Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak mít v životě víc radosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Jak se lze v životě dopracovat k velké radosti? Třeba tím, že se více zaměříme na ty malé, neboť i velká radost může vzniknout jako součet radostí malých.

Článek

Mít v životě více radosti by si přál zřejmě každý. Některé věci ovlivníme, některé bohužel nikoliv. Ne vždy tak platí, že každý svého štěstí strůjce. Nenalhávejme si však, že tato věta o lidském štěstí není ale často na místě.

K velké životní radosti se můžeme dopracovat dvojím způsobem

Buď se nám něco velkého podaří, například úspěšně dokončíme studium, najdeme ideálního životního partnera nebo se nám podaří splnit předsevzetí nebo jiný cíl. To je nepochybně důvod k velké radosti. Takové situace jsou však vzácné a nedosažitelné každý den. Po jejich dosažení se po čase může život vrátit zpět do starých kolejí.

Velká radost jako součet malých radostí

K velké radosti můžeme dospět i prostřednictvím prožívání malých radostí aneb jedna plus jedna mohou být tři. Tato myšlenka je spojena s konceptem mindfulness a schopností vnímat a ocenit malé okamžiky štěstí a radosti v každodenním životě. Vnímání drobných radostí může ovlivnit celé naše myšlenkové nastavení a mít tak delšího trvání.

Pokud nám budou dělat radost i některé všední situace, které běžně jako radost nevnímáme, zlepší se náš životní postoj a naše radost ze života může narůstat. Celkově lze říci, že schopnost opakovaně prožívat malé radosti může nakonec vyústit v něco velkého: v radostný a šťastný život.

Příklady malých a nečekaných radostí

Co způsobe malou radost? Seznam věcí, situací, lidí, zvířat, myšlenek, chutí, vůní, procesů, vjemů či čehokoliv jiného, co nám může přinášet malou radost, dokáže být velmi dlouhý. Jen mít trochu fantazie. A ano, jedná se i o všední a běžné věci, na které narazíme v životě velmi často.

Samozřejmě, každý máme jiné preference a co dělá jednomu radost, nemusí platit pro druhého. Nicméně následující situace a náš postoj k nim může být návodnou inspirací.

  • Ranní shon

Ráno může být pro někoho svým způsobem stresující či nepříjemný zážitek. Je možné to změnit? Ano, můžeme se těšit na krátkou ranní procházku nebo na to, jak si vychutnáme ranní nápoj či snídani. Vytvořme si také jakoukoliv jinou příjemnou rutinu, kterou si s ránem spojíme.

  • Dopravní zácpa

Při cestě do práce nás může pozlobit dopravní zácpa. I když se to může zdát neobvyklé, i tato stresující situace může někomu udělat radost, a to z několika důvodů. Můžeme mít čas pro sebe, který bychom jinak neměli. Čas poslouchat oblíbenou hudbu, audioknihu nebo podcast, nebo místo nadávání se věnovat klidnému dýchání a relaxaci.

  • Pracovní nuda

Když dorazíme do práce, můžeme zažít další stres. I práce nám však může přinášet drobné radosti.

Pokud nemáme práci, která by nám dávala smysl a nemůžeme to hned změnit, pokusme se hledat takové aktivity, které nás na naší práci mohou alespoň trochu bavit.

  • Deštivé počasí

Každý vnímá déšť jinak, nemít možnost být venku může někomu radost pokazit. I na dešti ale můžeme najít něco příjemného a těšit se z těchto okamžiků, například tím, že se budeme věnovat jiným aktivitám. Deště také často přinášejí čerstvý vzduch a osvěžení. I samotné poslouchání deště, jak padá na střechu nebo okenní parapet, může vyvolat příjemnou atmosféru.

  • Nepříjemné ticho

Ticho a soustředění na naše myšlenky může být pro někoho bolestivé. Na druhou stranu stejná situace může přinášet mnoho pozitivních zážitků a prožitků. Ticho může léčit a myšlení nemusí bolet. Navíc, i ticho v domácnosti nemusí znamenat problém a může být sdíleným a radostným zážitkem s blízkými lidmi.

  • Úspěch druhého

Úspěch druhého nás nemusí naštvat a vést k závisti. Naopak, může nás potěšit. Máme radost, jak se druhá osoba zlepšuje či osobnostně roste. Úspěšný člověk může být pro nás inspirací nebo se můžeme stát jeho rádci, fanoušky, trenéry či mu být jinak nápomocni.

  • Negativní lidé

Mít radost z kontaktu s negativními lidmi může být náročné, ale v některých případech je to možné, pokud se na tuto interakci díváme z perspektivy učení a osobního růstu.

Tím, jak si neustále na něco stěžují, mohou být pro nás inspirací pro řešení problémů či zdrojem vděčnosti, že my takto myšlení nastavené naštěstí nemáme.

  • Nepotřebné věci

I když preferujeme jednoduchý životní styl, můžeme mít stále radost ze zdánlivě nepotřebných věcí, a to například tím, že nám připomínají určité významné či radostné okamžiky našeho života. Mějme náš „kufr oblíbených věcí“, který bychom si vzali sebou na opuštěný ostrov.

Osobní seznam radostí

Takto bychom mohli pokračovat dále a dále. Již nyní ale vidíme, že i u situací, které mohou být běžně zdrojem stresu a frustrace, je možná jejich přeměna. Záleží jen na nás samotných.

Udělejme si proto náš vlastní seznam radostí. Vzpomeňme si také, co nám dělalo v minulosti radost. Proč už tomu tak není i dnes? Inspirujme se a podělme se v diskusi k tomuto článku. Co vám osobně přináší do života malou radost? Když si to uvědomíme a budeme si cenit těchto drobností, můžeme si vytvořit prostředí, kde je radost stále přítomná.

A co je nejlepší, tato radost může být dosažitelná každý den. Když na našem postoji budeme pracovat, tak je jen otázkou času, kdy uvidíme, jak se naše radost postupně zvětšuje. A to minimálně za pokus stojí. Nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz