Hlavní obsah
Seberozvoj

Diabetici a jóga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pravidelné cvičení jógy zlepšuje funkci metabolismu, krevní tlak, doplňuje energii, ovlivňuje produkci inzulínu a přivádí vaše tělo do duševní pohody.

Článek

Zvlášť nyní v zimních měsících často nemáme vůli ani sílu pro sebe a své zdraví udělat cokoliv navíc. Jóga pro diabetiky však účinně pomůže ovlivnit tok naší energie, aby směřovala tam, kde je jí třeba a zároveň se pokusí částečně zregenerovat unavené části v těle. Jóga jako jeden z hlavních činitelů ovlivňuje rozvoj onemocnění diabetu, obnovuje vitalitu těla a uvolňuje energii až z útrob organismu.

Jak začít se cvičením?

Nejprve se svým diabetologem zkonzultujte svůj zdravotní stav. Pokud vám lékař sám cvičení jógy doporučí, vyhraďte si na něj dle vašich možností čas v pravidelných intervalech. Pro začátek můžete tělo nastartovat krátkým dechovým cvičením, pomocí techniky „pránájáma“ nebo „nádí šódhana“. Dále pokračujte metodou „antar tratak“ pro koncentraci a pozornost. Později postupně zařazujte i další pro vás příjemné a uvolňující ásany vhodné pro diabetiky, ke správné aktivaci slinivky břišní. Doporučené jsou tyto pozice:

  • páv „majúra ásana“
  • pozice velblouda „uštrásana“
  • pozice krávy „gómukha ásana“
  • pluh „hala ásana“
  • protažení zad „paščima utthána ásana“
  • matsjéndrova pozice „ardha matsjéndra ásana“

Nejvhodnější doba na cvičení je časně ráno a poté 1-2 hodiny po jídle. Při cvičení pozorně naslouchejte svému tělu. Pokud pocítíte bolest, nesnažte se ji překonat a nepřeceňujte svoji sílu. Nezapomínejte vždy plynule dýchat. Cvičení neukončujte příliš rychle, ale ještě nějakou dobu zůstaňte v závěrečné poloze mrtvoly „šavásana“. Relaxace na konci a těsně po cvičení je velmi důležitá pro celkový účinek a duchovní prožitek z jógy.

Výhody plynoucí ze cvičení jógy jsou znatelné hned po prvních lekcích. Kromě zpevnění celého těla má vliv na snížení přítomnosti cukru v krvi, protože právě glukóza je při pohybu spotřebována jako zdroj energie.

Vneste si do života pomocí jógy celkové uvolnění a relaxaci. Je vhodná pro diabetiky obou typů a pomáhá jako prevence všem, kdo mají k cukrovce genetickou dispozici.

Anketa

Cvičíte jógu?
Ano a cítím se dobře, je prospěšná.
44,4 %
Necvičím, nebaví mě to.
44,4 %
Cvičím, ale ne zrovna jógu.
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz