Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proměna bytu za minimální útratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nudí vás interiér vašeho bytu, který se za poslední roky nezměnil, ale nechcete zbytečně utrácet za nový nábytek? Vyzkoušejte tipy na jednoduché a viditelné změny.

Článek

Není nutné hned utrácet spoustu peněz a věnovat čas běhání po obchodech při hledání nových bytových doplňků a nábytku. Bohatě postačí nedělat z domácnosti skladiště a vědět několik základních věcí, aby interiér nepůsobil nudně. Když se některou z nich inspirujete, hned uvidíte i pocítíte tu změnu, která vás bude bavit.

Zbavte se zbytečností

Aby prostor působil nově a svěže, je důležité jej co nejvíce provzdušnit. Mnoho dekorací nepůsobí esteticky a stávají se pouhým lapačem prachu. Zbavte se věcí, které jen zabírají místo a najděte jim v bytě nové uplatnění, schovejte je ve vzhledných úložných krabicích nebo je darujte. Pokud máte k nějaké věci citovou vazbu a logicky se jí nechcete vzdát, zkuste ji přesunout po místnosti.

Pokud jste nábytek například zdědili a nevíte, jak a kde ho využít, ať už kvůli barvě nebo stylu, nemá cenu jej někde skladovat a zbytečně si zabírat místo. Darujte ho!

Méně věcí, více rostlin

Květiny mají více výhod, než si myslíme. Jsou krásným estetickým prvkem, ale pročistí vzduch a přináší do pokojů energii. Královnou pokojových rostlin je orchidej a oblibě se v (nejen) moderním interiéru těší monstera, která oživí jakýkoliv kout domácnosti. Pokud ale chcete vyloženě nenáročnou rostlinu, pořiďte si alespoň sukulent jako například Aloe vera.

Zaměřte se na drobnosti

Nezapomeňte, že každá změna je vidět. Pohrajte si s detaily.

  • Polštářky – Obložte jimi pohovku nebo ty stávající nově povlékněte.
  • Obrazy – Nezapomeňte na obrazy a další doplňky na stěnách.
  • Koberce – Pokud máte na podlaze PVC nebo plovoucí podlahu, vložte například pod konferenční stolek výrazný kusový koberec.
  • Kouzlete se zrcadly – Odráží světlo a zvětšují prostor, už dávno nepatří jen do koupelny nebo chodby. Levnou variantou jsou samolepící zrcadlové dekorace různých tvarů.

Nebojte se experimentovat

  • Vylepšete nábytek a renovujte. Osmirkujte komodu, knihovnu nebo stůl a přetřete je na nový odstín.
  • Vymalujte stěny. Barvy mají obrovský vliv na celkový prostor - světlé barvy místnost opticky zvětší a prosvětlí, tmavé barvy naopak zmenší. Nezavrhujte ani kontrastní barvy, nápisy nebo oblíbené samolepící fólie na stěnu, obklady i podlahy.

Zde přesně platí přísloví „za málo peněz hodně muziky“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz