Hlavní obsah
Lidé a společnost

Historie vánočního stromku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JakubZ, zdroj midjourney

Znáte historii vánočního stromku?

Znáte původ vánočního stromku? Víte, kdy se začaly objevovat první umělé vánoční stromečky?

Článek

Vánoční stromek je tradice, která se v současnosti rozšířila po celém světě a je spojována s vánočními svátky. Jeho historie sahá až do středověku, kdy se v germánských zemích začalo slavit slavnost Yule, při které se válečníci vraceli domů a oslavovali zimní slunovrat. Během této slavnosti byl v domech zdoben červeným a zeleným ovocem, přírodními ozdobami a svíčkami tzv. „Yule hvězdou“. Později se tato tradice přenesla do Evropy a stal se z ní vánoční stromek, který se dnes považuje za symbol vánočních svátků.

Vánoční stromek se stal pravidelnou součástí vánočních oslav až v 19.  století, kdy se začal používat k zdobení vánočních stolů. Nejprve se vánoční stromky používaly pouze v německých a rakouských domech, ale později se začaly objevovat i v dalších evropských zemích a v Severní Americe. V té době se také začaly používat umělé vánoční stromky, které se vyráběly z papíru nebo plastu. Tyto umělé stromky byly mnohem praktičtější než přírodní stromky, které se museli každý rok kupovat, a tak se rychle staly velmi populární.

V 20. století se vánoční stromky staly ještě více dostupnými a  popularitě se těšily po celém světě. V Severní Americe se začaly vysazovat plantáže vánočních stromků, které se po skončení svátků prodávaly nebo vracely zpět do půdy. Vánoční stromky se staly také symbolem prosperity a štěstí, a tak se staly součástí vánoční výzdoby v  mnoha domácnostech. Dnes se vánoční stromky považují za neodmyslitelnou součást vánočních svátků a jsou zdobeny různými ozdobami, jako jsou světýlka, hvězdy, baňky a různé druhy cukroví.

V posledních letech se stále více zaměřujeme na udržitelnost a ochranu přírody, a tak se začínají objevovat alternativy k pravidelnému používání přírodních nebo umělých vánočních stromků. Například se začínají používat stromky ze dřeva nebo kovu, které se dají opakovaně používat, nebo se začínají objevovat návrhy na vytvoření „zelených“ vánočních stromků, které by se skládaly z živých rostlin nebo zeleně. Tyto alternativy by mohly být šetrnější k životnímu prostředí a zároveň zachovat kouzlo vánočního stromku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz