Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mediální osobnosti pobouřily Česko, když nechaly miminko doma a odjely na dovolenou. Je to špatné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Drazen Zigic/Freepik

Není to poprvé, co si jedni nejmenovaní mediálně známí rodiče vyrazili na dovolenou, ačkoliv jejich miminko se narodilo teprve letos v červenci. Místo soudů této konkrétní dvojice jsem se však zaměřila na to, jaký má toto jednání vliv na kojence.

Článek

Místo kojení umělé mléko

Už v prvních dnech života se vytváří emocionální pouto mezi miminkem a jeho matkou. Někdy se ovšem z daleko závažnějších důvodů, než je dovolená, stává, že je dítě nějaký čas od matky odloučeno. V takové chvíli nastává první otázka, jak bude miminko vyživováno. Mateřské mléko je pochopitelně i odborníky doporučováno jako nejlepší možná výživa, ale občas se stane, že i sebevíc milující maminka mléko zkrátka nemá nebo nemůže ze zdravotních důvodů kojit. Nedělá to z ní však horší matku, dnes jsou již dostupné kvalitní alternativy. Přesto však souhlasím s lidmi, kteří umělou výživu považují až jako druhou možnou variantu výživy dětí. Už tedy z hlediska výživy dítěte asi není dobrý nápad odjet na dovolenou na několik dní, i kdyby maminka dítěti mléko připravila a zmrazila předem, je pravděpodobné, že po návratu z dovolené nebude další kojení nejspíš již možné.

Pocuchané vazby i nervy

Nejen kojením, ale také fyzickým kontaktem se posiluje emocionální vazba matky s dítětem a přispívá k emocionálnímu rozvoji dítěte. Ačkoliv se najdou milující příbuzní, kteří maminku v případě potřeby zastoupí a věnují dítěti dostatek lásky a péče, může náhlá absence matky vyvolat u dítěte stres, na který následně reaguje pláčem. Našla jsem zajímavou harvardskou studii z roku 1998, podle které byli kojenci, kteří nadměrně plakali, v dospělosti náchylnější ke stresu a citlivější na traumata. Podle této studie může vést chronický stres v kojeneckém věku také k poruchám chování, jako je asociální či agresivní chování.

Když to jinak nejde

Z dostupných informací tedy vyplývá, že v prvních měsících života by matka neměla dítě opouštět na delší dobu, pokud to není nezbytně nutné, například kvůli zdravotním komplikacím atp. Narazila jsem také na informace, že by do prvního roku neměla matka dítě opouštět na déle než 2 až 3 dny. Pochopitelně hraje roli i to, s kým dítě matka zanechá, zda se jedná o známou osobu, která předtím již dítě hlídala, nebo třeba jak dítě reaguje na matčinu nepřítomnost. Ačkoliv odpočinek a udržování partnerského vztahu je pro matky (i otce) důležité, nemyslím si, že by to nešlo rok bez několikadenní dovolené vydržet.

Anketa

Myslíte, že je špatné opustit tříměsíční miminko kvůli dovolené?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Zdroje: Autoský článek, The Harvard Gazette, UWS Parenting Support

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz