Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rýmovník umí zázraky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Svěže voní, vyléčí rýmu, dá se využít při vaření a zároveň odpuzuje hmyz. Tato nenahraditelná rostlina by měla rozhodně patřit do každé domácnosti.

Článek

Vzhledem obyčejná, nenápadná, ale rychle rostoucí rostlina, která je velmi oblíbená díky svým mnoha užitečným vlastnostem. Její latinský název je Plectranthus a u nás jí říkáme kromě rýmovníku také molice, moud nebo mexický eukalyptus. Promněte lístky mezi prsty a po přivonění ucítíte svěží směsici vůní meduňky, máty a kafru.

Výhody rýmovníku:

  • Příjemná vůně pomáhá jako prevence, ale léčí i nastoupenou rýmu a zároveň pomáhá astmatikům, kdy celkově zlepšuje dýchání. Utržené lístky můžete nosit klidně celý den u sebe a podle potřeby přivonět. Přes noc pak nechte list ve sklenici s vodou louhovat na topení.
  • Hojně pořizován je také kvůli své vůni, která odpuzuje komáry, moly a ostatní hmyz.
  • Čaj z lístků snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. V kuchyni se také používá jako koření. Odvar z něj je vhodný na ekzémy. Zbytek odvaru můžete nalít do aromalampy a nechat jím provonět místnost.
  • Listy obsahují vonné oleje karvakrol a thymol, které mají antibakteriální účinky.

Jak rýmovník pěstovat?

Jedná se o nenáročnou rostlinu, která potřebuje především dostatek denního světla. Protože vyžaduje spíše sušší půdu, postačí zalévání jednou týdně. Přelití by mohlo způsobit zčernání listů a pak se rostlina těžko uzdravuje. V létě můžete rýmovník nechat v polostínu na balkoně a v zimě jej hlavně chraňte před mrazem nebo průvanem a zalévání více omezte.

Pokud budete chtít přihnojovat (od jara do podzimu), pořiďte si speciální hnojivo pro bylinky, budete potom moci z lístků připravovat čaje a všeobecně jej využívat v kuchyni.

Na jaře vždy rýmovník přesaďte do většího květináče a v průběhu roku zaštípněte, ať má stále hezký tvar – odstřihnuté lodyhy nelikvidujte, ale použijte je k rozmnožení (podle návodu níže). Aromatickou bylinkou můžete potom obdarovat své okolí.

Rozmnožování

Sehnat výhonek rýmovníku nebude problém. Mnoho pěstitelů rostlinky prodává na internetových bazarech, seženete ho jako sazeničku v zahradnictví nebo se určitě stačí poptat známých.

Bylinka se klasicky množí řízkováním. Lodyhu s lístky necháte zakořenit ve vodě a po 2-3 týdnech zasadíte do substrátu s pískem. Kromě zimy můžete tímto stejným postupem rýmovník množit kdykoliv budete chtít.

Neváhejte využít všechny pozitivní vlastnosti rýmovníku.

Anketa

Máte doma rýmovník?
Mám a doporučuji.
93,3 %
Zatím ne, ale určitě seženu.
4,7 %
Neznám, je to pro mě novinka.
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz