Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka byla ve 14 letech unesena a samozvaný prorok se svou ženou jí připravili 9 měsíců pekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Schierbecker, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Elizabeth Smart v roce 2014 na University of Missouri.

Elizabeth Smart bylo pouhých 14 let, když se k ní do pokoje vplížil muž, který se považoval za proroka. S pohrůžkou smrti ji odvlekl do lesů, kde ji společně se svou ženou mučil několik měsíců ve jménu víry. Naštěstí se dívku podařilo zachránit.

Článek

Byla unesena v pokojíku před zraky mladší sestry

Čtrnáctiletá dívka Elizabeth Ann Smart šla 5. června 2002 spát do svého pokojíku, který sdílela se svou mladší devítiletou sestrou Mary Katherine. V noci se však do jejich pokojíku vloupal muž jménem Brian David Mitchell, který přiložil Elizabeth nůž na krk a dívku z ložnice pod hrozbou smrti unesl. Mary se sice vzbudila, ale když viděla nůž, raději předstírala, že spí. Měla strach, aby ji únosce neviděl, a proto počkala další dvě hodiny, než šla probudit rodiče a říct jim, co se stalo. Mitchell poté Elizabeth odvlekl do nedalekých hor v lesích v Utahu do provizorního kempu, kde na něj čekala jeho žena Wanda Barzee. Elizabeth tehdy Mitchella prosila, aby ji případně zabil blízko domu, pokud to chce udělat, aby ji rodiče našli a nemysleli si, že utekla. Mitchell měl však s dívkou zcela jiné plány.

Prošla si devíti měsíci pekla

Dívku Mitchell nejprve svázal řetězy, poté jí jeho žena umyla nohy a donutila ji obléct si župan. Mitchell poté přišel s tím, že je prorok Immanuel a že dívka je jeho vyvolená panenská nevěsta. Provedl sám obřad, kterým je měl oddat, a poté ji znásilnil. Byla prý první z mnoha dívek, které plánoval šílený pár unést, aby jim pomáhaly v boji s Antikristem. A takto odstartovalo peklo, které prožívala následujících devět měsíců v zajetí. Mitchell i Barzee Elizabeth pravidelně opíjeli, dávali jí drogy, mučili ji hladem, krmili ji odpadky a Mitchell dívku denně znásilňoval a snažil se jí vymýt mozek svojí náboženskou ideologií. Elizabeth dokonce byla nucena přijmout nové jméno Esther podle Bible. Mitchell ji také nutil prohlížet pornografické časopisy a vyhrožoval jí, že pokud se pokusí o útěk, zabije ji nebo její rodinu. Elizabeth měla takový strach, že Mitchella neprozradila dokonce ani tehdy, když ji začal brát na veřejnost s sebou. Elizabeth prý celých devět měsíců při životě držela její touha žít.

Mohla být zachráněna daleko dřív

Jednoho dne v listopadu roku 2002 vzal Mitchell Elizabeth s sebou do knihovny v Salt Lake City v Utahu. Vzhledem k jejich podivnému oblečení, hábitům se závojem, a zoufalému pohledu Elizabeth si jich všimnul knihovník, který na místo přivolal policii. Když však detektiv Mitchella vyslýchal, Elizabeth nepromluvila ze strachu ani slovo, a navíc Mitchell detektivovi řekl, že je jeho dcera a jejich náboženství zakazuje ženám mluvit. Detektiv této smyšlené historce uvěřil a odešel. Elizabeth později řekla, že se cítila, jako by ze dveří v tu chvíli odešla i naděje.

K záchraně pomohla vzpomínka její mladší sestry

V říjnu roku 2002 si Mary Katherine náhle vzpomněla, že hlas únosce slyšela již před únosem. Jednalo se o hlas muže jménem Immanuel, kterého si její rodina najala na jeden den, aby udělal práce na zahradě. Společně se svými rodiči pak pomohla kreslíři vytvořit podobiznu daného Immanuela. Tato kresba se následně objevila hned v několika amerických médiích. Tento tah se ukázal jako velmi úspěšný, jelikož muže na kresbě poznali Mitchellovi příbuzní, kteří následně policii poskytli aktuální fotografie. Dne 12. března roku 2003 byl Mitchell spatřen se ženou a dívkou s brýlemi a šedou parukou v Sandy v Utahu. Policisté trojici okamžitě odvedli k výslechu, kde byla Elizabeth konečně zachráněna a tento den dodnes považuje za šťastný a za zázrak. Z hrůzného zážitku se Elizabeth nakonec s pomocí rodiny oklepala a od roku 2012 je šťastně vdaná a má tři děti. O svém hrůzném zážitku napsala knihu My Story, založila nadaci pro oběti únosů a věnuje se pomoci druhým. Je aktivistkou za bezpečnost dětí a také se stala autorkou nového programu pro mladistvé, který jim má pomáhat určovat si zdravé hranice ve vztazích. Elizabeth přiznala, že se celý život po strašném zážitku řídí radou, kterou jí hned poté, co byla zachráněna, dala její matka: „Nejlepší trest, který mu (únosci) můžeš dát, je být šťastná,“. To se jí povedlo a dnes už prý necítí strach, když o svém zážitku vypráví. Mitchell byl za své činy odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody. Wanda Barzee byla odsouzena k 15 letům vězení a v září 2018 byla propuštěna.

Zdroj: Autorský článek, CBC News, MailOnline, Crime Museum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz