Hlavní obsah
Lidé a společnost

Katastrofa v Hillsborough: Fotbalové neštěstí se stovkami raněných, při kterém zemřelo 97 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terry Robinson / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Když při zápasu v Hillsborough v roce 1989 rozhodčí zahájil hru, fanoušci Liverpoolu se stále pokoušeli dostat na stadion. Když policie nakonec otevřela brány, fanoušci se vtlačili dovnitř na již přeplněný stadion, což se mnohým z nich stalo osudným.

Článek

Zápas, který stál desítky lidí život

Psal se 15. duben roku 1989, když se na hillsboroughském stadionu v Sheffieldu shromáždily tisíce fanoušků. V semifinále poháru Fotbalové asociace se měl na hřišti utkat Liverpool s Nottingham Forest. Jelikož se očekávalo, že na zápas na neutrálním území dorazí desítky tisíc fanoušků, byl vytvořen plán, aby fanoušci každého týmu vstupovali z různých stran stadionu. Na stadion ale vedl omezený počet turniketů, což již od začátku tvořilo velkou tlačenici u stadionu, 30 minut před zápasem byla polovina fanoušků stále venku a ani během začátku hry ještě nebyli na stadionu zdaleka všichni.

Osudná chyba, která je přičítána policii

Na celou situaci dohlížel policejní vrchní superintendant David Duckenfield, který neměl s fotbalovými zápasy příliš velké zkušenosti. V naději, že se trochu zmírní tlak fanoušků, nechal otevřít výstupní bránu C, což se ukázalo jako velmi špatný krok. Do tunelu se vtlačilo více než 2000 fanoušků, kteří pospíchali na již probíhající zápas. Tribuny však byly v tuto chvíli již zcela přeplněné, a tak vznikla tlačenice, během které byli diváci na předním okraji natlačeni na mříž, která byla postavena kolem hřiště. Někteří lidé se snažili z tlačenice zoufale uniknout a šplhali na hlavní tribunu, aby si zachránili život. Organizátoři i policie se zpočátku domnívali, že za nastalý chaos mohou jen neukáznění fanoušci Liverpoolu, ale ve skutečnosti už bylo několik fanoušků umačkáno k smrti a mnoho dalších zraněno.

Jeden zápas zničil stovky lidských životů

Teprve až v šesté minutě odpískal rozhodčí přestávku a trvalo několik dalších minut, než byly otevřeny brány v mřížích kolem hřiště, aby se uvolnil tlak lidí. Kvůli špatné komunikaci a koordinaci byly navíc zkomplikovány i záchranné akce. Konečný výčet mrtvých tak činil děsivých 97 lidí, kdy jeden z nich zemřel po pěti letech strávených v kómatu na následky tlačenice. Více než 760 lidí bylo zraněno. Ačkoliv v původní zprávě policie stálo, že za katastrofou stojí opilí a neukáznění fanoušci Liverpoolu, průběžná zpráva vydaná později téhož roku dávala vinu policejním úředníkům, kteří neuzavřeli hlavní tunel po dosažení kapacity tribun. Nicméně následující rok došli vyšetřovatelé k závěru, že neexistuje dostatek důkazů pro podání trestního obvinění. Vyšetřování bylo znovu otevřeno v roce 2009, kdy v roce 2014 změnil David Duckenfield svoji výpověď, ve které původně lhal o tom, že bránu C otevřeli fanoušci. V roce 2016 došla porota k závěru, že nešlo o náhodná úmrtí, ale že 96 obětí bylo zabito z nedbalosti. Duckenfield čelil 95 obviněním ze zabití, ale roku 2019 byl shledán nevinným. Další obvinění byli zproštěni viny a jediným odsouzeným tak zůstal Graham Mackrell, bezpečnostní důstojník stadionu, který dostal pokutu 6500 liber za to, že nezajistil dostatečný počet turniketů na zápas.

Zdroje: Autorský článek, Kniha 100 největších katastrof – Michael Pollard, Britannica, BBC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz