Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče na mobilu aneb Jak děti přicházejí o rodičovský zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project/Pexels

Dnes má mobilní telefon téměř každý. Jde o užitečného pomocníka, se kterým zůstávají lidé v obraze, ale také si třeba přivolají pomoc. Někteří však na mobilu tráví tolik času, že jim protéká skutečný život mezi prsty. Nebo život jejich dětí.

Článek

Mobilní telefon je výborným pomocníkem

Mobilní telefon má dnes již opravdu skoro každý. A většina lidí v něm má i internet a využívá tak mnoho funkcí, které dnešní mobilní telefony nabízí. Lidé už se nemusí kvůli každé transakci plahočit do banky, ale vše vyřídí pohodlně přes mobilní aplikaci. Nemusí stát dlouhé fronty na poště při odesílání balíku, ale zadají si údaje přes aplikaci a balíček jen odevzdají na jimi zvoleném místě. Nemusí poslouchat rádio ani číst noviny, ale všechny zprávy si přečtou kdykoliv a kdekoliv na mobilním telefonu. S přáteli si mohou psát prostřednictvím sociálních sítí neomezený počet zpráv a kdykoliv s nimi mohou sdílet i zážitky pomocí videí či fotek. A tak by se dalo pokračovat. Zkrátka mobilní telefon je výborným pomocníkem a lidem velmi usnadnil život v mnoha oblastech, navíc už člověk nemusí běžet k nejbližší telefonní budce nebo pevné lince, aby někomu zavolal záchranku, což považuji za stěžejní význam mobilních telefonů. Jenže pro některé jsou jeho rozmanité funkce natolik lákavé, že u mobilního telefonu tráví více času, než je zdrávo.

Závislost jako každá jiná

Pokud jste někde mezi lidmi a rozhlédnete se kolem sebe, určitě uvidíte několik jedinců zapíchnutých pohledem do jejich mobilů. V současné době přibývá jedinců, kteří na mobilu tráví tolik času, že již lze hovořit o závislosti. Tito lidé si totiž nedokážou představit, že by strávili byť jediný den bez mobilního telefonu. Závislost na mobilním telefonu, které se říká také nomofobie, mají lidé tendenci bagatelizovat, protože „přece nikomu neškodí“. Jenže to není tak docela pravda. Při nadměrném používání mobilního telefonu se kazí oči, narušuje kvalita spánku, vznikají bolesti páteře kvůli neustále ohnutému krku nebo dochází k syndromu karpálního tunelu, který se projevuje brněním prstů či bolestí v zápěstí. Kromě toho se závislý člověk nesoustředí na své okolí a zvyšuje tak riziko různých nehod a úrazů. Závislost na mobilním telefonu má také drtivý dopad na komunikaci a vztahy, kdy závislý člověk zanedbává lidi kolem sebe a věnuje větší pozornost virtuální realitě. A bohužel jsou mezi těmito závislými často i rodiče, kteří následně zanedbávají své děti.

Internet důležitější než děti

Často jsou v ulicích a na hřištích k vidění rodiče, kteří upřeně zírají do svých mobilních telefonů a na své dítě se téměř nedívají. U rodičů tlačících kočárek se to dá pochopit, pokud přitom dávají pozor na cestu a nevrážejí s kočárkem do ostatních nebo nevstupují na přechod, aniž by se rozhlédli. Jenže pak jsou tu děti, které už kočárek nepotřebují, ale stále jsou dost malé na to, aby byly samostatné. Někdy je alespoň rodiče vedou za ruku, a ačkoliv zvídavé dětské dotazy na okolí odbývají, alespoň se starají o jejich bezpečnost. Jenže pak jsou tu takoví, kteří neřeší ani to. A tak vídáte děti běhající nebezpečně na okraji chodníku u silnice, zatímco jejich rodiče koukají do mobilu. Vzpomněla jsem si na případ ze zahraničí, o kterém jsem četla, kdy matka koukala do mobilního telefonu a asi čtyřleté dítě běželo vzadu za ní a spadlo do kanálu. Dítě přežilo, ale matce chvíli trvalo, než vůbec přišla na to, že za ní dítě nejde. Další příklad uvedu z vlastní zkušenosti. Jela jsem autem v obytné zóně, kdy se přede mnou v silnici objevil malý chlapec na odrážedle. Zpomalila jsem a čekala, až ho rodič odvede stranou. Jenže rodič nikde nebyl. Počkala jsem tedy, až chlapec odjede dál stranou a pomaličku kolem něj projela, kdyby se náhodou vydal zpátky. Následně jsem spatřila ve zpětném zrcátku, že chlapec jede směrem k ženě zírající do mobilního telefonu, která byla vzdálená asi 60 metrů! No a pak jsou tu samozřejmě tragické případy z celého světa, kdy kvůli mobilnímu telefonu a následné nepozornosti rodiče došlo k ošklivému úrazu nebo dokonce úmrtí.

Cyklista versus matka

V závěru bych se ráda zmínila o nedávném případu, kdy bezohledný cyklista srazil na chodníku pětileté dítě a ujel. Ačkoliv je z videa patrné, že zcela jasně je vinen muž na kole, přesto se našli tací, kteří v diskuzích svalovali část viny na matku, protože byla údajně na mobilním telefonu. Zde si ale myslím, že je kritika matky neoprávněná, jelikož dle videa matka vytahuje mobilní telefon z tašky až po události. Navíc šla s chlapcem po širokém chodníku, kde neměl cyklista co dělat.

Zdroj: Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz