Hlavní obsah
Lidé a společnost

Matce doporučili potrat kvůli rozštěpu rtu a patra u plodu. Dnes je chlapci 7 let a sluší mu to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Scott Webb/Pexels

ilustrační foto

Díky moderním metodám lze velkou část vývojových vad objevit již během těhotenství. Někdy tak bývá matka postavena před volbu, zda chce v těhotenství pokračovat i se zjištěnou vadou. Sarah Heller však měla jasno a svému chlapci dala šanci na život.

Článek

Chlapec, který se podle lékařů neměl narodit

V dnešní moderní době kromě ultrazvuku existují i další metody, jako je neinvazivní prenatální testování (NIPT), amniocentéza nebo třeba genetické testy, které mohou pomoct v diagnostice vývojových vad u plodu. Pokud je u plodu zjištěna závažná vývojová vada, matce je lékaři navrženo přerušení těhotenství, tedy samozřejmě za předpokladu, že se nachází ve státě, kde je to legální. V České republice je možné podstoupit umělé přerušení těhotenství do 12. týdne těhotenství, později lze přerušit v případě ohrožení života nebo zdraví, či právě kvůli zjištěnému vadnému genetickému vývoji. A stejně tomu bylo i v Nebrasce v USA roku 2016. Tehdy těhotná Sarah Heller na ultrazvuku ve 24. týdnu zjistila, že u jejího nenarozeného dítěte byla objevena vývojová vada – rozštěp rtu a patra. Sarah i její partner Chris Eidam byli z informace v naprostém šoku – obzvlášť poté, co jim lékaři doporučili umělé přerušení těhotenství. Pak si ale partneři prohlíželi fotku z ultrazvuku a usoudili, že jejich syn je nádherný i přes svoji vadu. Možnost potratu proto rozhodně odmítli a naopak začali prostřednictvím sociálních sítí šířit fotografii z ultrazvuku, aby mezi lidmi rozšířili povědomí o rozštěpu a normalizovali tuto vývojovou vadu.

Neznámý filantrop obnovil u rodičů víru v dobro

Když se malý Brody narodil, Sarah sdílela jeho fotky na sociálních sítích, kde se dočkala vlny podpory. Našli se však i tací, kteří neváhali rýpat do vzhledu tříměsíčního dítěte. „Co to je s obličejem tvého syna?“ (v originále: „What’s wrong with your son’s face?“) zeptal se pohoršeně jeden z komentujících. Sarah prý podle svých slov nebyla připravená bránit tříměsíční dítě, proč vypadá jinak než ostatní děti. Proto na ošklivou poznámku jen poslala odkaz na stránky informující o problematice rozštěpu. Jen o pár hodin později byla se svými kamarádkami na večeři i s malým Brodym v kočárku. Obsluha pak Sarah předala něco, co vypadalo jako složený ubrousek. Když Sarah ubrousek otevřela, oči se jí zalily slzami dojetí. Uvnitř se totiž nacházel šek na 1000 dolarů a vzkaz: „Pro krásné miminko“. Šek pomohl rodičům malého chlapce pokrýt některé lékařské výlohy a následující měsíc podstoupil Brody operaci rtu. Rodičům šek pomohl nejen finančně, ale také obnovil jejich víru v dobré lidi. Před několika týdny oslavil Brody své 7. narozeniny a vyrostl z něj hezký a veselý kluk.

Některé vývojové vady jsou dědičné

Umělé přerušení těhotenství z důvodu vadného genetického vývoje mělo nejspíš primárně za cíl omezit „vadný gen“ a posílit u lidstva geny zdravé. Nicméně nikdo nemůže matce přerušení těhotenství nařídit, a pokud se rozhodne porodit dítě s vývojovou vadou, má na to ze zákona právo. Nutno dodat, že ne všechny vývojové vady musejí nutně znamenat méně kvalitní život pro daného jedince. Typickým příkladem je právě rozštěp rtu či patra, který nijak neovlivňuje intelekt jedince a rozhodně nesnižuje jeho kvality jako člověka. Většinou se tak jedná o „kosmetikou“ vadu, která lze však díky moderní medicíně odstranit. Tito lidé však zůstávají nositeli genu, který u jejich potomků velmi zvyšuje pravděpodobnost stejné vývojové vady. V případě achondroplazie (velmi malý vzrůst) je až 50% pravděpodobnost, že se dítě narodí se stejným postižením.

Zdroje: Autorský článek, BetterHealth, Today

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz