využití (zda budou peníze dobré či špatné) je jen na našem vědomém rozhodnutí. Pozor ale, aby nás chamtivost nezavedla k různým neseriózním investičním podvodům, kterých bylo v loňském roce požehnaně.

2. Spoléháme na jediný příjem

Některé firmy připouštějí, že v letošním roce budou více propouštět. Není nic špatného na tom již nyní hledat cesty, jak si přivydělat a připravit se na budoucnost, ať bude jakákoliv. Zamysleme se, zda pro nás má taková cesta smysl. Rovněž mzdy v posledních měsících kvůli inflaci rostly. Zvýšil nám finanční odměnu i stávající zaměstnavatel? Není žádným tajemstvím, že nástupní mzdy nově příchozím zaměstnancům rostou rychleji než těm stávajícím. Je jen na nás, jak na tuto situaci budeme reagovat.

3. Nemáme výdaje pod kontrolou

Je dobré mít přehled o tom, kolik a za co platíme. Například model pravidelně placeného předplatného za různé služby je stále častější. Dejme si předsevzetí, že se budeme vyhýbat neplánovaným impulsivním nákupům, porovnávat ceny a větší nákupy si naplánujeme s dostatečným předstihem. Naše nákupní chování by se nemělo řídit jen slevami, ale akční cenové nabídky dokážeme chytře využít. Před nákupem nových věcí je vhodné náležitě využít ty, které jsme si koupili již v minulosti.

4. V investování nemáme žádný systém

Více spořit a investovat se vždy vyplatí. Každému se to však nepodaří. Pomoci nám mohou moderní technologie, jejichž nástup nám usnadňuje dosažení investičních cílů. Zautomatizujme si proto investování. Jako můžeme cvičit podle mobilní aplikace, můžeme jednoduše investovat přes mobilní aplikace, které poskytují jednoduché investiční platformy, které sestavily odborníci. Finanční rezervu je také dobré mít rozdělenou dle účelu a zkrátka vědět proč a na co investujeme. Rezerva pro nenadálé výdaje by měla být samozřejmostí.

5. Zůstaneme ve „starém“ penzijním fondu

Pandemie či válka ještě více odhaluje křehkost lidského života. Můžeme lehce nabýt dojmu, že se penze nedožijeme. Podle statistiků se však délka dožití snížila jen nepatrně, s penzí proto počítejme. Stávající inflace má značně negativní vliv i na penzijní úspory. Většině střadatelům se vyplatí přejít z původního penzijního připojištění do novějšího doplňkového penzijního spoření. Nabídka investičních možností je mnohem pestřejší a objevit lze i fondy s jistou formou garance, ale s možností dosáhnout vyššího výnosu než v penzijním připojištění.

6. Nestaráme se o pojištění

Aby pojištění dobře plnilo svoji ochrannou funkci, nestačí ho jen sjednat. Například v  životním pojištění je nutné věnovat dostatek času a pozornosti vyplnění zdravotního dotazníku pojišťovny. Pojistné smlouvy majetkového pojištění je také nutné nastavit odpovídajícím způsobem, abychom se vyhnuli nežádoucímu podpojištění. Pojištění je třeba také pravidelně aktualizovat a rovněž bychom se měli seznámit s plněním oznamovací a prevenční povinnosti v průběhu trvání pojištění. Jen tak si zajistíme, že nás nepřekvapí nízká výše pojistného plnění.

7. Nevzděláváme se

Dnes je o financích dostatek informačních zdrojů, existuje například mnoho finančních webů. Na internetu či přes sociální sítě můžeme jednoduše kontaktovat finanční odborníky. Fungují také veřejná internetová diskusní fóra, kde na otázky ohledně peněz odpovídají experti. Pokud máme finančního poradce, ověřme si, že nám nabízí stále ty nejlepší možné služby a poskytuje nezávislá produktová srovnání. Obor finančního poradenství se oproti minulým rokům výrazně posunul dopředu a mezi odborností finančních poradců jsou značné rozdíly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz