Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Odhalte mýty o studiu v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Education.cz

Střední škola v USA

Mýtus č.1: školy v USA jsou jednodušší než v České republice a na Slovensku.

Článek

Nedávno jsme se potkali s názorem, že americké/zahraniční střední školy jsou jednodušší než ty české a slovenské, a že tedy nepřipravují studenty na vysokou školu a život po studiu.

Donutilo nás to zamyslet se nad tím, co sami považujeme za výhody studia v zahraničí a co přináší studium v zahraničí studentům.

Vzdělávací systém na zahraničních školách se liší

Vzdělávací systém je například v USA úplně jiný. Na boarding schools neboli soukromých internátních školách si studenti velkou část předmětů vybírají sami. Mají přitom možnost vybrat si až ze stovky možností. Věnovat se kromě povinných předmětům mohou třeba robotice, mořské biologii nebo podnikání a esportu.

Povinně pak obvykle studují angličtinu, americkou historii nebo matematiku. U předmětů si ale mohou zvolit také obtížnost, kterou chtějí studovat. Takže když má škola povinně nastavenou například i chemii, ne všichni studenti musí projít stejnou úrovní. Pokud se chemii věnovat chcete a zajímá vás, můžete si zvolit obtížnější variantu. Pokud byste se ale raději věnovali dějepisu, literatuře nebo třeba divadlu, můžete projít nižší úrovní chemie a zbytek času a energie věnovat tomu, co vás skutečně zajímá.

Studenti mají více volnosti, ale i zodpovědnosti za své vzdělávání

Mnohem více zodpovědnosti je tak na studentech samotných. Přemýšlet o budoucí kariéře jim ale pomáhá kariérní poradce, který s každým studentem dlouhodobě pracuje. Studenti si mohou nejen vybírat ze spousty (až 100 předmětů), ale také se hledat, přemýšlet o tom, co by je bavilo a co chtějí prozkoumávat, mohou se také realizovat v praxi. Mohou pracovat na vlastním projektu, založit vlastní školní klub, řídit studentský spolek, hrát nebo režírovat divadelní hru, podílet se na školním časopise, nahrávat podcast a spoustu dalšího.

Na těchto středních školách kladou větší důraz na individuální rozvoj talentu a také na praxi. Často tedy nevyžadují podrobnou teoretickou znalost, ale spíše schopnost vědomosti přenést do praxe. Některé školy jsou více zaměřené na akademické výsledky studentů, jiné na sport nebo na umění. Obtížnost tak lze jen těžko srovnat.

Jestli je to jednodušší?

Především je to efektivnější, protože ze škol odchází lidé, které baví se vzdělávat, rozvíjet a hledat cesty. Z pohledu rodiče svoji zkušenost popsal v našem rozhovoru například Libor Musil, jehož obě děti studovaly v zahraničí a pracují teď v jeho rodinné firmě. Hodnotí tak svojí zkušenost nejen jako rodič, ale i jaké zaměstnavatel.

Mezi důležité argumenty je třeba také zařadit to, že školy jsou na své absolventy pyšné, často mají alumni skupiny a udržují se svými bývalými studenty vztahy. Mohou se tak pochlubit tím, kam jejich absolventi odchází studovat dál nebo jakých kariérních úspěchů se jim podařilo dosáhnout. Cílem školy tak není, aby studenti studiem snadno prošli, ale aby získali cenné zkušenosti a dovednosti, které jim pomohou uspět a také aby objevili a naučili se rozvíjet svoje silné stránky a talenty.

P.S.: Popsat můžeme zkušenosti, které máme právě s boarding schools, se kterými v USA pracujeme, protože věříme, že poskytují kvalitní vzdělání, které studenty a studentky posouvá dál.

Mýtům se věnuje na svém LinkedIn profilu CEO Education.cz Lucia Klimková, která americké internátní školy sama několikrát navštívila a v USA na střední škole rok také studovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz