Hlavní obsah
Lidé a společnost

Christina Boyer: kdysi posedlá duchem si odpykává doživotí za smrt dcery, kterou prý nezpůsobila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: KELLEPICS/Pixabay

Skutečný příběh, podle kterého vzniknul horor Poltergeist, je daleko mrazivější než film. Christina Boyer, která se v pubertě dostala do médií jako posedlá poltergeistem, si odpykává doživotí za smrt své dcery. Za její osvobození vznikají petice.

Článek

Christina měla dětství plné násilí

Christina Resch se narodila ve státě Ohio v USA 23. října roku 1969. Její drogově závislá matka, Barbara Jean David, byla vyznavačkou moderního čarodějnictví zvaného wicca. Ta měla mít podle pozdějších výpovědí biologické sestry Christiny, Michelle Parker, nadpřirozené schopnosti a schopnost telekineze. Dokázala prý například shazovat obrazy ze zdi nebo zapínat televizi jen pomocí mysli. Když byly Christině pouhé 2 roky, její matka ji opustila a nechala v jedné z nemocnic. Malou Christinu adoptovala pěstounská rodina, Joan a John Reshovi, kteří měli průběžně v péči až přes 250 dětí. Jenže ačkoliv by se mohlo zdát, že měli dobré srdce a chtěli jen poskytnout opuštěným dětem přístřeší, skutečnost byla zcela jiná. O svěřené děti se příliš nestaraly, a dokonce je týrali. Christina později vypověděla, že byla často bezdůvodně svými adoptivními rodiči brutálně bita. Její nevlastní otec ji prý často bil pěstmi. V rodině, která postrádala jakoukoliv harmonii, také docházelo k sexuálním útokům, kdy Christinu v jejích 12 letech obtěžoval její nevlastní bratr. Když se Christina svěřila své nevlastní matce, dočkala se akorát dalšího bití a nedůvěry.

Toužila po pozornosti nebo ji posedl skutečný poltergeist?

V roce 1984, když bylo Christině 14 let, se údajně začaly dít v domě jejích rodičů podivné věci. Vzduchem měly v její přítomnosti samy od sebe lítat různé věci vždy, když se dívka rozčílila, a tak její rodiče neváhali a do domu povolali kněze, který měl na dívce provést exorcismus. Kromě toho však informovali i místní reportéry, kteří se o záhadné události začali velice zajímat. Později kněze vystřídal parapsycholog Bill Roll, který se nadpřirozenými jevy zabýval. Ten se dokonce nastěhoval do domu, kde Christina žila, aby mohl její schopnosti po celou dobu monitorovat. Po celém domě rozmístil videokamery a diktafony. Jednou ji však kamera zachytila, jak své domnělé schopnosti aranžuje, a tak média označila celou kauzu za podvod. Bill Roll se však o dívku nepřestal zajímat, jelikož byl přesvědčený, že šlo pouze o ojedinělý incident a dívka skutečně disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Spolu se svou partnerkou, psychiatričkou a hypnoterapeutkou, Jeanni Lagle, začali dívku zkoumat a podrobovat ji různým testům včetně skenování mozku. Poté, co se jim nedostalo uspokojivých výsledků, svůj výzkum odložili, ale s Christinou stále zůstávali ve spojení.

Místo lásky přišlo v manželství jen další týrání

Christina zoufale toužila po životě daleko od svých tyranských rodičů, a tak v roce 1986 v pouhých 16 letech utekla s mužem, který se jmenoval James Bennett. Později si ho vzala, ale ani s ním však nenalezla ve svém životě štěstí. Místo lásky se dočkala jen dalšího týrání, kdy ji James držel pod zámkem, surově ji mlátil a pronásledoval ji na každém kroku. Christině se nakonec podařilo od manžela utéct, našla si nového přítele, Larryho Boyera, ale propadla depresím a kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu bojovala i s poruchou příjmu potravy. Její podlomené zdraví ji nakonec přivedlo až do nemocnice, kde zjistila, že je těhotná. Následně 29. září roku 1988 porodila zdravou holčičku, které dala jméno Amber. James ji v tu dobu stále pronásledoval a vyhrožoval jí, ale nakonec se v roce 1990 Christině podařilo dosáhnout rozvodu, a tak si mohla vzít svého nového přítele. Ani tentokrát se však Christina štěstí nedočkala.

Násilníky přitahovala jako magnet

Ukázalo se, že přitahuje násilníky jako magnet, jelikož ji po několika měsících po svatbě začal mlátit i Larry. O Christinu a její dceru se dokonce začala zajímat sociální pracovnice, která Christině pohrozila, že pokud od Larryho neodejde, Amber jí bude odebrána. Jednoho dne, když byl Larry za své násilnické chování umístěn ve vězení, si Christina sbalila kufr a odcestovala s dcerou do Georgie, kde žili její staří známí, Bill a Jeannie. Těšila se, že s jejich pomocí začne konečně nový život. Christina začala navštěvovat kurzy rodičovství i matematické kurzy, aby si doplnila vědomosti a vzdělání. Neměla však dostatek peněz na chůvu, a tak měla problém sehnat si zaměstnání. Žila tedy pouze ze sociálních dávek. Roku 1991 se dostala do takové finanční tísně, že jí hrozilo vystěhování a neměla skoro ani na jídlo. Přesto však chtěla dopřát své dceři vánoční dárek, proto ji přihlásila do jednoho programu místní rozhlasové stanice, která dětem plnila vánoční přání. Následující rok Christině svitla naděje na lepší zítřky, když potkala muže jménem David Herrin. Ten měl dceru Ashley v podobném věku, jako byla Amber. Jelikož se David staral o obě děti, Christina si konečně mohla najít práci. Amber prý byla velmi hyperaktivní dítě a nevydržela dlouho u jedné činnosti. Později si Christina začala všímat, že má její dcera často různé modřiny či škrábance, když se o ni stará David. Ten to však sváděl na to, že děvčátko často padalo.

Její dcera zemřela na následky úderů

Psal se 14. duben roku 1992, když se měl o Amber opět starat David, zatímco Christina měla schůzku s Jeannie. Svou dceru zanechala s Davidem i přesto, že jen den předtím nalezla po návratu domů svou dceru s otokem obličeje a novými modřinami. Vypadala dokonce tak zle, že Christina s Davidem uvažovali, že by dívku vzali do nemocnice. Christina se však bála, že by jí dceru odebrali, a tak se pouze poradila s Jeannie, která jí doporučila, aby svoji dceru bedlivě sledovala. Jenže když se toho dne vrátila ze schůzky domů, vyběhl jí v ústrety David s tím, že nemůže Amber probudit ze spánku. Naložili bezvládnou dívku do auta a David spěchal do nemocnice, zatímco se ji pokoušela Christina resuscitovat. V nemocnici se dívky ujali lékaři, kteří ji okamžitě odvezli na operační sál. Přes veškerou jejich snahu však Amber bohužel zemřela.

Za její osvobození probíhají petice

Po smrti dívky byla Christina zatčena a média ji označovala za tzv. Baby killer (zabiják dětí). Během soudního procesu se Christina i David vzájemně obviňovali z toho, kdo dívku smrtelně zranil. Christina putovala do vězeňské cely a nesměla se ani zúčastnit pohřbu své dcery. Po třech letech od tragické události byla odsouzena na doživotí plus 20 let s možností podmínečného propuštění a v současné době je ve státní věznici Pulaski v Hawkinsville ve státě Georgia. David byl pro násilí na dětech (poměrně nespravedlivě) odsouzen na pouhých 20 let, kdy byl roku 2011 propuštěn ze státní věznice Dooly. Christina se objevila v několika dokumentech, kde popisovala svoje kruté dětství, posednutí poltergeistem i vztah s dcerou, kterou prý nade vše milovala. Ačkoliv u soudu souhlasila s dohodou o vině a trestu, aby se prý vyhnula trestu smrti, nadále se cítila nevinná. V současné době dokonce probíhají petice, které mají za cíl Christinu osvobodit a mnoho lidí je přesvědčeno, že byla Christina odsouzena neprávem.

Zdroje: Autorský článek vypracovaný na základě informací z: New York Post, Demons and Saviors – dokumentární pořad stanice ABC News, Christina Boyer, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz