Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka byla vězněna 18 let. Únosci porodila dvě dcery, které musela vydávat za své sestry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radar01/claycord.com, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pohled na dvorek domu Phillipa a Nancy Garrido

Jedenáctiletá Jaycee Dugard byla zrovna na cestě do školy, když ji kousek od domova před zraky nevlastního otce unesl deviant Phillip Garrido se svou ženou Nancy. Drželi ji v zajetí dlouhých 18 let, během kterých žila v chatrči na jejich dvorku.

Článek

Nebezpečný deviant, který byl nesmyslně podmínečně propuštěn

Phillip Garrido v roce 1972 zdrogoval a znásilnil čtrnáctiletou dívku a o čtyři roky později spoutal a znásilnil devatenáctiletou dívku. V listopadu roku 1976 se pokusil o znásilnění pětadvacetileté ženy, které se však podařilo uprchnout. Jen o hodinu později si tedy vybral jinou oběť, kterou sexuálně napadl. Za tento zločin nakonec dostal padesát let. Odseděl si však pouhých jedenáct let, jelikož Výbor pro podmínečné propuštění usoudil, že už neohrožuje zdraví, bezpečnost a morálku společnosti. Po propuštění navštívil jednu ze svých obětí, která to ihned nahlásila jeho agentovi pro podmínečné propuštění, ten však celý incident zametl pod koberec. Phillip se rozhodl, že si najde oběť novou.

Dívka byla unesena před zraky svého nevlastního otce

Bylo 10. června roku 1991 a tehdy jedenáctiletá Jaycee Dugard byla na cestě do školy v Lake Tahoe. Před rokem se jí narodila malá sestra a Jaycee se těšila, jak jí bude starší sestrou. Stála na zastávce jen pár metrů od domu, kam ji doprovodil její nevlastní otec, Carl Probyn, když náhle zastavili na zastávce dva neznámí lidé a zatáhli ji do svého vozu. Probyn, který to viděl, nasedl na kolo a zoufale se snažil vozidlo sledovat, pochopitelně ho však ztratil z dohledu, a tak zalarmoval policii. Pátrání však bylo neúspěšné a úspěch neměli policejní psi, letadla a dokonce ani FBI. Jaycee mezitím byla odvezena asi 273 km daleko do města Antioch v Kalifornii, kde na ni čekal nový život – v zajetí.

Únosci porodila dvě dcery, musela se vydávat za jejich sestru

Phillip Garrido a jeho žena Nancy bydleli v domku, který měl na dvorku chatrč. Ta se stala novým domovem pro Jaycee. Vybrali jí nové jméno Allissa a Phillip si začal svoji oběť vychutnávat. V průběhu let ji opakovaně znásilňoval, kdy ve čtrnácti letech Jaycee porodila svou první dceru, v sedmnácti letech pak druhou. Obě děti přitom přišly na svět v chatrči bez jakékoliv lékařské pomoci. Phillipa a Nancy jí přikázali, aby dětem tvrdila, že je jejich sestrou a oni rodiči. Společně se svými dcerami pak žila v chatrči a o svých každodenních útrapách a depresích si vedla deník, který si pečlivě schovávala. Někdy se cítila tak osamělá, že dokonce doufala, že se jí její únosci budou více věnovat.

Záchrana měla přijít daleko dřív

V srpnu roku 2009 byli policisté z univerzitního kampusu UC Berkeley upozorněni vedoucím speciálních akcí univerzity na Garridovo podezřelé chování. Phillip chtěl na univerzitě šířit povědomí o svojí nové církvi God’s Desire a také hovořit o schizofrenii. Policie kontaktovala jeho důstojníka pro podmínečné propuštění s tím, že ho viděli se třemi mladými dívkami, které ho doprovázely. Důstojník tedy Garrida předvolal, jelikož si nikdy při návštěvách nevšiml, že by měl Garrido nějaké děti. Phillip Garrido na schůzku přivedl se třemi dívkami také svoji ženu Nancy. Během výslechu se pak pod nátlakem přiznal a Jaycee konečně mohla odhalit svoji skutečnou identitu. Po 18 letech života v zajetí se tak dočkala svobody. Jaycee po záchraně uvedla, že po pár letech v zajetí nabyla dojmu, že už nikoho nezajímá, jelikož jí přišlo, že chatrč u domu je zkrátka nepřehlédnutelná.

Únosce už se na svobodu nepodívá

Roku 2011 se Phillip a Nancy Garrido k únosu dívky přiznali. Phillip dostal 431 let vězení a Nancy 36. Carl Probyn prozradil, že únos zapříčinil rozpad manželství s matkou Jaycee, Terry, jelikož od únosu již byla neustále ve stresu. Rodina Terry navíc dávala Carlu po vypátrání dívky za vinu, že se dívka nevrátila dříve kvůli tomu, že z něj měla strach a zůstala tak raději se svými únosci. Jaycee bylo vyplaceno 20 milionů dolarů z fondu pro odškodnění obětí. Ta založila nadaci JAYC na pomoc obětem traumatu a o době v zajetí sepsala knihu s názvem Ukradený život. Poté se stáhla do ústraní a žije mimo oči veřejnosti se svými dcerami.

Zdroj: Autorský článek, Crime Museum, Ati

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz