Hlavní obsah
Práce a vzdělání

O floridských internátních středních školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Education.cz

Na Floridu jsme se vydali ze dvou důvodů. Za prvé jsme si chtěli zpříjemnit dlouhou zimu hřejivým floridským sluncem a za druhé jsme měli v plánu navštívit naše místní internátní střední školy.

Článek

Další důvody nebyly potřeba, a tak jsme sbalili kufry a sedli na letadlo směr Amerika.

První dny patřily relaxu

Hned, jakmile vystoupím z letadla, poznám, že jsem na místě, jelikož vzduch tu voní úplně jinak. I když jsme přiletěli v březnový podvečer, nejslunečnější americký stát nezklamal, a přivítal nás teplotou kolem 33 °C. Na nic jsme nečekali a zamířili do půjčovny aut, protože bez auta je člověk v Americe jako bez ruky, a jakmile jsme si vybrali naše nové prázdninové autíčko, vyrazili jsme do Orlanda.

Orlando je město, které přitahuje více než 60 milionů turistů ročně. Je známé zejména svými zábavními parky, množstvím turistických atrakcí, bezkonkurenčními možnostmi pro nákupy a golfovými hřišti. Pokud jste fanouškem něčeho z jmenovaných, tak je Orlando město, které musíte navštívit. Je však dobré se obrnit jistou dávkou trpělivosti, protože právě z důvodu velkého množství turistů jsou zde časté kolony a přeplněné dálnice.

Foto: Education.cz

Lucia Klimková v USA

Kennedy Space Centrum nám poskytlo nezapomenutelný zážitek

Po několika dnech odpočinku u bazénu ve stínu palmy jsme se rozhodli, že je čas prozkoumat další části Floridy. Přišli jsme se spontánním nápadem, že hned druhý den ráno vyrazíme do Kennedy Space Centra, které je kosmodromem NASA. Nebyla to sice moje první návštěva, ale rozhodně byla nejspeciálnější.

V den naší návštěvy jsme se totiž nečekaně dozvěděli, že startuje raketa SpaceX Falcon 9. No a nám se podařilo start rakety zažít, čímž se mi splnil jeden ze životních snů. Vidět start rakety na vlastní oči je naprosto nepopsatelný zážitek, při kterém si člověk uvědomí, kolik jsme toho jako lidstvo dokázali a zároveň to, kolik nás toho ještě čeká, a že jsme vlastně teprve na začátku. Jelikož je Kennedy Space Centrum také přírodní rezervací, nabízí pohled na rozmanitost přírody a volně žijící aligátory, což také poskytuje zážitek, na který člověk jen tak nezapomene.

Po opuštění Kennedy Space Centra jsme se vydali jižně na South Beach Miami a po víkendu stráveném na miamské pláži nastal čas navštívit naše internátní střední školy Montverde Academy a Florida Preparatory Academy.

  1. zastávka – střední internátní škola Montverde Academy

Montverde Academy je vzdálena přibližně 30 minut od Orlanda. Čím víc jsme se ke škole blížili, tím krásnější se cesta stávala. Tato internátní střední škola je situována v nádherném prostředí hned vedle jezera Apopka, nedaleko golfového hřiště a přírodní rezervace.

Při vstupu do kampusu školy vás přivítají obrovská sportoviště, což ve vás okamžitě vyvolá pocit, že se nacházíte na jedné z nejlepších středních škol v Americe, co se týče sportovních programů (a nejen těch). Jedná se o větší školu s více jak tisícovkou studentů a kampus školy se dá popsat jako typicky floridský, takže zde převládá kontrast bílých budov a modré oblohy.

Po zaparkování auta před Admissions budovou mě přivítali David a Kate se širokým úsměvem na tváři a uvolněnou atmosférou. Po společném posezení u kávy jsme se vydali na prohlídku školy pomocí golfového vozíku.

Důraz na akademické úspěchy i sportovní rozvoj

Škola dbá na výborné akademické výsledky svých studentů a poskytuje 31 AP kurzů, STEM program a různé specializované kurzy. Škola má také své kariérní a vzdělávací poradce, kteří jsou specializovaní na sestavování rozvrhů a plánování akademické cesty studentům ze zahraničí, kteří se rozhodnou na této internátní střední škole studovat.

Během prohlídky školy jsme potkali studenty oblečené ve fialovo-žluté uniformě, viděli dobře vybavené třídy, jídelnu se slušným a hlavně zdravým výběrem jídla, internát a také nově vybavenou budovu pro nedávno založený Esport program, na kterém Montverde Academy spolupracuje s EA Sports. Přehlídka pokračovala na ranč s koňmi, ze kterého je krásný výhled na jezero Apopka.

Montverde Academy má také velmi úspěšný umělecký program, jehož součástí je konzervatoř zaměřená na divadlo, hudbu a vizuální umění. Z budovy divadla jsme se našim golfovým vozíkem přesunuli k části věnované sportům.

Foto: Education.cz

Internátní střední školy v USA

Moderní zázemí na americké střední škole

Studentům této střední internátní školy jsou k dispozici velké tělocvičny, fitness centrum, tři fotbalová hřiště, baseballové hřiště, osm tenisových kurtů, atletické dráhy, plážový volejbal, bazény a mnoho dalšího. Sport je totiž významnou součástí Montverde Academy. Ostatně výsledky mluví za všechno – v roce 2021 se tři studenti této americké střední školy zúčastnili olympiády v Tokiu a škola také vychovala několik NBA hráčů. Prohlídku jsme ukončili při zapadajícím slunci a po skvělém dni stráveném na této americké střední škole jsme se vydali zpět na cestu do Orlanda.

  1. zastávka – střední internátní škola Florida Prep

Startovacím bodem pro prohlídku další internátní střední školy bylo znovu Orlando. Po zadání Florida Prep do Waze, mi navigace ukazovala, že před sebou máme zhruba hodinu a půl cesty, která vedla širokou dálnicí poblíž pobřeží kolem Port Canaveral, Cocoa Beach, s velmi příjemným surfařským vibem, až do města Melbourne.

Florida Prep je menší škola s přibližně 200 studenty. Nachází se ve středu města, hned naproti golfovému hřišti, které mohou využívat i studenti se zájmem o golf. Melbourne má přibližně 90 000 obyvatel, a tak poskytuje velmi dobré zázemí pro celou komunitu žijící v tomto městě.

Ve středu města je promenáda s lokálními restauracemi, obchůdky, kavárnami a parky. Město se navíc rozkládá na pobřeží a poskytuje tak možnost využít spousty krásných floridských pláží.

Foto: Education.cz

Internátní střední školy v USA

Studium na střední škole na Floridě

Při příchodu do školy mě velmi mile uvítala Safiyah, ředitelka Admissions teamu, která se mnou strávila celé dopoledne. Provedla mě areálem školy, který mě zaujal především svou koncepcí využívající výhod floridského počasí. Ze tříd se vychází a vchází vnější částí budov, a proto si studenti vždy po skončení vyučovací hodiny mohou vychutnat slunce a zdravý čerstvý vzduch.

Mezi přízemními budovami bílé barvy má areál školy Florida Preparatory Academy krásné zahrady, které mohou studenti využívat k odpočinku, učení nebo zábavě. Během naší prohlídky jsme se zastavili v několika třídách, kde se mi hned s nadšením představili velmi milí učitelé.

Vyprávěli mi o tom, co vyučují, na čem studenti pracují a s hrdostí mi sdělovali, kam se jejich studenti dostali na vysokou školu. Tak jako z těchto učitelů, i z celé školy byla cítit rodinná atmosféra, motivace posouvat studenty dopředu a chuť dělat svou práci s nadšením.

Lucia Klimkova, CEO Education.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz