Hlavní obsah
Rodina a děti

Kam s nemocným dítětem? Šup s ním do školky! Bezohlední rodiče ohrožují zdraví ostatních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Venku se ochladilo a opět narůstá počet různých onemocnění, jako je chřipka, rýma nebo třeba angína. Pokud je nemocné dítě, mělo by zůstat doma a léčit se. Někteří nezodpovědní rodiče však děti cpou do školky, ačkoliv mohou nakazit všechny ostatní.

Článek

Přišla zima a s ní lavina nemocí

Jako každý rok i letos s příchodem prvních chladných dnů narůstá počet nemocných lidí, kdy nejčastějšími nemocemi jsou právě ty, které jsou spojeny s chladným počasím a s oslabenou imunitou. Patří sem chřipka, nachlazení, angína, bronchitida atp. Všechny tyto nemoci jsou přitom infekční a nakažený člověk by měl být doma a léčit se. Dvojnásobně to platí u dětí, které by se měly z nemoci řádně vyléčit, aby nebyla oslabená jejich imunita. Někteří rodiče to však zřejmě vnímají jinak a nemocné děti dávají do školky, a to i přesto, že jejich dítě nakazí nejen ostatní děti, ale leckdy i paní učitelky. Kromě toho se jejich dítě řádně nevyléčí a nemoc pak může chytat zpět od těch, kterým ji samo předalo.

Z pohledu matky

Na toto téma mě přivedla kamarádka s malým synem, který již druhým rokem navštěvuje školku. A letos opět po pouhých pár týdnech má syna doma, a nemůže tak chodit do práce. Syn přinesl ze školky chřipku, načež se dozvěděla, že takto nemocných dětí bylo ve třídě víc již o pár dní zpět. A není to prý poprvé, co její syn ze školky něco přinesl. „Loni to bylo několik zelených rým, zánět spojivek, dvě chřipky a dokonce angína. Polovina dětí přitom často marodila se stejnými problémy už v okamžik, kdy jsem do školky volala, že kluk nepřijde,“ svěřila se mi kamarádka s tím, že většinu onemocnění navíc následně chytila od svého syna. „Mám naštěstí finanční rezervu i pro tyto případy, kdy nemohu chodit do práce a starám se doma o syna, ale loni to bylo opravdu na hraně, navíc se zhoršila synovi imunita kvůli antibiotikům,“ řekla. Z nákaz přitom neviní školky, ale právě rodiče. „Stalo se mi, že mi ze školky volali, že syn dostal zničehonic horečku nebo je mu špatně, tak jsem si pro něj hned zajela. Věřím, že stejným způsobem volají i lidem, které svoje dítě strčí do školky nemocné, jen ho předtím nadopují prášky, aby nebylo nic poznat při předání,“ doplnila.

Z pohledu paní učitelky

Abych se na situaci podívala i z jiného úhlu, obrátila jsem se s těmito informacemi na moji známou Anetu P., která děti nemá, ale učí právě v mateřské školce. Hned v úvodu přiznává, že to je problém, který řeší několikrát do roka, právě většinou v chladnějších obdobích. „Ano, dost často se stává, že během dne vyjde najevo, že nám do školky rodiče dali nemocné dítě. Pak ihned volám, aby si malého pacienta co nejdříve vyzvedli, bohužel zvláště virová onemocnění se stihnou rozšířit už během chvilky. Zejména ty nejmenší děti dost často strkají do pusy stejné věci, jsou kontaktní a při jídle pak sedí u stejného stolu. Pokud přijde do třídy nemocné dítě, je pravidlem, že nakazí několik dalších dětí,“ říká Aneta. „Já osobně nepřijímám do třídy dítě, které je nemocné již na první pohled. Stává se mi, že mě rodiče prosí, aby jejich dítě například se žlutou rýmou mohlo do školky, jelikož musí nutně do práce. To sice chápu, ale zásadně je odmítám, jelikož nechci ohrozit ostatní děti. Je však pravda, že leckdy to není na první pohled patrné a vyjde to najevo až během dne,“ říká. Není prý bohužel výjimkou, že dávají nemocné děti do školky i matky, které nepracují a jsou doma např. na mateřské dovolené.

Nemocné děti do školky (ani do školy) nepatří

Na stránkách České správy sociálního zabezpečení jsem našla definici tzv. Ošetřovného, které je dávkou z nemocenského pojištění právě pro tyto případy. „Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje dítě mladší 10 let nebo jinou fyzickou osobu, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou. Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.“ Zdá se tedy, že lidé, kteří pracují a platí si zdravotní pojištění, opravdu nemusí strkat své nemocné ratolesti do školky či do školy a šířit nákazu mezi ostatní děti, jejich rodiče či paní učitelky. Co se týče podnikatelů, nejspíš je dobré pamatovat na podobné případy a již předem si vytvořit finanční rezervu, což je ostatně dobré u všech lidí. Zdraví by mělo být vždy přednější, i za cenu popuzeného zaměstnavatele či dočasně nižšího příjmu.

Zdroj: Autorský článek, ČSSZ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz