Článek
Káva patří k nejoblíbenějším nápojům Čechů. Podle statistiky České kávové a čajové asociace je spotřeba kávy v České republice více než 4 kilogramy a celkově se spotřebuje více než padesát tisíc tun kávy ročně.
Zázračné účinky kávy?
Milovníci tohoto nápoje, který pochází z Etiopie, tvrdí, že jim otevírá brány smyslů a všechno okolo získává jasnější barvy a hlubší rozměry.
V každém šálku kávy se prý skrývá jedinečný příběh, který jim přináší momenty radosti a pohody, ať už je to při ranním rituálu, během pracovního dne nebo ve chvílích odpočinku s přáteli. Káva je prostě kouzelná a její aroma a chuť jsou jako klíč, který otevírá dveře ke kreativitě a inspiraci.
Podrobnému zkoumání kávy se věnují i vědci. I pouhá inhalace vůně kávy má zlepšit paměť a povzbudit bdělost. Podle některých káva pomůže zhubnout a vypití kávy před nákupem prý může ovlivnit to, co kupujeme a kolik za nákup utratíme. Jeden z výzkumů tvrdil, že káva s kofeinem v nás probouzí sklony více utrácet za nepotřebné věci.
Zdá se tedy, že káva je více než jen horký nápoj, a to doslova. V posledních letech se totiž objevují nové trendy v oblasti kávy, a to například cold brew, což je káva, která se připravuje za studena a má nižší obsah kofeinu a nižší kyselost než tradiční káva.
Zdravotní výhody kávy
V roce 2022 internet doslova zaplavily vědecké studie o zdravotních přínosech pravidelného pití kávy. Podle některých studií má pití kávy snížit riziko: Parkinsonovy choroby, cukrovky, srdeční choroby, rakoviny prostaty, melanomu, cirhózy jater či deprese.
Mnoho mediální pozornosti přilákala tzv. harvardská studie, jejíž autoři tvrdí, že pití kávy může prodloužit život. Naměřena byla až o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí během sledovaného období než u těch, kteří kávu nepili. Vědci zaznamenali největší zdravotní přínosy u těch, kteří pili až 4,5 šálku kávy denně.
Rázem byla média zaplavena články s titulky jako „Jak si dle vědců spolehlivě prodloužit život: Pomůže pití kávy“, „Každý hrnek kávy prodlouží život o 9 minut“ či „Nová studie potěší všechny milovníky kávy!“
Tyto články vesměs neupozorňovaly na jakákoliv rizika spojená s pitím kávy či omezeními dané studie. Někteří lidé si tak vysokou konzumaci začali ospravedlňovat tím, že více šálků kávy znamená prodloužení života. (Není také tajemstvím, že kávový průmysl vynakládá obrovské finanční prostředky na výzkum zdravotních přínosů kávy.)
Zdravotní rizika kávy
Nicméně, některé studie varují před přílišnou konzumací kávy. Mezi uváděná rizika patří nervozita a úzkost, zvýšený krevní tlak, trávicí potíže, závislost a ovlivnění vstřebávání živin. U některých jedinců může káva zvyšovat riziko srdečního infarktu.
Na tyto negativní studie navazuje i nová studie publikovaná v JAMA Network Open. Autoři této studie pozorovali celých 16 let konzumaci kofeinové kávy u více než tisíce lidí v Itálii ve věku 18 až 45 let. Co zjistili? Kávoví nadšenci, kteří pijí více než tři šálky denně, jsou vystaveni riziku dysfunkce ledvin (třikrát vyšší pravděpodobnost). Týká se to každého druhého, neboť polovina populace má totiž mít genetickou variantu (CYP1A2 rs762551), která vede k pomalé metabolizaci kofeinu.
Dodejme, že káva je pro někoho také spojena s kouřením, které má negativní zdravotní účinky.
Závěr
Loni se psalo o schopnosti kávy prodloužit život. Jenže zmíněná harvardská studie byla pozorovací, což znamená, že vědci nemohli prokázat vztah příčiny a účinku mezi pitím kávy a nižším rizikem úmrtí. Velmi těžko se zjistí, zda opravdu bylo prodloužení života způsobeno kávou či jiným faktorem.
Letos se píše o rizicích kávy, jenže v popisované studii byli pacienti s neléčenou hypertenzi 1. stupně. Vysoký krevní tlak je jedním z běžných stavů spojených s rozvojem chronického onemocnění ledvin, takže si nemůžeme být jisti, zda tyto výsledky byly způsobeny příjmem kofeinu, neléčeným vysokým krevním tlakem, obojím, nebo něčím jiným.
Vědecké studie mají svoje limity. Zdá se, že káva je pro vědce více než kávou spíše oříškem. Káva totiž obsahuje komplexní směs více než tisíc různých chemikálií. Pro vědce tak může být výzvou zjistit, která z těchto složek poskytuje zdravotní výhody kávy. Některá složka může být ku prospěchu, jiná naopak škodit. Ať již jde například o kofein, kyselinu chlorogenovou nebo případné pesticidy.
Jak z historie víme, názory vědců na různé potraviny a nápoje se mohou měnit. Ještě v roce 1991 byla káva na seznamu možných karcinogenů, což už dnes neplatí. Avšak obhajovat si velké množství pití kávy loňskými nadšenými články o kávě, nemusí být bezpečná cesta.
Kdybychom chtěli věřit pozitivním i negativním studiím, tak je vhodnější držet se mírné konzumace kvalitní kávy (maximálně 2 až 3 šálky denně), ideálně bez cukru (či minimem cukru) a zařadit také bezkofeinovou variantu.
Ohledně pití kávy je nutné zohlednit také individuální citlivost na kofein, zdravotní stav a další faktory. Pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo otázky ohledně vaší spotřeby kávy, měli byste se poradit se svým lékařem nebo jiným zdravotnickým odborníkem. Kromě kávy existuje řada zdravých nápojů, které můžete zařadit do svého pitného režimu.