Hlavní obsah
Prezidentské volby

Role prezidenta v české politické scéně a jeho pravomoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JakubZ

Myslíte, že prezident jen odříkává novoroční či vánoční projev, potřásá si pravicí s diplomaty, ale jinak nic nezmůže? Není to tak zcela pravda…

Článek

Role prezidenta v české politické scéně je velmi důležitá, i když mnoho lidí si myslí, že je to jen symbolická pozice bez skutečné moci. Ve skutečnosti však prezident má řadu pravomocí, které mu umožňují ovlivňovat chod země.

Prezident je hlavou státu a je volen přímo lidem na 5leté období. Má řadu ceremoniálních povinností, jako je přijímání zahraničních diplomatů nebo podpisování zákonů, ale má také řadu skutečných pravomocí.

Jednou z nejdůležitějších pravomocí prezidenta je schvalování zákonů, které projdou parlamentem. Prezident má právo vetovat zákony, pokud se domnívá, že jsou nezákonné nebo škodlivé pro zemi. Parlament však může zákon přesto schválit, pokud získá dostatečnou většinu hlasů.

Prezident také jmenuje ústavní soudce, který pak musí být schválen Senátem. Tuto pravomoc prezident užívá k ustanovení ústavního soudu, který rozhoduje o ústavnosti zákonů a rozhoduje o stížnostech na porušení ústavy.

Prezident jmenuje členy bankovní rady ČNB.

Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil. Což zní jako silná pravomoc, ale mělo by jít spíše o formální funkci jejíž výkon bude náležet generálnímu štábu případně Ministerstvu obrany.

Prezident má také pravomoc jmenovat a odvolávat vládu. Pokud vláda ztratí důvěru Poslanecké sněmovny a sama nepodá demisy, prezident může vládu odvolat. Nicméně jinou možnost odvolání vlády nemá a tedy sliby pana Bašty jsou nesmysl.

Prezident také má pravomoc omilostnit odsouzené, zmírnit trest nebo zastavit soudní líčení ať v průběhu či před jeho zahájením.

Prezident má také pravomoc vyhlašovat mobilizaci a to v případě kdy Parlament vyhlásil válečný stav.

Prezident také hraje důležitou roli v zahraniční politice. Má pravomoc jednat s cizími státy a podepisovat mezinárodní dohody.

V poslední době se role prezidenta v české politické scéně stala ještě důležitější kvůli rostoucí polarizaci a napětí mezi politickými stranami. Prezident může hrát klíčovou roli při udržování stability a uklidňování napětí mezi různými skupinami.

V posledních letech se také prezident stává více aktivním ve veřejném diskurzu a využívá svou pozici k vyjádření svého názoru na různá témata, jako je například ekologie nebo sociální politika.

V závěru lze říct, že role prezidenta v české politické scéně je komplexní a mnohostranná. Má řadu pravomocí, které mu umožňují ovlivňovat chod země, a jeho role se stává stále důležitější v dnešní složité politické situaci. Je důležité, aby prezident byl schopen plnit své povinnosti s rozvahou a odpovědností, aby mohl sloužit jako stabilizující sila v české politické scéně.

Zdroj: https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/pravomoci-prezidenta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám