Hlavní obsah
Internet a technologie

Důvěřovali byste umělé inteligenci v nemocnici?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JakubZ: zdroj midjourney (Creative Commons)

Preferujete onkologa se zkušeností diagnózy stovek snímků, anebo několika milionů? Ten druhý vám ruku nepodá, je to totiž umělá inteligence.

Článek

Umělá inteligence je považována za jednu z nejdůležitějších technologií 21. století a její uplatnění je v mnoha odvětvích, včetně zdravotnictví. AI může být pro zdravotnictví velkou výhodou, zejména v oblastech, kde je nutná rychlost a přesnost. Například porovnávání radiologických snímků je pro lékaře často nesnadné a časově náročné, ale pro AI je to jednodušší a rychlejší, navíc může porovnávat mnohem větší množství snímků ve své databázi, což zvyšuje pravděpodobnost přesné diagnózy. AI může také pomoci s hlídáním kontraindikací léků, a to i těch zahraničních, které nejsou v dané zemi běžné. Díky schopnosti AI rychle prohledat velké množství informací může také pomoci s diagnostikou, stačí jí zadat příznaky a vyhledá i málo pravděpodobné nemoci. Navíc AI nezná únavu a nepotřebuje dovolenou, takže může pracovat nonstop.

Dalším příkladem využití AI v zdravotnictví je použití robotických systémů pro chirurgické zákroky. Tyto systémy jsou schopny provádět jemné a přesné pohyby, které jsou pro lidské ruce nesmírně náročné. Navíc jsou schopny pracovat s přesností, kterou lidský chirurg nedokáže dosáhnout. AI může také pomoci s plánováním a organizací chirurgických zákroků, což může vést ke snížení chyb a ke zlepšení výsledků zákroků. Kromě toho může AI pomoci s vyhledáváním a analýzou relevantních medicínských záznamů a dat, což může pomoci lékařům při předepisování léčby a při rozhodování o dalším postupu.

AI může také pomoci s prevencí zdravotních problémů a s monitorováním zdravotního stavu pacientů. Například může být využita pro analýzu dat z chytrých hodinek nebo fitness náramků, které měří tep, spánek nebo pohyb, a pomoci tak lékařům při včasné detekci možných zdravotních problémů. AI může také pomoci s automatizací rutinních úkonů v nemocnicích, jako je například vyplňování formulářů nebo správa lékových záznamů, což umožní lékařům věnovat se více pacientům.

Použití AI v zdravotnictví může mít ale také své omezení a výzvy. Jednou z největších obav je, že AI může nahradit lidské zdravotnické pracovníky a tím způsobit ztrátu pracovních míst. Je třeba vzít v úvahu, že AI ještě není schopna nahradit lidského lékaře v plném rozsahu a že lékaři jsou stále nezbytní pro rozhodování a léčbu pacientů. Je tedy důležité, aby bylo použití AI v zdravotnictví řízeno tak, aby se maximalizoval přínos pro pacienty a zároveň se minimalizovaly možné negativní dopady. Další výzvou je také to, že AI je pouze tak dobrá, jako jsou data, na kterých je trénována, a pokud jsou data neúplná nebo nevyvážená, může to vést k nesprávným nebo neúplným výsledkům. Je tedy důležité zajistit kvalitu a vyváženost dat, která jsou AI k dispozici.

Strojové učení funguje tak, že se vytváří model, který je schopen se učit z existujících dat, která mu jsou poskytnuta. Tento model je poté schopen předpovídat výsledky na základě nových dat, která mu jsou zadána.

V případě lékařských dat, jako jsou například radiologické snímky, může být strojové učení využito k vytvoření modelu, který je schopen rozpoznávat různé patologie na snímcích. Pro tento účel se nejprve vybere velké množství radiologických snímků s různými patologiemi a bez patologií. Tyto snímky jsou poté označeny jako příklady s patologiemi nebo bez patologií. Model je poté trénován na základě těchto příkladů a učí se rozpoznávat patologie na snímcích. Poté, co je model dostatečně trénován, může být použit k analýze nových snímků a k předpovědi, zda na nich jsou patologie nebo ne. Tento proces může pomoci lékařům při diagnostice a může také pomoci snížit chyby při rozpoznávání patologií.

Je tedy za dveřmi doba kdy přijdete do nemocnice a budou všude kolem jen roboti? To jistě ne. Ale šance, že se potkáte s AI během své nemoci je již dnes vysoká.

zdroj: https://www.radiologytoday.net/archive/rt0118p10.shtml

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz