Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Čechách: Předražený rádoby luxus českých hotelů. V zahraničí ušetříte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Felix Mittermeier/Pexels

Do hotelu v Čechách už raději ne. Přesně to jsem si řekla po poslední dovolené, kterou jsem po letech strávila v České republice a nikoliv v zahraničí. Přírodu i památky máme sice krásné, ale ubytování je trochu někde jinde než za hranicemi.

Článek

Čechy jsou krásné, ale drahé

Dříve, než začnu popisovat svůj zážitek z dovolené v českém hotelu, bych chtěla podotknout, že si uvědomuji, že všechny hotely jsou jiné a každý nabízí jinou úroveň servisu. A pevně věřím, že se i v rámci České republiky najdou hotely, které jsou nejen nádherné, ale také poskytují svým hostům příjemný servis a jsou cenově dostupné pro většinu pracujících lidí. Já však měla zatím vždy smůlu, jelikož jsem na žádný takový nikdy nenarazila. Pro dovolenou v rámci České republiky proto příště zvolím raději kemp, od kterého člověk nemá zas tak příliš vysoká očekávání, na rozdíl od tří až čtyřhvězdičkových hotelů. V českém hotelu jsem byla několikrát za život, ale vždy se jednalo o zkušenost, kterou bych neopakovala. Ať už šlo o upřednostňování zahraničních hostů před námi, nedostatek personálu, příšerně dlouhý check-in nebo třeba hnusné jídlo, vždy se našlo něco, co ubytování značně znepříjemnilo. Na dlouho jsem tak na dovolenou v českém hotelu zanevřela. Letos jsem se po letech opět do českého hotelu vydala, abych zjistila, že se vůbec nic nezměnilo.

Ceny snobské, servis chudý

Do nejmenovaného hotelu jsme dorazili odpoledne kolem třetí hodiny. Paní na recepci nám předala klíč a oznámila nám, že pokoj je v prvním patře. Dalšího vysvětlení jsme se nedočkali. Pokud bychom chtěli služby wellness či masáží, které hotel nabízel, nejspíš bychom si to museli najít sami. Když jsem se zeptala, jak to tedy funguje se stravováním, paní mi ukázala směrem, kde se nacházela restaurace, a řekla, že snídaně se podávají formou bufetu od 7:30 do 9:30, oběd od 12:30 do 14:30 a večeře od 18:00 do 20:00 s tím, že dva dny budou podávat předem objednaný hlavní chod kvůli nízké kapacitě hostů. Tohle mi celé přišlo velice zvláštní, ale tak jsme si objednali k večeři z nabídky tří hlavních jídel. Časy mi přišly dost šibeniční, přeci jen si člověk na dovolené rád přispí a naopak se vrací pozdě, aby něco stihnul vidět. Ale nedalo se nic dělat. Výtah do patra byl tak malý, že jsme se do něj sotva vešli dva s kufry, nedokážu si představit, jak to dělaly třeba rodiny s dětmi.

Jako první nás čekala večeře, kdy jídlo bylo velmi chutné. Celé naše „all inclusive“ však spočívalo v tom, že přes den si mohl člověk natočit neomezené množství tří druhů džusu, vodu a kávu, večer pak od 18:00 do 22:00 byla možnost alkoholických nápojů. Večer nápoje roznášela obsluha, která byla tak pomalá, že si během těch čtyř hodin stihnul dát člověk asi tři skleničky celkem. Pomalou obsluhou nejspíš docílili toho, že je nikdo z hostů nevyšel příliš draho. Pokoje byli sice hezké, ale v koupelně chyběly ubrousky v podavači a miniaturní sprchový gel se šamponem byly zpola prázdné, což byl důkaz toho, že nedávají každému hostu nové. Kosmetiku sice vozím svoji, ale přesto mě to poněkud znepokojilo. Ložní prádlo a ručníky však vypadaly čistě a vypraně. Na pokoji mi chyběly jednorázové pantofle do wellness, které by měly být spolu s novými mýdly a šampony dány každému hostu na pokoj. V pokoji byl minibar, který obsahoval slovy pět malých lahviček. Ale vše bylo čisté.

Nejpříjemnější byla pokojská, číšnice byly kyselé

Paní pokojská byla velmi ochotná a příjemná. Vlastně to byla jediná příjemná obsluha v celém hotelu. Paní recepční byla neochotná a vždy velmi ostentativně kontrolovala hodiny, když jsme šli na jídlo. Jednou jsme si totiž dovolili přijít na snídani až v 09:00 hodin, tedy půl hodiny před koncem. Dvě číšnice, které v jídelně uklízely po hostech a večer roznášely pití a jídlo, vypadaly velmi popuzeně a tvářily se tak kysele, jak jen to šlo. Nejspíš se těšily, až budou mít padla po celé hodině a půl práce! Deset minut před půl nám pak v podstatě začaly sbírat věci pod nosem a s uraženým výrazem uklízely nádobí. Ale ani další dny nebyla snídaně zrovna milým zážitkem. V kávovaru věčně chybělo mléko, takže si ho člověk musel dolévat z konvičky k cereáliím, výběr jídla byl poměrně chudý, pečivo nikdo nedoplňoval a k dispozici bylo asi jen pět kousků ovoce. Alespoň hlavní jídla byla výborná, ačkoliv mě opět pobavil způsob podávání. Když jsme se konečně po dvou dnech dočkali teplého bufetu, nemohli jsme si nabrat, co jsme chtěli. U jídel totiž stála pyšná paní kuchařka, která nedopustila, aby si dal někdo k omáčce místo knedlíku třeba brambory, nebo si dal grilovanou zeleninu k více druhům jídla. Fungovalo to tedy tak, že jsme paní kuchařce podali talíř a řekli jsme přílohu či hlavní chod a ona potom nandala na talíř vhodnou kombinaci podle sebe. Plánovala jsem si, že si dám jen lehký kuřecí plátek se zeleninou, ale paní kuchařka měla potřebu mi ho polít omáčkou a dát k němu brambory, ačkoliv jsem měla chuť na hranolky. Asi by mi nic z toho tolik nelezlo krkem, kdyby se hotel neprezentoval jako strašně nóbl a luxusní.

Dovolená v zahraničí vyjde podstatně levněji

Na této dovolené jsme nakonec dopláceli ještě několik tisíc při odchodu, jelikož jsme měli pár koktejlů po 22. hodině a dopláceli poplatek z pobytu. U baru ceny nápojů neměli, ale jeden koktejl vyšel podle doplatku na cca 200 korun. Celkem mě necelý týden dovolené v českém hotelu stál zhruba 15 tisíc korun, za což už je slušná dovolená v Tunisku, Egyptě, Řecku, Itálii, ale seženete v last minute i daleko zajímavější destinace. Zkrátka pokud chcete ušetřit a zároveň si dopřát opravdový luxus, zvolte raději ubytování v zahraničním hotelu. V Čechách si sbalte do krosny spacák a stan a užijete si daleko lepší atmosféru než v předražených hotelech.

Zdroj: Autorský článek zpracovaný na základě vlastních zkušeností

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz