Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rodič, dítě, teta, babička, dnes jsou závislí všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

S údivem koukám na to, jak každý někoho obviňuje, jak je špatný rodič nebo závislá matka na mobilu apod.

Článek

Ano s článkem souhlasím, že mobilní telefon, notebook, tablet jsou příčinou závislosti. Je to vše dostupné a velmi to šetří čas komunikace (dopis chodí většinou dva dny), avšak osobní čas to „žere“ rychlostí světla.

Mobilní telefon se stal majetkem a každodenním nástrojem všech lidí. Někteří lidé odsuzují ostatní, protože nemají mobil s různými aplikacemi, někteří se pozastavují nad lidmi, co vůbec nevlastní mobil (těch moc není). Pak je tu však skupina, na kterou se zapomnělo, a to jsou děti. To, že vlastní mobil, to je první věc, druhá věc je, že ve škole se předhánějí, kdo jaký má typ a co jeho mobil umí. A pak nastává to, čemu se říká „závislost“.

Můj syn má telefon a každé odpoledne se mu rozvoní a na druhé straně se ozve: „Čau, jdeš hrát?“ A to je pak to, čemu se dnes říká „online kámoši“. Ven nejdou, ale přes telefon by hráli třeba celý den. To už pak záleží na rodičích, jestli k tomu jen přihlíží, nebo dají omezený čas na „hraní“ a raději pošlou děti ven. Ty mladší se mohou zabavit malováním, vyráběním apod. Jenže to musí i rodiče chtít a věnovat se jim. Když se nevěnují, děti se nudí a pak „tíhnou“ k různé elektronice.

Technologie jde kupředu a dle mého názoru se bez elektroniky už nikdo neobejde a bez mobilního telefonu také ne. Dnes v této malé krabičce je vlastně vše. Internetové bankovnictví, všechny karty, i ty platební. Vše se dá řídit mobilem, pračka i sušička, dokonce i otevírání dveří a vrat. A tak to je.

Matky, babičky i tety už zapoměly, jak se mají starat o děti bez mobilu. Dnes písničky nikdo nezpívá, dnes je pouští na mobilu. A to je zásadní chyba.

Správný den má začít bez mobilu, odvést děti do škol a školek. Pak možná ten mobil, odpoledne vyzvednout děti bez mobilu a více si povídat. Komunikace by měla být spíše osobní a ne virtuální.

Závěrem bych řekla, že dnešní doba nahrává spíše mobilům a počítačům. Vždyť i děti ve školách používají k výuce počítače a dnes se různé domácí úkoly dělají na USB. Žákovské knížky nejsou jsou bakaláři. Ve školkách jsou aplikace. Vše řídí mobil.

Takže za mě míň mobilů doma v rodinném kruhu, ve světě se tomu nevyhneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz